2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Doğumdan Sonra Oluşabilecek Hastalıklar
YAZI #7251 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Aralık 2021
🔸Kedi dostlarımız doğum yaptıktan belli bir süre sonra bazı enfeksiyonlara maruz kalıp hastalıklara yakalanabilirler. Bu sebeple doğum yapan kedilerin yaşam alanlarinin hijyen olarak sürekli temiz tutulmalı ve kedi dostunuzun sağlık durumu sürekli düzenli araliklarla kontrol edilmelidir. Doğumdan sonra kedi dostumuzun bulunduğu alanın düzenli temizlenmesi ile kediye veya yavrusuna geçebilecek enfeksiyonlar önlenecektir.

1- Mastitis ( Meme Enfeksiyonu)

🔸Gebe kedilerde doğumdan sonra en sık karşılaşılan hastalıkların başında mastitis ( meme enfeksiyonu) olarak adlandırılan meme enfeksiyonu gelmektedir. Tedavisi yapılmadığı durumlarda enfeksiyon karışabilir ve bu hastalık ölümcül bir tablo ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğum yapan kediler de en çok dikkat edilmesi gereken unsurların başında meme temizliğine dikkat edilmesi geliyor.
🔸Kedilerde meme enfeksiyonu ;

🔹Meme kanalı yoluyla enfeksiyonun yayılması,

🔹Yavruların dişleri ya da tırnaklarıyla memeyi yaralaması,

🔹Anne kedinin bulunduğu ortamın hijyenik olmaması,

🔹Kedinin vücudunun herhangi bir yerindeki sistemik enfeksiyonlar olması,

2-Doğumdan Sonra Vaginal Akıntı ( Koyu Renkli ve Pis Kokulu Sıvı)

🔸Doğumdan sonra kedide vajinal bir akıntı fark ettiyseniz hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmalisiniz. Kedilerde doğumdan sonra vajinal akıntı normal kabul edilen bir durum değildir. Koyu renkli bir sıvı olan bu vajinal akıntı kötü pis bir kokuya sahiptir. Genellikle enfeksiyondan kaynaklanan bu durum doğum sırasında içeride parça kalmasından kaynaklıdır. Bu nedenle veteriner hekim tarafından derhal muayenenin gerçekleştirilmelidir.

3-Yüksek Ateş

🔸Doğum yapan kedilerin vücut ateşinin kontrol edilmesi de dikkat edilmesi gereken unsurdur.

Düşmeyen yüksek ateş bir hastalık belirtisidir. Böyle bir durumda da derhal Veteriner Hekim ile görüşmeniz gerekir.

🔸Kedilerin ateşlenmesi durumunda halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Bu gibi durumlarda kedinizin dışkısını da kontrol etmelisiniz. İshal ya da kabızlık şikayeti varsa bu konuda da veteriner hekime bilgi vermeniz gerekiyor.

⛑️ Size ve pati dostunuza Sağlıklı günler dilerim.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Makaleleri
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Doğumdan Sonra Oluşabilecek Hastalıklar' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:48
Top