2007'den Bugüne 92,818 Tavsiye, 28,316 Uzman ve 20,065 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şekil mi? İçerik mi? Çocuklarda İsteklerin Ötelenmesi
MAKALE #13781 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Aralık 2014 | 4,250 Okuyucu
Şu an, içinde yaşadığımız dünya, o kadar tahmin edilemeyen boyutlara geldi ki, yaşı ileri olanlar böyle düşünüyor. Ama, teknolojinin içine doğmuş olanlar ise bu durumu çok doğal karşılıyorlar. Hatta, kendileri herhangi bir katkıda bulunmadan, sadece eleştiriyorlar ve memnuniyetsizlik had safhada..

Biraz, tarihle durumu ilişkilendirmek te gerek, ancak, şu an tarihten kastım, geçmişte insanlar nasıl yaşamışlar, neler yapmışlar, olanaklar nasıldı, herhangi bir şeyi elde etmek için ödenen bedeller, onu bile zaman zaman bulamama, elimizdeki ile yetinebilme gibi özellikler..

Demişler ya ''zenginlik için bir kıvılcım, güzellik için de bir sivilce yeter'' diye.. Şu an içinde bulunduğumuz olanaklar bizi nereye kadar götürecek, garantimiz var mı?

Büyük afetlerde, sıfıra inen zenginlik, kendini yükseklerde görürken, markaları beğenmezken, bir ekmeğe muhtaç olma, onu bile uzun kuyruklar bekleyerek sahip olabilme durumu..

Çocuklarımızı en süslü, öğretmenleri en şık, dekorasyon süper, oyuncaklarda herhangi bir çizik bile yok, en elit! ailelerin, çocuklarının gittiği okullara gönderme... Bazen çocuklarımıza sıradanlık yaşatabiliyor muyuz? Çünkü, hep *bizim ona sunduğumuz, hep alıcı olduğu, hep hazır bulduğu ortamlar; onu mutlu etmeye yetiyor mu? Ama biz mutlu oluyoruz, ''çocuğumuzu en güzel okula gönderiyorum, tüm imkanlarımı çocuğum için harcadım'' gibi.. Peki yaşama hazırlık ne oldu? Çocuğunuz, diğer insanlara hiç bir zaman karışmadan, kendi dünyasında mı yaşayacak, her zaman? Bu çocuk, fırından hiç ekmek almayacak mı?, çarşı, pazar görmeyecek mi? Bizlerin kurduğu cam fanusun içinden hiç çıkmayacak mı?

Çocuğumuzu doktora götüreceğiz, muayenehanenin dekorasyonundan doktor hakkında karara varıyoruz, ''hayır bu doktor iyi değil'', anaokulunun süslü olup olmadığına bakıyoruz '' burası güzel değil, benim çocuğum her zaman en iyisine layık'' dış görüntü mü önemli, içerik mi önemli? Konsept hep alışıldık mı olmalı? yaratıcılık, kendi fikir dünyamız, doğallık neden olamasın?

Her tarafı oyuncaklarla dolu, duvar süsleri ile dolu anaokulunun iyi bir eğitim verdiği garantisi mi var? Eğitim araçlarını yerinde ve zamanında kullanmak eğitime katkı sağlar. Yoksa, velilere göze çarpıcılık değildir önemli olan..

Ali Muhiddin Hacı Bekir i herkes tanır ve başladığından beri aynı konumunu kullanmaktadır. Temiz ve damak tadına uygun üretim yapıyorsa yeterlidir ve yıllardır özünü korumaktadır. Dükkanın şekli, lüks görüntüden uzak olması onu işini en iyi yapması için bir engel oluşturmamaktadır.
Ama, ya son derece gösterişli, içi ve içeriği boş, yalnızca göze hitap eden işletmeler kısa zamanda keşfedilmekte ya da dışa karşı kendilerini saklamaktadır.

Eğitimde sunulan olanakların, eğitim ve öğretime olumlu değişiklikler sağlaması mutlaka güzel..Ancak, ebeveyn, güzel bir okula göndermekle çocuğu ile yeteri kadar ilgilenmiş olmuyor. İlgi - iletişim ve onunla zamanı değerli şekilde geçirmeyi önemsemelidir. İlgi, çocuğa maddi olanaklar sunmak, her isteklerini yapmak değildir.

Sonra bu çocuklar düzene öyle bir alışıyorlar ki sanki siz mecbursunuz, imkanları geri aldığınızda ya da almak için çaba gösterdiğinizde çok büyük tepkilerle karşılaşabiliyorsunuz, '' zaten sen beni hiç sevmiyorsun ki? Başka ailelerin çocuklarında daha neler var? Her gün şunu, bunu yapıyorlar, her hafta ya da haftada birkaç gün şu etkinliğe gidebiliyorlar, hiç kimse evde iş yapmıyor, sen benden bekliyorsun'' tarzında konuşmalara uzanan diyaloglar yaşanıyor. Çocuklara sunulan imkanlar, kıymetini bildirecek şekilde sunulmalı, çocuk hemen elde etmemeli, beklemeli, isteklerini öteleyebilmeli.

Yapacağımız seçimlerde, eğitimin içeriğine, alınan hizmetin değerine önem vermeli, çocuklarımızın isteklerini ötelemede onlara destek olunmalıdır.

ÖZNUR SİMAV- pedagog- oyun terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şekil mi? İçerik mi? Çocuklarda İsteklerin Ötelenmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,065 uzman makalesi arasında 'Şekil mi? İçerik mi? Çocuklarda İsteklerin Ötelenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:31
Top