2007'den Bugüne 92,351 Tavsiye, 28,226 Uzman ve 19,981 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İçimizde Kapanmayan Boşluklara: Neye İhtiyacım Var?
YAZI #7779 © Yazan Psk.Dnş.Sümeyye SEMERCİ | Yayın Aralık 2023
Hangi ihtiyaçlarımızın farkındayız bu hayatta? İyi bir yemek, güzel bir kıyafet, yetecek kadar para, sevilecek insanlar....
Peki ya duygusal ihtiyaçlar?
Anlaşılma ihtiyacı; takdir edilmek, görülmek,*değerli hissetmek mesela.
İhtiyaç deyince çoğu zaman aklımıza bile gelmeyen, ya da diğer ihtiyaçlara bakınca bize bir lüks gibi gözüken bu ihtiyaçlar aslında bir o kadar içten, içimizden. Elle tutulur bir tarafı olmasa da etkileri görülebilir bir yerden. Örnek vermek gerekirse; kendimizi çok çaresiz hissettiğimiz, içimizdeki sıkıntıyı bir türlü atamadığımız bir zamana gidelim şimdi. Tam bu ne yapsak geçecek ne zaman bitecek dediğimiz yerdeyiz. Alışverişe çıkayım rahatlarım, tatlı iyi gelir diyerek bir şeyler bulma anlarımızı bir düşünelim. Çoğu zaman bu yöntemleri denesek de içerde, daha derin bir yerde kapanmayan şeylerin rahatsızlığı sürer. Fark etmeden göz ardı ettiğimiz bu ihtiyaçlar belki de kendilerini görmezden gelmemizin verdiği bir küskünlükle ses çıkarmadan orada saklanır.*Ve yemek, içmek gibi somut şeylerle kapatmaya çalışma halimizden kaynaklı olacak ki her çabamızda içimizde büyüyerek yer edinir.
Peki sonra ne olur?
Bu karşılanmamış ihtiyaçlar neye dönüşür?
Bazen bedenimizdeki bir ağrıya, bazen durduk yere gelen hıçkırıklarla dolu ağlamalara, bazen de hiç olmadık yerde ortaya çıkan öfkeli bir insana...
Ve tam bu zamanlarda kendimize ne kadar uzak olduğumuz gerçeği ile yüzleşiriz.
Eğer bu gerçekle yüzleştiysek ya da yüzleşmeden kendimizi bulmaya hazır hissettiysek şu soruyla devam edelim:
Nasıl karşılayabilirim bu ihtiyaçlarımı?
▪️Öncelikle gerçek ihtiyacına kulak ver!
Duy, odaklan, dinle. Senin o boşluğun nerede? Küçük bir çocukken alamadığın takdir, büyümeye çalışırken görülmeyen duyguların, ne yaparsan yap kabul edilmeyen tarafların belki. En çok hissettiğin yer neyse onu duymaya ve anlamaya çalış bir süre.
▪️İkinci olarak ihtiyacını gözet!
Gözetmek kelime anlamıyla göz önünde bulundurmak, ayrı tutmak, özen göstererek koruyup kollamak demek. İşte tam da bunu yap. Bu ihtiyacı fark et, bir şeyler bu ihtiyacına dokunuyorsa bunu bil, gör, eğer gerekiyorsa buna dair bir sınır çek. "Gelemem, çünkü benim şu an....ya ihtiyacım var"
▪️Bu İhtiyacınla ilgili eyleme geç!
Bu duygusal ihtiyaçlarını şu zamana kadar görmemek tamamen seninle ilgili değil. Bu yüzden kendini suçlamadan yapabildiğin yerden eyleme geç. Takdir edilmek için sürekli koşturmaksa çaban; meseleni anla, dur ve sana gerçekten iyi gelecek şeye yönel. Aynaya bakarak hangi duygunun sana nasıl yapıştığını bulmak ve istediğin bir duyguyla değiştirmek mesela.

Şunu da unutma! Tüm bu yazılanlar bir kılavuz değil, benzer duyguları yaşayan her insan gibi yazarın kendine dair yaptığı sesli bir hatırlatma. Bu yüzden yolunu sen bul, kaybolduğun yerden, yeniden...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyye SEMERCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Sümeyye SEMERCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Sümeyye SEMERCİ'nin Yazıları
► Bir Psikoloğa İhtiyacım Var! Psk.Mehmet UZUT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,981 uzman makalesi arasında 'İçimizde Kapanmayan Boşluklara: Neye İhtiyacım Var?' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:47
Top