2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar İçin Doğru İnternet Kullanımı
MAKALE #15966 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Aralık 2015 | 3,885 Okuyucu
Çocuklar için Doğru İnternet Kullanımı

Çağımızda kullanımı git gide artan ve çoğu zamanda gereklilik olan internet, çocuklarında hayatına girmektedir. Anne ve babalar ise bu durumdan endişeli. Çünkü çocuklarının direkt ya da dolaylı olarak zarar görmesinden korkuyorlar. Son zamanlarda da anne ve babalar uzmanlara en çok internet kullanımı ile ilgili sorular soruyorlar. İnternet ve bilgisayar oyunlarna izin verelim mi?, yasaklayalım mı?, internet bağlantısını iptal mi ettirelim? gibi birçok cevapsız sorunun içinden, en yararlı yolun hangisinin olacağını bulmaya çalışıyorlar.

Türkiye’de ve dünyada yapılan araştırmalar bilgisayar oyunlarının ve internetin giderek kötüye kullanıldığını, uygun olmayan içeriklerin, çocuk ve gençlerin hayatlarına kötü yönde etki ettiğini göstermektedir. Bu durumda birçok çocuk ve genç bu tehlikenin içinde hayatlarına devam etmektedir.

Aileler sıklıkla çocuklarının yaş ve gelişim düzeyine göre müsaade edilebilir internet kullanım saatlerini merak etmektedirler. Bu konuyla ilgili de keskin ve net ayrımlar bulunmamakla beraber ortalama yaş dönemileri için, Dünya Sağlık Örgütü; ocukların 3 yaşına kadar mümkünse bilgisayar ve internetle tanıştırılmamasını, 3 yaş dönemi ve sonrasında ebeveyn gözetiminde günde en fazla 40 dakika internet ve bilgisayar kullanmasını, ilkokul döneminde yaşıyla paralel artabilmekle beraber ergenlik döneminde günde en fazla 2 saat internet ve bilgisayar kullanmasını önermektedir.

İNTERNETİN FAZLA VE UYGUN OLMAYAN ŞEKİLDE KULLANILMASININ NE GİBİ ZARARLARI OLABİLİR?
- Aile ilişkilerinin zayıflaması,
- Arkadaşlık ilişkilerinin zarar görmesi,
- Diğer sosyal becerilerin olumsuz etkilenmesi ve gelişememesi,
- Sanal bir dünyada bulunmanın çocuğu gerçeklikten koparması,
- Ekranda düzenli renkli görsellere maruz kalmanın, dikkat ve konsantrasyon becerilerine olumsuz etkisi,
- Artan İnternet bağımlılığı riski,
- İçe kapanma,
- Göz bozukluğu,
- Duruş Bozukluğu (Eğiklik vb.)
- İstismara uğrama riski gibi durumlar en yaygın görülen zararlardır.
Birçok ebeveyn bunların çok uç noktalardaki zararlar olabileceğini düşünebilir ya da benim başıma gelmez diyebilir. Ancak bu zararlara maruz kalan çocuk ve gençlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bazen ebeveynler de, yoğun geçen gün sonunda kendi tahammül düzeylerinin düşmesi üzerine çocuğu internete yönlendirebiliyor ya da çocuk zor bir çocuksa olası krizi önlemek adına internette uzun süre kalmasına müsaade edebiliyorlar. Ayrıca çoğu ebeveyn de, internet ve bilgisayar oyunlarının nasıl zarar vereceğini bilemeyebiliyor. Bu ve buna benzeyen daha birçok sebeple çocuklar uzun saatler bilgisayar yada telefon başında durabiliyor.

İNTERNET ÇOCUKLARA HANGİ YOLLA ZARAR VERİR
- Erotik içerikli siteler ya da siteye yönlendirilirken çıkan erotik içerikli reklam görselleri,
- Yetişkinlere yönelik sohbet programları,
- Şiddet içeren videolar,
- Çeşitli oyunlar,
- Yanlış veya eksik bilgiye maruz kalmak sıklıkla çocukların zarar gördüğü alanlardır.

Ebeveynler çocuklarının zarar görmemesi adına çeşitli yöntemler denemektedirler. Bu yöntem sıklıkla interneti tamamen yasaklamak olabiliyor. Özellikle 3 yaş ve sonrası dönemde evde interneti yasaklamak çocuğun internetle dışarda tanışmasına sebep olmaktadır. Böyle bir durum, çocukta daha fazla merak uyandırmakta, kullanımı dışarda olduğundan ebeveynin kontrol etmesi de zorlaştırmaktadır. Bu sebeple çocuğun internet ve bilgisayar oyunu kullanımını yasaklamak yerine sınırlandırmak ve doğru kullanması konusunda bilgilendirmek en uygun yaklaşım olacaktır. İnterneti doğru kullanmak; çocuğun yaşına ve gelişimine uygun sitelere girmesi, uyku, beslenme, ders çalışma düzenini bozacak saatlerde ve sürelerde kullanmamak, bilgi edinme ve bazen yaşına uygun eğlence amaçlı kullanmak, ebeveynin onay verdiği site ve oyunlara girmek şeklinde tanımlanabilir.

AİLELER NELER YAPABİLİR ?
- Anne ve baba internet doğru kullanımı konusunda rol model olabilir,
- Anne ve baba İnternet kullanımı ve süresini kontrol edebilir,
- Ev içinde çocuğun ilgisini çekecek aynı zamanda gelişimini destekleyen etkinliklere ailece katılabilirler,
- Evde çocuğun ilgisini çekecek ve gelişimini destekleyecek oyun ve malzemeler bulundurabilirler,
- İnternet ve bilgisayar oyunu için zaman belirlenirken çocuğun da fikrini ve önerilerini alabilirler,
- Çocuğun internette kiminle, nasıl vakit geçirdiğini dolaylı olarak kontrol edebilirler,
- İnternet için çocuk koruma programlarını kullanabilirler,
- İnternette girilmesine müsade edilen güvenli sitelerin listesini oluşturabilirler,
- İnternetin eğlence dışında araştırma yapmak ve yeni bilgiler öğrenmek için de kullanıldığını öğretebilirler,
- Kendine özel isim, adres, telefon numarası gibi bilgileri yabancılarla paylaşmaması, yabancıların rahatsız etmesi durumunda cevap vermemesi ve ebeveynine söylemesi gerektiği konusunda bilgilendirebilirler.

Ailelerin merak ettiği bir diğer konu ise çocuklarının yaş ve gelişim düzeyine göre müsaade edilebilir internet kullanım saatleridir. Bu konuyla ilgili de keskin ve net ayrımlar bulunmamakla beraber ortalama yaş dönemileri için, Dünya Sağlık Örgütü; ocukların 3 yaşına kadar mümkünse bilgisayar ve internetle tanıştırılmamasını, 3 yaş dönemi ve sonrasında ebeveyn gözetiminde günde en fazla 40 dakika internet ve bilgisayar kullanmasını, ilkokul döneminde yaşıyla paralel artabilmekle beraber ergenlik döneminde günde en fazla 2 saat internet ve bilgisayar kullanmasını önermektedir. Bu değerler çocuk ve gençlerin cinsiyetine göre değişim göstermemektedir.
Okul öncesi ve okulun ilk yıllarında çocukların bir yetişkin gözetiminde internet kullanmasına dikkat edilmelidir. Uygun olmayan bir içerik ile ilgili müdahale edebilmek, konuşmak, sorusu varsa o anda yetişkinin açıklaması yanlış ve eksik bilgiye maruz kalmaması konusunda yardımcı olacaktır.
Çocuğa sınırlı saatli müsaade edilecek bir plan oluşturulurken bu izin saatinin çocuğun yapması gereken işlerinden sonrasına denk gelecek şekilde ayarlanması önemlidir. Örneğin yemek saatinden önce ya da ders çalışmadan önce internet ya da bilgisayar saati ayarlamak, yemeğe ya da derse gecikmesine sebep olacak ve süre sınırını aşmak için eğilim yaratacaktır. Çocuğunuzu bilgisayar, televizyon, telefon ve tabletten uzak tutmak istiyorsanız onlara mutlaka alternatif sunmalısınız. Evde büyük bir zamanını baba, televizyon karşısında, anne de elinde telefonla geçiriyorsa çocuğu bu aletlerden uzaklaştıramazsınız.

İnternet kullanımı ile ilgili net, anlaşılır ve basit kuralların olması çocuğada ebeveyne de kendini güvende hissettirir. Özellikle ebeveynin uygun görmediği oyunlarda çocuğa bu durum, net bir şekilde ifade edilebilir. Örneğin; savaş oyunu oynadığında anne ya da babası “ bu oyunda insanlar birbirine vuruyor. Biz birbirimize vurmayız ve bunu doğru bulmuyoruz.” şeklinde ifade edebilir. İzin vermek istemediği bir site ya da oyun içinde aynı şekilde; “ ................ nedeniyle bu oyunu oynamak senin için tehlikeli olabilir, bu nedenle izin veremem.” gibi ifadelerle çocuğa açıklanabilir.

Ebeveynlerin internet kullanımını kısıtlama ve kontrol etmekte zorlandığı durumlarda uzmandan destek almaları sorunu çözmeleri konusunda yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar İçin Doğru İnternet Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Cevher SÖNMEZ
► Çocuklar ve Teknoloji Kullanımı Psk.Özge ÇİVCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklar İçin Doğru İnternet Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top