2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar ve Yetişkinler İçin Bilinçaltı Terapisi
MAKALE #20804 © Yazan Psk.Zümrüt ÇETİN | Yayın Eylül 2019 | 3,475 Okuyucu
Bilinçaltı terapisi hem çocuklar hem yetişinlere uygulanabilir. Ben bu yazımda çocuklar üzerinden anlatmayı tercih ettim. Bilinçaltı terapisi neye benziyor? Bilinçaltı terapisi bence masala benziyor. Tam masal tadında. Hayvanlar, ağaçlar, çiçekler, böcekler, bahçeler, tarlalar, ay, güneş, yıldızlar. İlk önce nefes ve gevşeme egzersizi ile çocuğu seansa uygun bir hale getirmeliyiz. Nefes ve gevşeme egzersizi sırasında zaten çoktan gözler kapanmış oluyor ve çocuğumuzun seans boyunca gözleri kapalı halde ama uyanık yani çocuğumuz, bilinci açık şekilde devam ediyor seansa. Dilerse seansı anne baba da izleyebilir hiç bir sakıncası yok fakat bunun için çocuğun rızasının olması gereklidir.

Seans sırasında çocuğa bir takım sorular soruyoruz ve o da cevaplıyor. Örneğin çocuğun gözleri kapalı haldeyken, çocuğa soruyoruz: Sesimiz çok sakin sevecen şekilde, ‘’Karşıdan bir hayvan geliyor, şimdiiii bak bakalım hangi hayvanmış bu? Hangi hayvanı görüyorsun diye sorduğumuzda bir cevap alırız çocuktan. Sorduğumuz soruların ve çocuğun verdiği cevapların bir karşılığı var, bir değeri yani bir anlamı var. Psikolog bunu çözümlüyor. Bilinçaltı dilinde bunun karşılığında ne olduğunu yorumluyor. Böylelikle çocuk sorunlarıyla alakalı doğrudan konuşmadığı için sıkılmıyor. Bu çok önemli yani çocuğun ya da yetişkinin seanstayken sıkılmaması ve seans esnasında kendini mutsuz hissetmemesi. Bu bilinçaltı seansında çocuk sadece bilinçaltında egzotik bir gezintiye çıkıyor fakat psikolog bu esnada, bilinçaltındaki işe yaramayan ve çocuğun hayatında sorun yaratan şemaları değiştiriyor. Bunun üzerinden bir değişim sağlanıyor.

Çocukta değişim ne kadar sürede gerçekleşiyor ? Çocukta istediğim değişimi ne zaman görürüm? En az 2 seans diyebilirim ve çoğu kez daha fazla seans yapmak gerekiyor. Çünkü yerleştirdiğim yeni düşünce kalıplarının oturması zaman alıyor. Nasıl ki çay demliyoruz ama hemen içemiyoruz demlenmesini bekliyoruz, çocuğun değişimi de zaman alan bir süreç. Çoğu zaman seans sonunda zaten çocuk rahatlamış olur. Ama bazı çocukların karnı ağrır, aslında karın ağrısını olumlu değerlendirilmeliyiz, çocuğun uzun zamandır kullandığı bir şeyi elinden aldık yerine yenisini koyduk. E bu durumda alışmak zor olabilir, karın ağrısı, mide bulantısı onun sinyalidir, değişimin sinyalidir. Yani iyidir. Yaptığımız çalışmanın işe yaradığını gösterir. Ama ağrı yoksa işe yamadı diyemeyiz demek değişimi daha kolay karşıladı ki bir yan etki yaşamadı diyebiliriz. Bunu şuna benzetebilirim:
Gözleriniz için muayene oldunuz diyelim doktor da gözlük kullanmanızı söyledi ve ilk defa gözlük kullanacaksınız. İlk zamanlarda zor gelir, gözlük baş ağrısı mide bulantısı yapar fakat o gözlüğü takmaya devam ederseniz en geç 2 hafta sonra, alışacaktır gözleriniz. Aynı şekilde bilinçaltına yeni sağlıklı davranışlarda bulunmamızı sağlayacak şema, düşünce kalıbı yerleştirdiğimizde buna alışmak zaman alabilir, çünkü yeni olan her şeye alışmak zaman alır, fakat zaman içinde çocuğun davranışları değişir. Bu değişim bazen hemen olur, bazen zaman içinde olur, çocuktan çocuğa değişen bir durumdur diyebilirim kısaca. İşe yaramayan düşünce kalıbı Bizler fark etmesek de bizi yöneten düşüncelerimizdir. Ve bazı düşüncelerimiz bizi desteklemez hatta köstekler. Bu bizi köstekleyen yani olumsuz etkileyen düşünce kalıplarına şema diyoruz. Olumsuz şemalar örn. ‘Ben sevilmeyen bir çocuğum.’ ‘Ben beceriksiz bir çocuğum.’ ‘ Ben salak bir çocuğum.’ Şeklindeki düşüncelerdir.

Bu saydıklarımı yetişkinlere de uyarlayabiliriz. Çocuğa açıkça sorsak hayır böyle düşünmüyorum diyebilir ama bilinçaltında yani derinlerde bu şekilde düşündüğünün farkında bile değildir. Bu durum biz yetişkinler için de geçerli. Bu bahsettiğim düşünceler gün yüzüne çıkmaz ama arkada çalan radyo gibi sürekli vızıldar durur, bizi etkiler eğer bunları değiştirirsek kendimizi yaşadığımız herhangi bir yıkıcı üzücü olay karşısında daha güçlü olduğumuzu fark ederiz. Çünkü burası dünya ve dünyada olumsuz olaylarla karışılabiliyoruz bu durumlarda dilediğimiz gibi davranmak istediğimiz gibi sonuçlar almak bizim davranışlarımızla ilgilidir. Ve davranışlarımızı şemalar yönetiyor, bilinçaltı terapisinde bu şemaları değiştiriyoruz. Çocuklar da yaşadıkları olaylar karşısında değişir ve saldırgan davranışlar sergilerler, tuvalet eğitimi almış olmasına ragmen altına yeniden kaçırmaya başlar, sınıfta parmak kaldırmakta zorlanır(bu listeyi uzatabiliriz bir süre davranış problemi olabilir) yine buralarda da çocuğun davranışlarından aslında zihnindeki şemalar sorumludur. Bilinçaltı terapisinde bu şemaları değiştirince çocuk eskisinden daha farklı düşünmeye yani daha sağlıklı düşünmeye ve eskisinden daha farklı davranmaya yani saha sağlıklı davranmaya başlar. Mesela altına kaçırması biter, sınıfta parmak kaldırmaya başlar, arkadaşlarıyla oyun oynamaya başlayabilir, arkadaşlarına vuruyorsa artık vurmayı bırakıp kızdığı şeyi cümle şeklinde ifade etmeye başlar.
Ana babanın bilinçaltı çocuğu nasıl etkiliyor?
Çocuktaki istediğimiz değişimi perçinlemek için anne babanın hatta kardeşlerinin de bilinçaltına bakılmasında fayda vardır. Çünkü aileyi bir tespihe benzetebiliriz, tespihin bir boncuğuna vurunca diğerleri de titreşir değil mi? Ya da domino taşını düşünelim bir taşın hareketi diğer tüm taşları harekete geçirir. Bunun için bazen anne babanın bilinçaltını maşa gibi kullanmak gerekir, çocuğa yardım edebilmek için. Bu nedenle anne baba ile çalışmak çok ama çok değerli olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar ve Yetişkinler İçin Bilinçaltı Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zümrüt ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zümrüt ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zümrüt ÇETİN Fotoğraf
Psk.Zümrüt ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zümrüt ÇETİN'in Makaleleri
► Çocuklar İçin Ölüm Nedir ? Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuklar İçin Sporun Önemi Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuklar ve Yetişkinler İçin Bilinçaltı Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:22
Top