2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okullar Açılırken..
MAKALE #11380 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Eylül 2013 | 4,001 Okuyucu
OKULLAR AÇILIRKEN..

Okullar açılırken sadece çocukların değil, anne babaların da heyecanlarını yüzlerinden okuyabiliriz. Ve bazen anne babalar çocuklarından çok daha fazla heyecan içinde olabilirler. Bazen bu heyecan korkuya , kaygıya ve hatta fobiye dönüşebilir. Bu durumdan en fazla etkilenen ise çocuk olur..

Fobi; kaçma, panik, korku anlamlarına gelen "phobos" kelimesinden gelir. Bir korku tehlike kaynağı olmayan yahut kişi tarafından tehlike kaynağı olmadığı bilinen obje ya da durumlara bağlıysa buna fobi denilir. Kişi obje ya da durumun onda bir tehlike kaynağı oluşturmayacağını bilmesine rağmen bedensel tepkiler gösterebilir. Bunlar; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, solunumda sıklaşma olabilir. Kişinin en fazla sergileyeceği tavır ise " kaçınma" dır.

Okul fobisinde ise; çocukta okul kelimesi geçtiğinde sürekli bir kaygı hâli, somatik şikayetler (fizyolojik temele dayanmaksızın karın ağrısı, mide bulantısı vb. şikayetler), kaçma-kaçınma davranışları ( okula gitmek istememe, kaygı veren arkadaş ortamlarından kaçınma..) gözlemlenir. Çocuk okul hayatı dahil, okulla ilgili birçok şeyden kaçınır, o durumlara isteksizlik duyar. Duygusal değişimleri çoktur. Çok mutluyken birden mutsuzluğa kapılır. Çocuk okuldan kaçmaz (okul kaçağı ile okul fobisini karıştırmamalıyız) Okul fobisi olan ya da okula alışma sıkıntısı çeken çocuğun okula gitmek istememesi ve gitmediği durumlar anne babanın bilgisi dahilinde olur. Çocuk daha çok anne babayı ikna etme çabası içindedir..

Peki bu durum hangi çocuklarda daha sık görülür?
Daha çok anneden pek ayrılmamış, anneye bağımlı olan çocuklarda okul öncesi ya da ilkokul dönemlerinde okula adapte olma zorlukları sık görülür. Burada çocuğun korkusunu yenmesini sağlamada okulun olduğu kadar ebeveynin de rolü büyüktür.

Okul fobisi hangi durumlarda sık görülür?

*Anne ya da babaya bağımlı olan çocuklarda
*Öğretmeniyle uyum sağlama zorluklarında: sert, cezalandırıcı, zor görevler isteyen öğretmenlerde çocukta oluşan " başaramama" kaygısından ötürü
*Akran gruplarına uyum sağlamadaki zorluklarda
*Mental düzeyiyle ilgili sıkıntılarda : Çocuğun bulunduğu sınıf zeka ve beceri düzeyine uygun değilse ( ilkokula başlamadan önce okul olgunluğu testinin yapılmasını öneririm)
* Evde yeni doğmuş bir bebek varsa.. Annenin sevgisinin kaybedilmesinden korkma ve evden uzaklaşmayı istememe

Anne babalar okula gitmek istemeyen çocuklarına karşı nasıl davranmalılar?

* Okul vakti gelmeden en az yarım saat öncesinde ev çocuk için cazip halden çıkarılabilir. Örneğin; oyuncaklar toplatılabilir, çizgi film kapanabilir.
*Anne baba tehdit, ceza ya da korku unsuru yaratacak her türlü konuşmadan uzak durmalı. Öncelikle çocuğun ihtiyaçlarını fark etmelidir. Okul fobisinin sebeplerini anne baba anlamaya çalışmalıdır. Bu durum için ise en önemli kriter anne babanın çocuklarını tanıyıp ihtiyaçlarını bilmelerinden geçer..
* Uyum süreci uzadığında okul öğretmeni ve rehber öğretmenle işbirliğine girilmelidir.
*Vedalaşmalar kısa olmalıdır. Anne baba sınıf içinde ya da kapı önünde beklememelidirler.
*Çocuğun okula alışma sürecinde anne baba çocuktan yüksek bir performans beklememelidir. Öncelik ödevler değil, okula olan uyumudur.
*Anne baba kararlı olmalıdır. Somatik yakınmalarında çocuğu okula göndermemek demek bu ağrı ve yakınmaların devam etmesi ve çocuğun okuldan kaçınma davranışının artması demektir. Çocuğunuzda fizyolojik bir durum yoksa ama yakınmaları okul kelimesi geçtiğinde artıyor okula gitmediğinde birden kayboluyorsa şikayetlerine rağmen okula göndermelisiniz. Aksi halde çocuğunuz bu fizyolojik şikayetlerinden bir kazanç elde edecek( okula gitmeme) ve bu davranışlarının devamı gelecektir.
*Bu okuldan kaçınma davranışları üç haftadan daha uzun sürüyorsa bir psikologdan destek almalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okullar Açılırken.." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okullar Açılırken..' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:38
Top