2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ?
MAKALE #6972 © Yazan Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ | Yayın Mayıs 2011 | 22,233 Okuyucu
İYİ BİR ANA OKULU NASIL OLMALI ?


Okul seçme sorumluluğu ile karşı karşıya kalan her anne babanın zihninde “iyi bir ana okulu nasıl olmalı ?” sorusu vardır. Ne tür özellikler onun gerçekten iyi olduğunun göstergesidir.? İyi bir Okul Öncesi Eğitim Kurumu;

Yaşamınızdaki en değerli varlık olan çocuğumuzun geleceğinin, mutluluğunun temelini atarken yardım alacağınız kurum, bakım yerine eğitimi temel alan bir kurum olmalıdır.
Okul kurucusu müdürü, öğretmenleri okul öncesi alanında, üniversite düzeyinde eğitim görmüş (psikolog, pedagog, çocuk gelişimcisi ) sağlıklı, hoşgörülü, sabırlı, güler yüzlü olmalıdır.
Okul öncesi eğitim kurumu bahçe içinde müstakil bir binada olmalıdır. 3-6 yaş düzeyinde sınıf ortamı yeterli olmayacağından mümkün olduğu kadar geniş mekanlar, mevsimine göre açık havada eğitim imkanı sağlamalıdır. Bina iyi ısınmalı, aydınlık ve ferah olmalıdır. Yerler kolay temizlenebilen bir malzeme ile kaplanmış olmalıdır.
Eğitim ortamında çocukların yaşamdaki rolleri deneyimleyebilmeleri için köşeler olmalıdır. (Evcilik, kitap, market, kukla vs.)
Çocukların rahat ve özgürce oynayabileceği bir oyun alanı bulunmalıdır.
Mutlaka her çocuk yaş grubuma göre sınıflara ayrılmalıdır. (5yaş grubu, 6yaş grubu gibi)
Yemekhane temiz olmalı, yemek yenilen yer sıkışık olmamalıdır.
Lavabo ve tuvaletler öğrencilerin boyuna göre ve hijyenik olmalı, ayrıca çocuk sayısına göre yeterli ve sınıflara yakın olmalıdır.
Çocukların bedensel gelişimine katkıda bulunacak hareketlerin yapılabileceği jimnastik köşesi bulunmalıdır.

Okul seçiminiz ne kadar doğru ?

Gerçekten doğru okulu seçip seçmediğinizi anlayabilmek için okullar açıldıktan bir süre sonra, şu sorulara yanıt aramalısınız.
Çocuğunuzun güvenliğine önem veriliyor mu ;?
Sağlıklı dengeli beslenme sağlanıyor mu?
Okulun atmosferi hoş ve eğlenceli mi ?
Beslenme ve uyku saatlerinde çocuğunuzun bireysel ihtiyacına göre küçük değişiklikler yapılıyor mu?
Sabah çocuğun ihtiyaçlarını bildirmek, akşam o günkü davranışları ile ilgili bilgi almak mümkün mü?
Çocuk mutlu ve neşeli mi ?
Siz orada olmak ister miydiniz ?
Sorularına evet diyebiliyorsanız, seçiminiz doğru demektir.

Okul seçimi elbette son derece önemli ancak bu kararı vermekle her şey bitmiş olmuyor. Çünkü uygun okul da olsa çocuğun eğitim , gelişme gereksinimini tek başına karşılaması mümkün değil. Doğru okuldan, en üst düzeyde yararlanabilmek için velinin okulla birlikte çalışması gerekiyor. Buna kısaca okul aile işbirliği demek mümkün.

ANA OKULU AİLE İŞBİRLİĞİ;

Öğretmen, çocuğun ailesinden sonra gün boyu birlikte olduğu ve gereksinimlerini karşılarken yol gösteren kişidir. Öğretmen öğrencisi ile sevgiye dayalı bir güven ilişkisi kurması ne kadar önemli ise, çocuğun aile çevresini tanıması ve özelliklerini bilmesi de o kadar gereklidir. Bu yüzden okul aile işbirliği, okul öncesi dönemde her eğitim döneminde olduğundan çok daha önemlidir.

Öğretmenin aileyi tanıması, çocuğu tanımasını kolaylaştırır. Aile bireyleri arasındaki ilişkiler, ailenin çocuğa karşı tutumunu, çocuğun yaşadığı fiziksel çevre koşulları gibi özelliklerin bilinmesi, öğretmenin çocukta gözlediği çeşitli davranışları anlamlandırmasına ve değerlendirmesine yardımcı olacaktır.

Okul aile işbirliği, öğretmenin aile ve çocuğu tanıması kadar, ailenin de okulu, öğretmeni, ve eğitim programlarını tanımasına yardımcı olur.

Anaokulunda yapılan her faaliyetin bir amacı vardır. Çocukların evdeki deneyimler ile okuldaki deneyimleri birleştirebilmeleri için, anne babaların bu faaliyetleri desteklemesi gerekir. Yani okulda uygulanan eğitimin ev ortamında tamamlanmalıdır. Bunun için; ailenin aylık faaliyet programı, günlük programı, aylık yemek listesi hakkında mutlaka bilgisi olmalıdır. Uygulanan programın hafif veya ağır olması halinde öğretmen bilgilendirilmeli ve her zaman iletişim halinde olunmalıdır.

Çocuğun okulda neler yaptığı, öğretmeni ve arkadaşları ile ilişkilerinin nasıl olduğu öğrenilmelidir. Zaman zaman sorunlar yaşanması normaldir. Ailenin bu sorunlardan haberdar olması ve öğretmen ile işbirliği halinde gereğini yapması hem çocuğu ile ilişkisini güçlendirir hem de çocuğun anne babasına olan güvenini artırır.

Uygun işbirliği olanakları değerlendirildiğinde okul öncesi kurumu, anne babalara önemli kazanımlar sunar


OKUL ÖNCESİ KURUMU ANNE BABAYA NELER SAĞLAR ?


Ø Her şeyden önce uzman desteği sağlar. Okulunuz ve öğretmeni, çocuğunuzun
eğitiminde, çocuğun davranışlarının değerlendirilmesinde ve yönlendirilmesinde ailenin en büyük yardımcısı olabilir.

ØÇocuğu ana okuluna giden anne baba yapılması gereken diğer işleri için zaman kazanır. Böylece okul dönüşü çocuğa ayıracağı zaman, ilgi ve sevgi her iki taraf içinde daha etkin ve doyurucu olur.

ØOkul öncesi dönemde bir çocuğa sahip olmak her an tetikte olmayı gerektirir. Onun tüm gereksinimlerini uygun şekilde karşılama çabası aileyi oldukça yorar. Çocuğun eğitim sorumluluğunun bir kısmının okula bırakılması aileye 5-6 saat kazandırır ki bu zaman çocuğa bakan kişinin kendi kişisel gereksinimleri kullanabilir.

ØAile, özellikle de çocuk günün birinde gerçekleşecek olan ayrılığa okul öncesi dönemde daha kolay katlanır. Çünkü ana okulunun oyun ortamı ve etkileşim düzeyi çocuğun anneden ayrılışını kolaylaştırır.

Øİzlenen ana okulu etkinlikleri, öğretmen ile yapılan özel görüşmeler ailenin çocuğunu daha iyi tanımasını sağlar.

ØÇocuğun gelişiminde görülen aksamaların zamanında farkedilmesi ve önlem alınması kolaylaşır.

ØEngelli çocuklar için eğitsel yardım sağlanır.

ØÇocuğun ruh sağlığının ve beden gelişimin denetlenmesinde okulla işbirliği yapılarak gelişim seyri izlenebilir..


Çocuklarının mimarları olma sorumluluğunu cesurca üstlenen anne babalara, seçimlerinde isabet ve kolaylık dileği ile...

E.Aygül ÇELİK İNCİ
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
E.Aygül ÇELİK İNCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
Kocaeli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ'nin Makaleleri
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Okula Uyum Sürecı Nasıl Olmalı? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Etkili Öğretmenlik Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:41
Top