2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Klinik Psikolog ve Psikiyatristin Farkı
MAKALE #6241 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Ocak 2011 | 6,732 Okuyucu
Aşağıdaki nedenlerden dolayı bir klinik psikologtan destek alabilirsiniz;
- Depresyon .
- Mutsuzluk
- İsteksizlik .
- Huzursuzluk
- Sıkıntı
- Anlamsızlık ve boşluk duygusu
- Kaygı problemleri
- Takıntılı düşünce ve davranışlar
- Panik atak
- Psikolojik kökenli fiziksel hastalıklar
- Yaşam değişikliklerine uyum sağlamada güçlük çekmek
- Kendine güven eksikliği
- Çekingenlik, içe kapanıklık, ‘hayır’ diyememek
- Cinsel sorunlar
- Uzun süren yas
- Eski travmatik olayların etkisinin devam etmesi
- Sinirlilik ve öfke kontrolü problemleri
- Uyku bozuklukları
- Evlilik sorunları
- Ailevi problemler
- Yakın ilişkilerde problemler
- Çocuklarla iletişim problemleri

Klinik psikolog
, üniversitelerde psikoloji lisans bölümünden mezuniyetinin ardından klinik psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamış kişidir. Yukarıda değinilen türdeki problemlerle başaçıkmanız konusunda size psikoterapi tekniğini kullanarak yardımcı olmaya çalışır. Psikoterapi, problemlerinizin, düşüncelerinizin, duygularınızın, davranışlarınızın, ihtiyaçlarınızın ve yaşamınızın çeşitli alanlarının incelenerek problemlerinizin nedenlerinin sizinle birlikte analiz edilmesi ve bunlarla başaçıkmanız konusunda size yardımcı olmayı sağlayan bir yaklaşımdır. Birçok sayıda psikoterapi yöntemi bulunmaktadır. Psikoterapi uygulanan kişilere ‘hasta’ değil ‘danışan’ denilmesi daha uygundur. Çünkü hastalık derecesinde olmayan problemlerle de çalışılmaktadır. Psikoterapi diğer insanların size zaten yapmış olabileceği gibi bir nasihat ve akıl verme değildir. Yeri geldiğinde tavsiyelerde bulunulmakla birlikte asıl yapılan şey size en uygun olan çözümü kendinizin bulmanıza ve bu çözümü etkili bir şekilde uygulamanıza yardımcı olmaktır. Bu yüzden probleminizin karmaşıklığına bağlı olarak birkaç seans sürebilmektedir.

Psikiyatrist, tıp fakültelerinden mezuniyetinin ardından psikiyatri alanında ihtisasını tamamlamış kişidir. Burada değinilen türdeki problemlere ek olarak daha ağır başka türden problemlerle de ilgilenmektedir. Kullandığı temel tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Ayrıca destekleyici türde kısa müdahalelerle problemlerinizi anlamada ve başaçıkmanızda çeşitli tavsiyeler verebilir. Bunun yanında psikoterapi alanında sonradan uzun süreli özel eğitimler aldıkları durumlarda psikoterapist olarakta çalışabilmektedirler.

Özellikle biyolojik yönü ön planda olan belirli psikolojik rahatsızlıklarda psikiyatrist ve klinik psikolog birlikte çalışarak size en etkin tedaviyi sunmaya çalışır. Sıkıntılarınızın şiddetine, türüne ve yaşamınızı kısıtlama derecesine bağlı olarak psikoterapinin yanında ilaç tedaviside psikiyatrist tarafından faydalı görülebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Klinik Psikolog ve Psikiyatristin Farkı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Hastanede Klinik Psikolog Olmak Psk.Özge SOYSAL
► Klinik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
► Klinik Görüşme Nedir? Psk.Şeyda UNCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Klinik Psikolog ve Psikiyatristin Farkı' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top