2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Yaş Farkı Önemli mi? Ne Olmalı?
MAKALE #14038 © Yazan Dr.Psk.Mehmet KILIÇ | Yayın Ocak 2015 | 9,476 Okuyucu
EVLİLİKTE YAŞIN ÖNEMİ ve YAŞ FARKI

Evlilik kurumunun tarihi milattan önce 2000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Evlilik birine bağlanma, ait olma, güvende hissetme, cinsel tatmin, üreme ve nesli devam ettirme, toplumsal onay, sağlıklı olduğumuzu kanıtlama, sosyal çevreye uyum sağlama, yaşlılıkta yalnız kalmamak vb amaçlarla gerçekleştirilen soyal, kültürel, siyasi ve dini bir olgudur.

İnsanlık tarihine bakıldığında bilim ve yaşam koşullarında ki gelişmelere bağlı olarak insan ömrü giderek uzamaktadır. Şuan için ortalama bir erkeğin yaşam süresi 69, kadınlarınsa 74 yıldır. Orta çağda ortalama bir insan ömrü savaşlar, salgın hastalıklar, cinayetler ve ağır yaşam koşulları nedeni ile 30-32 yıldı. İnsanlar küçük şehirlerde ama daha çok köylerde yaşamakta ve eş seçimlerini de genelde yaşadıkları köy ya da şehirde yaşayan kişiler arasından yapmak zorundaydılar. Zaten ortalama 32 yıl olan ömürde evli kalma süreside 10-15 yıl gibi bir zamanla sınırlı kalmak zorundaydı. 19. yüzyıla kadar evliğin ana amacı hayatta kalabilmeyi kolaylaştırmak, cinselliği yaşayabileceği bir partner bulmak ve çocuk yaparak (ki bu aynı zamanda tarlada çalışabilecek iş gücü sayısını arttırmakla eş değer oluyordu) neslinin devamı sağlamak üzerineydi. Yalnızca soylular ve burjuva gibi toplumun çok küçük bir bölümünü temsil eden bir grup bunu soyun devamı, hanedanlığı kimin devam ettireceğini belirlemek, sosyal bir statü kazanmak ve siyasi ittifaklar kurmak amacıyla evlilikler yapıyordu. Kadınlar hayatın için fazla yer almıyordu.

19. yy dan itibaren kentlerde ve büyük şehirlerde yaşayan nüfusun artması, iletişim ve ulaşım araçlarındaki yaygınlaşma ve zenginleşme, sanayi devrimi ile birlikte kadınlarında yavaş yavaş iş gücüne katılarak sosyal yaşam içerisinde yer alması, kadın ve erkeklerin gündelik yaşam içerisinde daha sık karşılaşma ve tanışmasına olanak sağlaması, kollektif ve geniş aileden çekirdek aileye doğru bir yaşam şekline dönüşülmesi aşk ve evlilik ilişkilerinde de ciddi değişmelere yol açmaya başladı. Kişilerin olası eş bulma imkanları giderek artmaya başladı. Önceki dönemlerde daha çok ailelerin uygun görmesi ile yapılan evliliklerin yerini, kişilerin kendi seçimlerinin ön plana çıkması almaya başladı. Diğer taraftan bireyselleşme kavramı önem kazanmaya başladı. Eskiden aile olarak mutlu olmak ve aile bütünlüğün devam etmesi en önemli amaçken, günümüze yaklaştıkça bireyin mutluluğu ön plana çıkmaya başladı. İnsanlar ‘’ben’’in mutluluğunu ‘’biz’’ olmanın mutluluğana tercih etmeye başladılar. Radyo, tv, internet vb diğer kitle ulaşım araçlarının yaygınlaşması olası eş adaylarına ulaşmayı ve klasik ilişki anlayışının dışında da ilişkiler yaşanabileceği gerçeğini gün yüzüne çıkardı.

İnsanoğlu büyüyen, gelişen ve değişen bir varlıktır. İnsanda ki bu değişimin başlıca iki kaynağı vardır. Birincisi; kişinin içinde yaşadığı ortam ve kültürdür. İkinci ana neden ise daha çok bedensel, zihinsel ve psikolojik büyüme ve gelişmeler bağlı ortaya çıkan değişimlerdir. İnsanın temel gelişim aşamalarını bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak beş temel aşamaya ayırabiliriz. Evlilik ancak iki yetişkinin kendi özgür iradesi ile kurulduğunda sağlıklı olarak işleyen bir kurum olabilir. Bir insanın yetişkin olabilmesi için en az 21-22 yaşını tamamlaması gerekmektedir. Daha erken yaşta yapılan evliliklerde bireylerin zihinsel, bedensel ve psikolojik gelişmelerinin tamamlanmamasına bağlı olarak sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde ki istatistiklere göre boşananların yaklaşık %65’ini 25 yaşından önce evlenen bireyler oluşturmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK, 2012) verilerine göre; ülkemizde evlilik yaş ortalaması erkeklerde 26 yaş, kadınlarda 22 yaş civarındadır. Ülkemizde yapılan evliliklerin %47’sinde erkek ve kadın arasında ki yaş farkı 1-5 yaş arasında, %25’inde yaş farkı 6-10 yaş arasında % 7’sinde 11 yaştan daha fazla yaş farkı bulunmakta ve % 14’ünde ise kadının yaşı erkekten daha fazladır.
Evrimsel olarak baktığımızda doğada dişiler kendilerini koruyacak ve olası çocuklarına bakabilecek güçlü (maddi, manevi, statüsel, fiziksel vb güç olabilir) bir erkek seçme eğilimindeyken, erkekler daha çok bakımlı ve güzel bir dişi seçme yönünde davranış ve tutum sergilerler. Bu bakış açısına göre kadının kendinden bir çok açıdan güçlü bir eş seçme yönelimi adına daha büyük yaşta erkeklerle birlikte olmayı tercih etiklerini görmekteyiz.
Ancak özellikle iş hayatına daha yoğun bir şekilde katılan kadınlarında bir çok yönden güçlendiklerini dikkate aldığımızda, kadın erkek arasında ki güç kadar, karı-kocanın birlikte paylaşımlarının daha fazla öne çıktığını görmekteyiz. Eskiden hayatı devam ettirebilmek ve önceden tanımlanmış olan rollerin yerine getirilmesi olarak yaşanan evliliklerin yerine, iki tarafında birbirini memnun etmesi ve birlikte bir hayat arkadaşı olabilmesi düşüncesi hakim olmaya başlamıştır. Hayat arkadaşı olmak demek, sohbet edebilmek, benzer dünya görüşlerine sahip olmak, birlikte eğlenebilmek ve geleceğe birlikte bakabilmeyi gerektirmektedir. Bu noktada evlenen çiftlerin aralarında ki yaşta oldukça önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşler arasında ki yaş farkı arttıkça, benzer gelişim dönemlerinden geçmemelerine bağlı olarak mizah, eğlence, sohbet, ilgi alanlarında ki paylaşım düzeyleri azalmaktadır. Diğer taraftan hem psikolojik hem de bedensel açıdan beğeni ve ihtiyaçlar yaşa başlı olarak değişmektedir. Aralarında ki yaş farkı özellikle 10 yaşın üstüne çıktığında eşlerin hayattan beklentilerinden tutunda yaşam enerjilerine kadar bir çok konuda çatışma yaşama olasılıkları artmaktadır.
Özetle 21-22 yaşından sonra ama tercihen 24-25 yaşından sonra evlenmek karekteri oturmuş iki kişinin evlenmesini sağlarken, ideal yaş farkının 10 yaşı geçmediği ve tercihen 5 yaştan daha az yaş farkına olduğu evliliklerin daha tatminkar doyum verici ve daha az sorunlu olacağını söyleyebiliriz.

Mehmet KILIÇ
Uzman Aile Danışmanı & Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Yaş Farkı Önemli mi? Ne Olmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Mehmet KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Mehmet KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet KILIÇ Fotoğraf
Dr.Psk.Mehmet KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
Psikolog/Uzman Aile Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi519 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Mehmet KILIÇ'ın Makaleleri
► Evlilik Gerçekçi Olmalı Psk.Namık ACAR
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Yaş Farkı Önemli mi? Ne Olmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:25
Top