2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar İçin Sporun Önemi
MAKALE #21478 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Mayıs 2020 | 2,707 Okuyucu
Sporun çocuk gelişimine olan etkisi her gün daha fazla anlaşılıyor. Özellikle de çocukların teknolojiye olan ilgisi, onları hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzına itiyor. Oysaki spor, çocuklar için sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda bilişsel, duyusal ve psikolojik olarak gelişmelerine de yardımcı olur. Bireysel yapılan sporlar çocuğun özgüveninin gelişmesini sağlarken, takım halinde oynanan oyunlar çocuğa paylaşmayı ve takım halinde hareket etmeyi öğretir. Çocuklar için sporun önemi sadece fiziksel ve duygusal gelişim olarak sınırlı değildir; çocuğunuzu geleceğe hazırlamanız için de size yardımcı olur.

Çocuğun gelişiminde sporun önemi

Sporun çocuklara faydaları fiziksel gelişime sınırlı kalmayıp aynı zamanda depresyon ve anksiyete gibi sorunların giderilmesinde de etkilidir. Çocuklar için spor yapmak, hem stres seviyelerini azaltacak hem de fiziksel olarak sağlıklı ve zihinsel olarak uyanık olmalarını sağlayacaktır. Spor yapmak hafıza ve öğrenme becerisini geliştirir. Bu yüzden, düzenli olarak spor yapan çocukların akademik olarak daha başarılı oldukları da gözlemlenmiştir. Hemen her çocuğun ilgi duyduğu bir spor dalı ve yeteneği vardır.

Çocuğunuza spor yaptırmadan önce hangi aktivitelerden hoşlanıp hoşlanmadığını keşfedin. Bu şekilde çocuğunuzu sevmediği bir spora zorlamamış olursunuz. Mutlu olduğu bir sporla ilgilenen çocuğunuz, daha azimli ve başarılı olacaktır. Buna ek olarak, her çocuğun fiziksel gelişimi ve yeteneği farklılık gösterir, bu yüzden çocuğunuza spor seçerken bu gibi unsurları da göz önünde bulundurmanız çocuğunuz için doğru sporu seçmenize yardımcı olacaktır.

Takımla oynanan oyunlar
Takım olarak yapılan spor, çocuğunuzun stratejik düşünme yeteneğini ve yardımlaşma duygusunu geliştirecektir. Aynı zamanda takım kurallarına uymak çocuğunuzun disiplin algısının gelişmesine yardımcı olacaktır. Takım sporları özgüveni düşük olan çocuklar için özgüvenlerini geliştirmelerine ve sosyalleşmelerine olanak sağlayacaktır.

Buna ek olarak, takım halinde oynanan oyunlar çocuğunuzun liderlik özelliklerini ve sorumluluk alma duygusunu da geliştirir. Futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi sporlar çocuklar arasında en yaygın olan grup sporlarıdır. Takım arkadaşıyla kuracağı bağlar çocuğunuzun daha sosyal ve özgüvenli bir birey olması için de etkili olacaktır.

Bireysel yapılan sporun çocuklara yararları
Bireysel spor en az takım sporları kadar çocukların özgüven ve disiplin duygusunun gelişmesine yardımcı olur. Dikkat becerisi ve fiziksel denge gibi unsurlar bireysel sporun çocuğa faydaları arasındadır. Spor yapmak kilo kontrolü de sağlar, bu şekilde çocuğunuzun ileriki yaşlarında karşılaşabileceği sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz. Okçuluk, binicilik, yüzme, jimnastik, buz pateni gibi sporlar çocuğunuzun bireysel olarak yapabileceği sporlar arasındadır. Çocuğunuzu düzenli olarak spora başlatmadan önce sağlık kontrolü yaptırmanız çocuğunuza en uygun spor dalını belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Özellikle küçük çocukların spor yaparken yetişkin kontrolünde olmaları gerekmektedir.

Çocuklara yaş dönemlerine göre hangi sporu yapabilir?

Ana hatlarıyla önerilebilecek aktiviteler:

Yaş 2-3

Bahçede veya oyun alanında koşma, salıncak, oyun bahçesi
Su içinde oyunlar
Yuvarlanma

Yaş 4-6

Dans, yakalama, elim sende oyunları
İp atlama
Yakartop
Üç veya 4 tekerlekli bisiklet
Bu yaştan sonra çocuk takım oyunlarına katılabilir.
Önerilen oyunlar
Yakalamaca, yuvarlanma, ip atlama, yüzme, ebelemece, seksek, frizbi, yürüyüş, bisiklet

2-6 Yaş Arası

Bu yaş grubu çocuklar henüz fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama, atlama gibi hareketin temel becerilerini öğrenmektedirler. Bu beceriler merkez sinir sisteminin doğru gelişmesine yardım eder. Bu yaş grubundaki çocuklarda düzenli bir egzersiz programı önerilmez. Temel motor becerileri geliştiren oyunlar oynamak daha doğrudur.

7-10 yaş arası

Bu grup çocuklar temel hareket becerilerini edinmişlerdir. Hafızaları ve karar verme yetileri gelişkin olduğundan bazı oyunların stratejilerini kavrayabilirler. Ancak bazı organize takım oyunlarının gerektirdiği karmaşık hareket ve becerileri başaramayabilirler. Bu grup çocukların temel becerilerini daha zor oyunlarda kullanabilmeleri için değişik oyunlar oynanabilir.Öneriler şu sporlardır: Bisiklet, top oyunları, tenis, masa tenisi, paten, dans, jimnastik, futbol, yüzme

10 yaş ve üzeri

Artık çocuklar karmaşık aktivite gerektiren takım oyunlarına katılabilirler. Futbol ve basketbolda çocuğun fiziksel güvenliği önemlidir. Fiziksel yaralanma riski dışında yarışma sporları ile birlikte kazanma ve kaybetme de başlar. Çocuklar kaybetmeye tahammül edemeyebilirler. Bu nedenle çocuğun doğru yönde odaklanmasına dikkat etmek gerekir. Bu yaşa dek aerobik veya dirençli egzersiz programlarına başlanması doğru değildir. Ergenliğe kadar uzun mesafe koşularına izin verilmemelidir. 10 yaş üzeri çocuklarda orta şiddette bir aerobik egzersiz programına başlanmalıdır. Sıklık en fazla haftada 3 gün olmalı, antremanlar arası bir gün istirahat edilmelidir. Antreman süresi 30 dakikayı geçmemelidir. Tüm kasları geliştirmek için değişik şekillerde aktiviteler gereklidir. Öneriler: Organize takım sporları, koşu, paten, bisiklet, ip atlama, aerobik, yüzme, kürek, atletizm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar İçin Sporun Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Sporun Psikolojideki Yeri Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Çocuklar İçin Ölüm Nedir ? Psk.Sinem ERUSTA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklar İçin Sporun Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:20
Top