2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evliliklerde Yanlış Davranıp Doğru Sonuçlar Beklemek
MAKALE #19544 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Nisan 2018 | 3,093 Okuyucu
EVLİLİKLERDE YANLIŞ DAVRANIP DOĞRU SONUÇLAR BEKLEMEK

Evlenmek bir insanın hayatındaki en önemli olaylardan biridir. Çünkü bir kişinin bundan sonraki tüm hayatını önemli ölçüde etkileyebilecek potansiyeli içinde barındırır. Evleneceğiniz kişi evlilik sözleşmesiyle hayatınızın bir parçası ve ortağı olmuş olur. Bundan sonraki süreçte aldığınız her karar bir şekilde onu da etkilediğinden dolayı, bir karar alırken iki kişilik bakılması ve görülmesi gerekir.

Eşlerden birinin evlendikten sonra sadece kendini düşünmesi ve alacağı kararları sadece kendine göre değerlendirmemesi gerekir. Evlendikten sonra da ben hayatıma bakarım, istediğim gibi yaşarım, eşim bana karışamaz düşüncesinde olan kişinin evlilik kararını yeniden gözden geçirmesi ve bu konuda bir değişim olmadan evlenmemesi gerekir. Evliliğe bu şekilde bakan biri hem evleneceği kişiyi hem de kendini çok yıpratır ve bir değişim olmadığı müddetçe böyle evlilikler uzun soluklu olmaz. Bu nedenle eşler birbirlerini de etkileyebilecek konuları konuşmaları ve karar mekanizmalarına eşlerini de dahil etmeleri önemlidir.

Bir kişi ile olumlu bir diyalog kurulmadan, samimiyetimize tam olarak inanması sağlanmadan o kişiyi düzeltme ve değiştirmeye yönelik çabalar çoğu vakit istenilen etkiyi oluşturmamaktadır. Hatta çoğu vakit tam tersi bir etki oluşturarak daha fazla tepki vermesine, iletişimin kopmasına neden olmaktadır. Ne söylediğimiz değil nasıl söylediğimiz önemlidir. Çok iyi niyetlerle yapılan girişimler eğer uygun bir dil ile söylenmeden ifade ediliyorsa bu durumun karşı tarafta kabul görmesi çok güçtür.

Evliliklerde eşlerin birbirlerini özel ve değerli hissettirebilmeleri çok önemlidir. Evlilik sevgi, güven ve huzur yuvası olmalıdır. Eşlerin kendilerini huzurlu hissetmediği, sürekli olarak eleştirinin ve baskının hakim olduğu bir ortamda mutlu olunması çok zordur. Eşini eleştirerek ve kıyaslayarak doğruları göreceğini düşünmek veya onu baskı altında tutarak istenilen çizgide tutulacağını var saymak tamamen yanlış düşüncelerdir. Tam tersine böylesi davranışlar karşı tarafta bir tepkinin oluşmasına, zıtlaşmalara, istenilen davranışın oluşmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle her iki tarafta “Eşimi nasıl mutlu edebilirim ?”, “Ben ne yaparsam o mutlu olur? ”, “Bu şekilde davranırsam o nasıl hisseder?” sorularını kendilerine sormaları gerekir.

Evliliklerde eşlerin birbirlerinin ailelerine karşı tutumu çok önemlidir. Çoğu vakit bu konuda hassas davranılmadığı için sorunlar çıkmakta ve bir müddet sonra aşılamaz noktalara gelebilmektedir. Eşlerden biri diğerinin ailesiyle değişik nedenlerle anlaşamıyor olabilir. Fakat bu durum onların eşinin ailesi olduğu gerçeğini değiştirmez. Kişi ne kadar haklı da olsa eşinin ailesine karşı sözlerinde dikkatli olmalıdır. Eşinin ailesiyle yaşamış olduğu sorunun suçlusu eşi değildir. Eşinin, ailesini değiştirme, düzeltme şansı veya gücü olmayabilir. Bu nedenle sürekli bu konuları açmak, ona ailesini kötülemek eşler arasındaki ilişkiye zarar verir. Eşler haklı dahi olsalar acaba söyleyeceğim sözlerden eşim üzülür, kırılır mı ? diye düşünerek konuşmalıdırlar.

Çiftler yaşamış oldukları sorunları kendi içlerinde çözmeleri gerekir. Çok zor durumda kalmadıkça aralarındaki sorunları, ailelerine, arkadaşlarına tüm detaylarıyla açmamalıdırlar. Var olan sorunları eşiyle değil de başkalarıyla konuşmak veya başkalarının aralarındaki probleme müdahale etmesine izin vermek çoğu vakit sorunların daha da büyüyüp içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olur. Eşler gerçekten içinden çıkılamaz noktaya geldikleri zaman bu konuda uzman olan birinden yardım almaları en sağlıklı yoldur.

Çiftlerin rahatsızlıklarını birbirlerine doğru zamanda ve doğru yerde ifade etmeleri çoğu problemin daha da büyümeden önlenmesine imkan verir. Eşine kırılan fakat bu konuda ne hissettiğini belli etmeyen bir kişi, eşinin hatasını tamir etmesine fırsat vermeyen kişidir aynı zamanda. Eşinizin neye, nasıl, ne zaman kırıldığını bilmiyorsanız bu konuda adım atmanız zordur. Çoğu vakit taraflardan biri kırıldığı sözleri ve davranışları ifade etmez içine atar. Bazen de günlerce, haftalarca küser. Bu küslük genellikle soğuk davranma olarak karşı tarafa yansır. Her durumda sorunlar çözülmez daha da büyür, karmaşık bir hal alır. Bu nedenle doğru zamanda ve yerde eşler neden kırıldıklarını, yaşadıkları veya duydukları sözlerin kendilerini nasıl etkilediğini “Ben dilini” kullanarak eşlerine ifade etmelidirler.

Uzman Psikolog Vedat AKDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evliliklerde Yanlış Davranıp Doğru Sonuçlar Beklemek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Yazıları
► Yanlış İlişki Doğru Yaşanmaz Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Beklemek ya da Beklenti Nedir? Psk.Bahar TURUNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evliliklerde Yanlış Davranıp Doğru Sonuçlar Beklemek' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:04
Top