2007'den Bugüne 92,353 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,982 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklara Yetersiz Hissettirmeden Yardım Etme Sanatı
YAZI #7463 © Yazan Psk.Bengi KUSEYRİ | Yayın Temmuz 2022
Çocukların hayatında ebeveynleri ve öğretmenleri çok büyük bir rol oynamaktadır. Çocuklar değerli bir meraka sahiptir ve büyürken zaman içerisinde birçok şey öğrenmektedir. Öğrenme sürecinde de ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden yardım alabilmektedir. İçlerinde taşıdıkları bu değerli merakı söndürmeden onlara yardım edilmelidir. Öyleyse bu merak nasıl sönmez ona bakalım?
Çocuklar, bu merakın devamlılığını öz yeterlilik inancı ile sağlayabilmektedir. Eğer kendilerinin bir şeyler başardığını görür ve buna inanırlarsa içlerindeki merak daha da alevlenebilmektedir. Bu yüzden, onlara sağladığımız yardımı çocuklara yetersiz hissettirmeden yapmalıyız ki çocuk kendine olan inancını kaybetmesin. Burada devreye fazla müdahaleci bir tutuma sahip olmamak girmektedir. Örneğin, çocuk yardım talep etmeden ona müdahale edilmesini özyeterliliğine olan bir saldırı olarak algılayabilmektedir.

Graham ve Barker’in “The Down Side of Help”adlı araştırmasında, çocuklara bir video izletilmiştir. Videoda iki çocuk soru çözmektedir. Öğretmen bu esnada yanlarına gelmekte ve sadece çocuklardan birine yardım etmekte ve ipucu vermektedir. Soru çözümü bittikten sonra iki çocuk da aynı performansı sergilemektedir. Her ikisi de 8 puan almıştır. Videoyu izleyen çocuklara hangi çocuğun daha zeki olduğu sorulduğunda çocuklar öğretmenin yardım etmediği çocuğun daha zeki olduğunu dile getirmişlerdir.

Özetle, çocuk kendi talep etmediği yardımı yetersizlik olarak algılamaktadır. Demek ki yardım etmeselerdi yapamayacaktım diye düşünebilmektedir. Çocuk zorlandığında ve yardım talep ettiğinde onun yanında olduğumuzu ve zorlandığı konuda olan yardımımızı hissederse çocuğun özyeterliliği zarar görmemekle birlikte daha fazla gelişebilmektedir. Aynı zamanda, bu durum çocuğun yardım talep etme yeteneği de kazanmasına sebep olabilmektedir. Çocuk, ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden yardım istediğinde onların yardım edeceğine inanmalıdır ki yardımı talep edebilmelidir.
Yardım istediği kişiden olumlu dönüş alacağını bilen bir çocuk kendisine daha çok güvenebilmekte ve gerektiğinde başkalarına güvenle danışabilmektedir.

Çocuk Ve Ergen Psikoloğu Bengi Kuseyri
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bengi KUSEYRİ'nin Yazıları
► Veda Etme Sanatı - Yas Süreci Psk.Necdet DÖNMEZ
► Konsantrasyon Sanatı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Hayır Deme Sanatı Psk.Gül ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,982 uzman makalesi arasında 'Çocuklara Yetersiz Hissettirmeden Yardım Etme Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:24
Top