2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ailelerin Karnelere Tutumu Ne Olmalı, Yarıyıl Tatili Nasıl Geçirilmelidir?
MAKALE #14106 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Şubat 2015 | 4,637 Okuyucu
Aileler, e-okul sistemi ile öğrencisinin- çocuğunun verilerine ulaşabilme olanağına sahip. Bu sistemle bilgilenebilme olanağına sahip olamayan ebeveynler biraz daha karnelerle ilgili hazırlıksız olabilme ihtimali yaşayabilir. Olumsuz bir karne karşısında ani tepki verebilme, öfke durumları yaşanabilir. Bu nedenle aileler, öfke kontrolünü yapabilmelidirler. Başarılı karne karşısında da çocuğu kutlamak ve devamını dilemek gerekir. Başarının da kendisi için olduğu vurgulanmalıdır. Aşırı kutlamalar, hediyeler uygun değildir.

Karnesi başarısız olan çocukların başarısızlık nedenleri üzerinde düşünülmeli, hatta çocukla bunun değerlendirilmesi yumuşak bir ses tonu ile yapılmalı, başarısızlık nedeni çocuğa buldurulmaya çalışılmalıdır. Burada çocuğun psikolojik nedenlerle mi?, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri ile sorunları olduğundan mı? evde ailesel sorunlardan dolayı mı olduğu vb. konuların üzerinde durulmalı ve çocuk için gerekenler yapılmaya hazır olunmalı ve uygulanmalıdır. Ceza olarak görülmemesi ve çocuğa da böyle hissettirilmemesi ile eksik kalınmış konular, anlaşılmayan, öğrenilmeyen konular üzerinde tatil, bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Tatillerde verilen ödevler, aslında her çocuğun özelliğine göre keşke verilebilse.. Çocukların öğrendiklerini unutmayacak ve pekiştirecek şekilde verilmelidir. Bıktırıncaya kadar çok olmamalı, ama sorumluluğunu tamamen unutturacak kadar da ödevsiz olmamalı, gezmeye, eğlenmeye, ailesi ile paylaşımlarına zarar vermeyecek ölçülerde verilmelidir.

Televizyon ve bilgisayar kullanımında yaş ve sınıf özelliklerine göre belli sınırlar içinde olmaya devam edilmelidir. Yıl içindeki süreler artırılabilir, ancak, kontrolsüzlük durumuna geçilmemelidir. Çünkü, çocuk, özellikle bilgisayar oyunları ile zaten başka bir şey tercih etmeyecektir. Bu nedenle, olabildiğince çocukları açık havadan yararlandırmalı, sosyalleşme ortamları sağlanmalıdır.

Yarıyıl tatilini soğuk ve karlı bölgelerde geçiren, ağır kış şartlarını yaşayan çocuklar da tatili en güzel şekilde değerlendirilebilir. Önemli olan, çocukla iletişim ve sağlıklı, keyifli ilişkilerin kurulmasıdır. Birlikte evde mısır patlatılabilir, bunlar, şekillerine bakarak, benzetilerek, gülerek, eğlenerek yenilebilir. Kestane kebap yapmak, çocukla birlikte nar keserek, içindeki taneler birer birer sohbet eşliğinde yemekte çok keyifli olabilir. Evde oynanabilecek oyunlar, komşu çocuklarıyla oynanabilir. Aile ile oynanabilir. Evdeki işlerde, biraz , onların öğrenmeleri amaçlı ve farklılık olması için birlikte zevk ile yapılabilir.. aile ve arkadaşlar ile kapalı alan etkinliklerine gidilebilir.

Çocuğun tatilini, yaş, gelişim durumuna göre, ailenin yaklaşımına ve özelliklerine uygun şekilde aile ile mi? Yoksa arkadaşları ile mi geçireceği düşünülmelidir. Tümüyle aile ile birlikte geçirilebilir, kısmen aile dışında geçirilebilir. Ancak, aile ile geçirilmesi çoğunluk olmalıdır. Yaş grubu ileri olanlarda arkadaşla ve ilgilenen, yetkin bir yönetimle tatil de yapılabilir, aileden tamamen kopuk olmamalıdır.

Başarısız karne getiren çocuklar için başarısızlık
nedenleri araştırılmalı ve uygun pedagojik destek mutlaka alınmalıdır. Çünkü, bazen birebir derslerde ve herşey tam olduğu düşünüldüğünde de yeterli bir başarı sağlanamamış olabiliyor. Bu şekilde yeni bir yol haritası çizilmiş ve geleceğe umutla bakılabilecek duruma gelinebilmiş olabiliyor.

‘’15 günlük tatil belirli programlar dahilinde kalıplara mı sığdırılsın, kararı aile mi çocuk mu versin’’ şeklinde düşünüldüğünde,
Karar çocukla birlikte konuşularak alınmaya çalışılmalıdır. Aile koşulları da burada tabii ki çok önemli.. Ailenin yapabileceği, ya da yaptırabileceği programlar çocuğa seçenek olarak sunulabilir. Önemli olan iyi ilişkiler içinde tatil geçirmektir. Dünyanın en güzel yerine gidilse mutsuz geçirilen bir tatilin hiç kıymeti olmayacaktır ve anlamı da olmayacaktır.

Okul döneminde düzenli uyku saatleri olan çocuklar aynı düzeni devam ettirmeli mi , esneklik uygulanabilir mi ? diye ebeveynlerin aklına soru gelebilir;
Tatil olduğunu ve dinlenme ve eğlenme ihtiyacının karşılanabileceğini, çocuk hissedebilmelidir. Yine yaş ve gelişim özelliklerine uygun programlar yapılmalıdır. Yaşı küçük olan çocuklarda az bir esneklik uygun olabilirken ; yaşı büyük olanlarda biraz daha fazla esneklik olabilmelidir. Ancak, tamamen bir programsızlık belki birkaç gün uygulanabilir. Bu da çocukluk anılarında hoş bir yer alacaktır.

ÖZNUR SİMAV
pedagog – eğitimci – PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ailelerin Karnelere Tutumu Ne Olmalı, Yarıyıl Tatili Nasıl Geçirilmelidir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Okula Uyum Sürecı Nasıl Olmalı? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ailelerin Karnelere Tutumu Ne Olmalı, Yarıyıl Tatili Nasıl Geçirilmelidir?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:58
Top