2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Corona Günlerinde Daha Pozitif Mutlu Hissetmek İçin Neler Yapmalı?
MAKALE #21291 © Yazan Psk.Zümrüt ÇETİN | Yayın Nisan 2020 | 2,146 Okuyucu
Corona günlerinde psikolojimizi sağlam tutmak için neler yapabiliriz?

Zor bir süreçten geçiyoruz fakat bugünler geride kalacak. Buna bütünkalbimle inanıyorum. Peki bugünlerde neler yaparsak psikolojimizi sağlamtutarız birlikte bunun üzerine konuşalım. Malum panik ve korku içindeyiz.Hepimiz anksiyete hissediyoruz. Öncelikle rutinlerimize devam edelim hergün yaptığımız alışkanlıklarımıza ve işimize. Şartlar elverdiği kadaryapalım normalde neler yapıyorsak gün içinde, elbette kendimizi koruyarak.2020 için neler tasarlamışsan, onları hayata geçirmek için elinden geleniyap. İmkanların dahilinde devam et yapmak istediklerine bu senin kendiniçok daha iyi hissetmeni sağlayacak, psikolojini güçlü tutacak.Gelecekten kendine mektup yaz. Yani tüm bu yaşadıkların, salgın bitmiş,her şey geride kalmış, bir an için bunu hayal et ve gelecekteki halindenkendine bir mektup yaz, bu sana gerçekten çok iyi hissettirecek. Ailebireyleriyle oyun oynamak. Bu süreçte ve aslında her zaman bize iyi gelenşey hep birlikte oyun oynamak. Oyun huzurlu ve keyifli vakit geçirmek içinbulunmaz bir araç.

Bu süreçte uyku düzenine dikkat etmelisin. Çünkü düzenli uyku sana güçverir kendini daha huzurlu hissetmeni sağlar. Bu günlerde çok doğal olaraksürekli salgından konuşuyoruz, sohbetlerine gündemin dışında normalde deneler konuşuyorsan onları da ekle, bu sana çok daha iyi gelecek.Kendimizi iyi hissetmek için başka neler yapabiliriz? Gün içinde kendimizipozitif mutlu hissedebilmek için yapmamız gereken neler olabilir? Hadigelin hep birlikte düşünelim. Mutlu huzurlu hissedebilmek içinyapabileceğimiz o kadar çok şey var ki...

Sabah rutini ile başlayalım. Sabahleyin kalkınca neler yapıyorsunuz? Apartopar evden çıkıp işe mi koşuyorsunuz? Eminim bu size hiç iyi gelmiyordur.Bunun yerine sabah rutini oluşturun. Bu, müzik dinlemek olabilir. Bu 5dakikalık bir rutin de olabilir. Kahve içmek olabilir. Hayal kurmakolabilir. Bugünün nasıl geçmesini istiyorsanız bunu yazmak da olabilir.Mesela ben her sabah uyandığımda pencereye doğru giderim güneşe bakarımbirkaç saniye. Güneşi selamlayarak güne başlarım. Bu da benim rutinim😊Güneşi göremediğim günlerde de sadece gökyüzüne bakarım. Sabahleyinuyandığınız anda bugünün nasıl geçmesini istiyorsanız bunu hayal edin, eminolun gülümseme belirecek yüzünüzde ve daha kolay uykunuz açılacak, yataktançıkmanız da kolaylaşacak😊 Zihin hayal ile gerçeği ayırt edemediği için sizhayal kurarken sanki hayaliniz gerçekmiş gibi o anda heyecan ve mutlulukduyarsınız. Aynı korku filmi izlerken korkmamız gibi düşünebiliriz bunu.Halbuki canavar bizim evimizde değil fakat yine de korkarız filmi izlerken.Bu nedenle sabahleyin gününde neler yaşamak istiyorsan hayal et ve pozitifhissettiğini fark edeceksin.

Oyun oynamak. Aile bireylerinin bir araya gelip oyun oynamaları müthiş birhuzur kaynağıdır. Lütfen bunu deneyin. Size kendinizi huzurluhissettirecek. Hem de corona yüzünden hissettiğiniz sıkılma bunalmaduygularınız uçup gidecek.
Gün içinde sadece kendinize ayırdığınız 1 saat olsun. O saati nasılgeçireceğiniz sizin seçiminize bağlı. Size özel bir saat olsun. Kendimeözel saatimde ......................... yapacağım şeklinde bir kararı şu anhemen bu yazıyı okurken bile alabilirsiniz. Eğer ev içinde kendinize özelsaat uygulaması yapmak istiyorsanız, bunun için evde bir köşebelirleyebilirsiniz ve belirlediğiniz saatte o köşeye gidebilirsiniz. Hattao köşeye bir şey yapıştırın ya da herhangi bir şey veya bir tablo asın ki oköşe, köşe olduğunu bilsin artık😊Bu uygulama size çok iyi hissettirecekemin olabilirsiniz. O saat size özel olacak. O saatte sadece siz oradaolacaksınız. Keyfini çıkarın. Eğer 1 saat zaman ayıramıyorsanız 15 dkayırabilirsiniz hatta ayırdığınız vakit 5 dk bile olabilir. Bu saatte kitapokuma yapabilirsiniz, meditasyon yapabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz,ya da öylece bomboş oturabilirsiniz, size kalmış. Paşa gönlünüz neistiyorsa onu yapın. Yani size ne iyi geliyorsa onu seçebilirsiniz. Buuygulamayı yaptıkça gün içinde enerjinizin arttığını, kendinizi gün içindeyapacaklarınıza çok daha kolay odakladığınızı fark edeceksiniz. Hattaişlerinizi daha hızlı bitirmeye de başlayabilirsiniz. Insanın kendine vakitayırması gerçekten çok kıymetli. Bu küçük etkinlik kişinin hayatınıpozitife evirme gücüne sahip, bu nedenle çok ayrıcalıklı bir etkinlik.Dediğim gibi 5 dakika bile olsa muhakkak o zamanın adı, kendime özel zamanolsun.

Bir defter alıp her gün olan güzel şeyleri birkaç kelime ile not almak.Başımızdan geçen güzel olayları bazen anımsamakta zorlanırız ya da unuturuzve daha çok yaşadığımız olumsuz olaylara odaklanırız ve hayatımızla ilgiliolumsuz kısımlara odaklandıkça kendimizi çok doğal olarak mutsuzlukçukurunda buluruz. Bunun için her gün bir kaç kelime ile o gün olan güzelbir şeyi yazmak, zihnimi eğitir, hayata daha dengeli ve gerçekçi bakmamısağlayarak beni depresyondan korur. Daha iyi hissetmeye bir yerdenbaşlayabilmek adına zihnimizi eğitmemiz gerekir. Peki zihnimizi nasıleğiteceğiz? Nasıl olacak da sadece olumsuzları değil olumlu yaşantılarınıda hatırlayabilecek konuma gelecek zihnimiz? Bununla ilgili egzersizlervar. Bu egzersizleri yaparsak bir süre sonra daha mutlu hissetmeyebaşlayabiliriz. Bu egzersizlerden biri ‘’Bu gün başımdan geçen olumluolaylar neler?’’Şeklinde kayıt tutmaktır. Bu egzersiz zamanla duygularımızüzerinde etki yaratabilir. Aşağıdaki tabloyu düzenli olarak doldurmayaçalışın, bir gün atlasanız da önemli değil, o gün boş kalsın, diğer günüdoldurun. Yani her günü doldurmanız şart değil. Deneyin ve kendinizi mutluhissettiğinizi görün. Ve çok büyük mutluluk verici değil küçük mutlulukveren olay durum değişiklikleri yazmaya özen gösterin. Tabiyki sizi çooookmutlu eden şeyleri de yazın fakat bilhassa küçük mutluluk veren durumlarılütfen daha çok kaydedin. En zor günlerde bile muhakkak küçük dr olsaolumlu şeyler yaşarız.

Yavaşlayın. En büyük düşman, hız. Ne kadar acele edersek o kadar hayatıntadı kaçıyor. Yavaşlarsam işlerim yetişmez diye endişe hissedebilirsiniz.Modern dünya bize koş diye bağırıyor. Ama bizler koştukça mutsuzhissediyoruz. Küçük adımlarla yavaşlayabilirsiniz. Mesela saatinize bakın,eğer vaktiniz varsa lütfen bilerek yavaş yürüyün işinize giderken. Yavaşkonuşun, zaman kısıtlamanız yoksa tabi. Hızlı hareket edince yaptığımız herne olursa olsun keyif alma oranımız düşer. Başta zor gelebilir yavaşhareket etmek, fakat devamını getirirseniz gün içinde daha keyifli dahahuzurlu olduğunuzu keşfedeceksiniz. Deneyin bakalım size nasıl gelecekmerak ediyorum.

Serotonini artırmanın yolu fiziksel egzersizden geçiyor. Kendini mutluhissetmek isteyen biriyseniz, sportif bir etkinlik lazım size. Bu yürüyüşolabilir, bisiklete binmek, yüzmek de olabilir. Bu etkinliğinizin rutinolması yine çok kıymetli. Vakit ayıramıyor olabilirsiniz. Vakitayıramayanlar için evde 10 dakika bile olsa egzersiz yapmanızı öneriyorum.10 dakika işe yaramaz diye hiç düşünmeyin, çünkü işe yarıyor. O 10 dakikasonrasındaki serotoninin keyfine varma şansı elde ediyorsunuz. Ve birdenhemen bugün 1 saat spor yapmaya başlamamız zor olabilir ama ilk etapta 10dakika ile başlayabiliriz. Ilerledikçe artırabiliriz bu süreyi. Küçükadımlar her zaman işe yarar. Küçük adımları küçük ilerlemeleri asla hafifealmayın zira onlar çok güçlü pozitif etkilere sahipler. 10 dakika küçükgörünen bir dev aslında.

Bu dönemde sarılmak sakıncalı sosyal mesafeyi korumalıyız fakat normaledöndüğümüzde ki umarım en kısa sürede bu gerçekleşecek😊 yakınlarınızasarılmalıyız. Sarılmak çok önemli. Sevdiklerinize sarılın. Sarılınca stresseviyesi düşüyor ve kan basıncı düşüyor, kan basıncı düşünce sakin huzurluhissediyoruz. Sarılmak acıyı azaltıyor. Bunu şuradan anlayabiliriz Biryakınımızın bir yeri ağrıdığında elimiz ile masaj yaparız. Sarılmayı da birnevi bu hareket gibi düşünebiliriz.Sarılmak derin ilişkiler kurmayısağlıyor. Sarıldığımız zaman karşımızdaki kişi ile daha yakın ilişki dahasıcak ilişki yaşamaya başlarız ve bu bizi mutlu eder. Bunun sebebioksitosindir. Sarılma ile bağlar kuvvetlenir. Bol bol sarılmayasevdiklerinize dokunmaya dikkat edin. Bunun sizi yumuşacık yaptığını,gevşediğinizi, relax birine dönüştüğünüzü zamanla göreceksiniz.

Umarım bu yazı senin için çok faydalı olmuştur.Bu günler geride kalacak ve eminim bize çok önemli şeyler öğretecek, sevgiyle ve şefkatle kal.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Corona Günlerinde Daha Pozitif Mutlu Hissetmek İçin Neler Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zümrüt ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zümrüt ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zümrüt ÇETİN Fotoğraf
Psk.Zümrüt ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zümrüt ÇETİN'in Makaleleri
► Daha Mutlu Bir Yaşam İçin Psk.Rumeysa GÜNAY
► Corona Pozitif Misiniz? Psk.Arzu BEYRİBEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Corona Günlerinde Daha Pozitif Mutlu Hissetmek İçin Neler Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:55
Top