2007'den Bugüne 92,753 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Corona Günlerinde Boşanmış Ebeveyn- Çocuk İlişkileri ve Oyunlar
MAKALE #21298 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Nisan 2020 | 2,076 Okuyucu
Dünyada salgın şeklinde yayılan coronavirüs nedeniyle çok detaylı korunma tedbirleri alındı. Dünya ülkeleri, vatandaşlarını korumak için en önemli tedbirlerin içinde sosyal mesafelenmeyi yürürlüğe koydu. Virüs hızla yayılıyor ve herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Bireysel önlemler çok önemli.

Hepimizin en kıymetlileri, çocuklarımız... Boşanmış ebeveynler, çocuklarının sağlıkları( taşıyıcı ) ve dolayısıyla toplum sağlığı için çocuklarından biraz uzak kalabilmeyi göze alabilmeliler. İki aile arasında gidip, gelen çocuklar, aile büyüklerini de doğrudan etkileyebilecek hastalık durumları yaratabilirler. Çocuklarımız için her türlü fedakarlık içinde değil miyiz? İçinde bulunduğumuz bu durumda en fazla fedakarlık yapmamız gereken bir durum. Eşler, bunu birbirlerine yapılan bir kapris durumu olarak değerlendirmemeliler. İletişim araçları güçlü... görüntülü görüşmeler yapma, sık sık sesini duyma; bunları yapamıyorsa bile, canından olan çocuğunun sağlıklı olduğunu bilme bile, bizi rahatlatıcı olmalıdır.

Eski eşler, çocuklarını birbirlerine karşı kullanmamalıdır. Biraz sabır gerekmekte ve güzel günlerin yakında olduğunu düşünerek, sağlığımız için yapmamız gerekenlere odaklanmalıyız. Ülkeler arasında sınırlar kapatılıyor, bu bir şaka değil! Herkes evinde... Ağır bir hastalık durumu olsa, çocuğumuzu hafta sonu göremeyebiliyoruz. Ya da hafta içinde kaldığı ebeveyn yanında, çocuk kalmak durumunda olabiliyor. Şimdi de böyle olduğunu, hatta çok daha zorlayıcı durumlar yaşadığımızı bilerek uygun davranış içinde olup, mahkemeleri, icra dairelerini meşgul etmemeliyiz.

Koronavirüslü günler yaşarken, evlerde kurulu bir düzen olması gerekiyor. Mümkün olduğu kadar dışarısı ile ilişkiler zorunlu olmadıkça sınırlanıyor. Evden yalnız bir kişinin toplu alış-verişi yapması gerekiyor.

Yetişkinler için bulaşıcı olması muhtemel ve ikincil hastalığı olanlar için öldürücü sonuçları olabiliyor.

Şimdi haberleşme imkanları, görüntülü şekilde ve anlık olabiliyor, teknolojinin nimetlerinden yararlanıp, bu süreci yetişkin olarak, biz sorun haline getirmezsek, çocuğumuz da bizim algımızda olur ve o da bu durumu kendisinin yaşadığı bir güçlük olarak algılamaz. Bizede olumsuz yansımalar gelmez. Karşımızda huzursuz, kaygıları ve korkuları yüksek olan, çaresizlik duygusu içinde kıvranan bir çocuğumuzun olmasını istemiyorsak, kendi davranışlarımıza ve çocuğumuza yaklaşımımıza dikkat etmeliyiz.

Bazı durumlara da şükür içinde olmalıyız. Eğer çocuğumuz sağlıklıysa, onunla birlikte olan ebeveyn, çocuğumuza bakabiliyorsa, onunla iyi zaman geçirebiliyorsa, çocuğun, fiziksel koşulları iyiyse bir art niyet aramadan, sabır göstererek, bu günlerin geçmesini beklemeliyiz. Çocuğun ebeveynler arasında gidip, gelmesi bu virüste çocuğun taşıyıcı
özelliğinden ötürü yalnızca ailemize değil; topluma da zarar verici olacaktır.
Çocuğu ile ilişkide olmak isteyen ebeveyn, yaşına göre görüntülü olarak, oyunlar oynayabilir, sohbet edebilir. Kelime oyunları, origami, masal anlatımı, öykü tamamlama, birlikte öykü oluşturma gibi etkinlikler yapabilirler. Bizi çocuklar yönlendirebilir. Tüm oyunlarda keskin kurallara bağlı kalmayabiliriz, benzer oyunları çocuğumuzla birlikte oluşturabiliriz. Bu şekilde bilişsel gelişimine de destek olmuş oluruz. Tekerlemeler söyleyebiliriz, parmak oyunları oynayabiliriz. Biraz daha büyük çocuklarımızla, bir konu belirleyip, o konu üzerine konuşabiliriz. Bir sözcük seçip, içinde o sözcüğü kullanıp, tümceler üretebiliriz.

Farklılık katmak bizim elimizde, bazen olanaksızlıklar, bizlerin ve çocuğumuzun daha buluşçu olmasına destek verir. Hayal gücünü zenginleştirir, dil becerilerini geliştirir.

Çocuk açısından duruma bakarsak, ebeveyn arasındaki gerginlik durumu çocukları çok olumsuz etkilemekte, duygusal ve davranış problemlerine yol açmaktadır. Çocukları küçük olan ebeveynler, boşandıkları eşleri ile en azından, çocukları 18 yaşına gelinceye kadar iletişim içinde olacaklarını bilmeliler ve çocukları için sinirli, stresli, gergin ortam yaratmamaya özen göstermelilerdir. Çocuklarımıza da diğer ebeveynle birlikte olmak için biraz zamana gerek olduğu kavratılmalı. Çocuklarla, yaşına göre oyun oynayarak, iletişim içinde olarak, birlikte ev işi, etkinlik, kitap- dergi okuma gibi faaliyetler içinde olarak, güzel zaman geçirmeyi etkin şekilde uygulamaya alabiliriz. Çocuklar için aslında ev içinde yaşama sanatını geliştirme, kendilerinin üretebilecekleri faaliyetleri uygulama fırsatı olarak düşünebiliriz. Çocuklarımızda, öfke, saldırganlık, içe kapanma, özgüven düşüklüğü, kaygı, korku, alt ıslatma, yalancılık, kekemelik, söz dinlememe, uykudan ağlayarak uyanma gibi problemlerin yaşanmasını istemiyorsak, ebeveyn olarak sabırlı ve yapıcı duygular içinde olmayı seçmeliyiz. Dünya yerinden oynadı, alınan tedbirler, global. Ebeveyn olarak bizde payımıza düşen tedbiri alıp, anlayışlı, toplum sağlığına katkıda olan birey olarak, çocuklarımızla birlikte olmayı biraz erteleyerek ‘’geç olsun da güç olmasın’’ duygusu içinde sakin olmaya davet etmek istiyorum, sevgilerle, sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Corona Günlerinde Boşanmış Ebeveyn- Çocuk İlişkileri ve Oyunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Ebeveyn Çocuk İlişkileri Psk.Dnş.Altuğ EFEOĞLU
► Boşanmış Aile ve Çocuk Psk.Burçak DEMİRKAN
► Ebeveynleri Boşanmış Bir Çocuk Olmak Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Anne-Baba-Çocuk İlişkileri Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Ecem DOĞANAY PIÇAK
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ebrar GÜNEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Corona Günlerinde Boşanmış Ebeveyn- Çocuk İlişkileri ve Oyunlar' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:11
Top