2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Eleştirenler ve Konuşmamayı Tercih Edenler
MAKALE #19778 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Eylül 2018 | 2,755 Okuyucu
EVLİLİKLERDE ELEŞTİRENLER VE KONUŞMAMAYI TERCİH EDENLER

Bir evliliğin uzun soluklu olmasında, eşlerin iyi iletişim kurabilmelerinin önemli bir rolü vardır. İyi sohbet eden çiftlerin evliliklerinin daha uzun soluklu ve sağlıklı olduğunu görüyoruz. Konuşulmayan, duygu ve düşüncelerin açıklanmadığı evliliklerde tam anlamıyla bir bütünlük sağlanamıyor. Böyle evliliklerde eşler değişik nedenlerden dolayı birbirlerinden uzaklaşıyor ve olumlu bir atmosfer oluşmuyor.

Duygu ve düşüncelerin açıklanmadığı her ilişkide içsel birtakım kurgulamalar başlamaktadır. Özellikle sorunların olduğu zamanlarda bu kurgulamalar daha da fazla artmaktadır. Bazı kelimeler ve davranışlar çok farklı şekilde yorumlanabilmekte, karşı taraf hiç öyle düşünmediği veya niyeti öyle olmadığı halde çok farklı şekilde suçlamalarla karşılaşabilmektedir. Bazen bu suçlayıcı dil direk olarak karşı tarafa öfke olarak yansıdığı gibi bazen de dolaylı yollardan öc alma, susarak, küserek cezalandırma yoluna gidilebilmektedir.

Evliliklerde taraflardan biri diğerine göre daha baskınsa, genellikle baskın olan eş anlaşmazlık anlarında eşinin daha fazla üzerine gitmekte, onu eleştirmekte, baskı yoluyla taleplerini gerçekleştirmektedir. Böyle bir yaklaşım diğer eşin susmasına, kendisini ifade edememesine neden olmaktadır. Konuşsa bile eşi, daha fazla öfkelenerek veya başka başka gerekçeler göstererek kendisini sindirmektedir. Böyle bir yaklaşım o esnada baskın olan eşin görüşlerini hakim kılsa da bir uzlaşma olmadığı için gerçek bir işbirliğini getirmeyecektir.

Aslında eleştiren çoğu vakit bir şeyleri düzeltme, daha iyi olma, haklı olmaya verdiği değer veya görmüş olduğu rol model nedeniyle böyle davranmaktadır. Özellikle baskıcı, eleştiriyel üslup kullanan kişilerin bu şekilde rol modele sahip ebeveynleri olduğunu görüyoruz. Sorun çözme stratejisi olarak eleştirme ve bastırma yönteminden farklı bir yöntem görmeyen bir kişi, eğer bir farkındalık geliştirememişse bu sorun çözme yöntemini evliliğine taşımaktadır. Fakat bu durumun eşini olumsuz etkilendiğini, kırdığını ve böyle bir yaklaşımın hiçbir işe yaramadığını çoğu vakit fark edememektedir.

Evliliklerde baskın olmayan veya kendini iyi ifade etmesine fırsat verilmeyen eş, zaman içerisinde edindiği tecrübelerden dolayı anlaşmazlık anlarında konuşmamayı tercih etmektedir. Eşinin kendisini dinlemeyeceğini, anlamak için çaba sarf etmeyeceğini, ne söylese de bir şekilde üste çıkacağını veya kendisinin onun gibi konuşarak mücadele edemeyeceğinin bildiği için konuşmamayı tercih etmektedir. Konuştuğu zamanlarda ise çoğu vakit konuştuğuna pişman olmaktadır. Aslında O konuşmayarak sorunun daha da fazla büyümemesini istemektedir. Ona göre eşi mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmeyecektir. Kendisi de ısrar ederse sorun daha da büyüyecek belki de boşanmaya kadar gidecektir. Bundan dolayı susmayı tercih etmektedir. Böyle bir iletişim yönteminde kişi konuşmadığı, fikirlerini ifade etmediği için eşi, onun tam olarak ne düşündüğünü hiçbir zaman bilemeyecek ve tam olarak bir uzlaşma gerçekleşmeyecektir.

Eleştirilen,üzerinde bir baskı kurulduğundan dolayı bu durumdan rahatsız olacaktır. Eleştiride bir beğenmeme, onaylamama mesajı vardır. Eleştiren kişi aslında eleştirdiği kişiye “Sen eksiksin yetersizsin” , “Seni tercih etmiyorum” mesajı vermektedir. Böyle bir mesaja olumlu bir karşılık vermek çok güçtür. Çoğu vakit böyle bir yaklaşım kişide öfkeye ve savunmaya geçmesine neden olur. Dolayısıyla ne eleştiren neden onu eleştirdiğini tam olarak anlatabilmiştir nede eleştirilen karşı taraftaki kişinin aslında ne demek istediğini tam olarak anlayabilmiştir. Hiçbir işe yaramayan tam tersine her şeyin daha da kötüye gitmesine neden olan bu süreci taraflar fark edemezlerse birbirlerinden daha fazla kopacak ve telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkacaktır.

İletişimde kişisel sınırlar çok önemlidir. Eşlerden birinin kendisine yönelik yapılan bir haksızlık karşısında susması, kendini ifade etmemesi, bir yönüyle bunu kabul ediyor anlamına gelecektir. Rahatsızlıklarını karşı tarafa ifade etmeyen/edemeyen eş, bu tutumundan dolayı eşinde bir davranış değişikliği oluşturamayacaktır. Bu nedenle eşlerin iletişimlerinde sınırlarını koymaları, kendilerini ifade etmeleri çok önemlidir.

Evliliklerde eşlerin farklı bakış açılarına sahip olmaları ve zaman zaman tartışmaları kaçınılmazdır. Kadın ve erkek olmak, farklı ailelerden gelmek bile başlı başına bir uyum süreci gerektirir. Farklılıkların bir evlikte olması gayet normaldir hatta belki de gereklidir. Eşlerin birbirlerinde olan farklılıkları, farklı bakış açılarını bir eksiklik olarak görmeleri ve sadece buna odaklanmaları yanlıştır. Eğer bu farklı bakış açısı taraflardan birine zarar veriyorsa neden değişmesi gerektiği ona anlatılmalı ve bu konuda karşı taraf ikna edilmelidir. Bu ikna süreci olmadan direk olarak eleştirmek, baskı kurmak, sıkıştırmak sorunu çözmeyecektir. Zorla yapılan her müdahale karşı tarafta bir tepki oluşturacağı ve kısa vadede bir sonuç getirse de uzun vadede başka problemlere neden olacağı unutulmamalıdır.

Hangi gerekçeyle olursa olsun ( HAKLI BİLE OLUNSA ) evliklerde eşlerin birbirlerini eleştirmeleri yanlıştır. Hiç kimsenin eşini yetersiz, zayıf, çaresiz, suçlu hissettirmeye hakkı yoktur. Herkes mutlu olmak, daha huzurlu olmak için evlenmektedir. Sürekli kendisini kötü hissettirecek birini hiç kimse yanında istemez. Evliliklerde sorunlar elbette olacaktır bu sorunların çözüm yolu onu eleştirerek onun canını yakmak değildir. Bunun yolu iyi bir iletişim kurmaktır. Böyle bir süreçte eşlerin kendilerine soracakları şu sorular önemli bir kapıyı aralayacaktır: “Acaba eşim beni neden dinlemiyor”, “Neden taleplerime kapalı”, “Ben ona nasıl ulaşabilirim, nasıl daha etkili olabilirim” soruları sorulmalıdır.

Unutulmamalıdır ki evlilik bir sandalda yolculuk eden iki kişi gibidir. Her iki tarafın gayreti ile ancak ilerleyebilir. Bu yolculukta her iki taraf bir birlerine iyi davranmak zorundadır. Taraflardan biri mutlu değilse o sandaldaki performans düşer. Sadece bir kişinin kürek çekmesi ile sandal çok ağır yol alır ve yorularak yola devam edilir. Bu nedenle çiftlerin birbirlerini mutlu ve güvende hissettirmeleri çok önemlidir. Bunun yolu da ona değer vermek, eleştirmemek ve onu dinlemekten geçer . Buna en çok layık olan da en yakınınızda olan kişi yani eşinizdir.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Eleştirenler ve Konuşmamayı Tercih Edenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Eleştirenler ve Konuşmamayı Tercih Edenler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:04
Top