2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kariyer Basamaklarında İlerlerken
MAKALE #4840 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Nisan 2010 | 6,870 Okuyucu
KARİYER BASAMAKLARINDA İLERLERKEN

Yirminci Yüzyılın başlarından itibaren aktif bir şekilde iş hayatına atılan kadınlar iş kollarının hemen her pozisyonunda çalışmaktadırlar.İş yaşamında ilerlemek, evinde düzeni sağlayabilmek ve “iyi” bir anne olabilmek için oldukça yüksek bir performansa sahiptirler.İş kimliği,eş kimliği ve anne kimliğini aynı anda taşıyabilme yükü çalışan kadını zaman zaman yıpratır ve yorar.
Kariyer basamaklarında ilerlerken bir çok psikolojik savaşa maruz kalan kadın yine de yılmadan ilerleyebilme gücüne sahip olabilir.
Peki kariyer basamaklarında ilerleyebilmek,bu kadar ağır yükün altından kalkabilmek ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek ihtiyaç olunan şeyler nelerdir?

*ESNEKLİK VE UYUM:

Sahip olduğumuz sorumluluklarımız ve tek bir yönden bakma isteği bizi sert kalıplar içine sokar.Yapılması gereken ise; öncelikle yaşantınızdaki belirsizlikleri belirleyerek üzerinizdeki yükü en aza indirmeniz olacaktır.Esnek olmak yük altında kalıp,belirli kalıplara göre hareket etmek değil;kalıplaşmış alışkanlıklarımızdan kurtulmamız anlamına gelmektedir.Başarı merdivenlerinden çıkarken önce üzerinizdeki “belirsizlik” yüklerini atmanız faydalı olacaktır.

*KENDİNİ TANIMA VE KENDİNİ YÖNLENDİRME:

Kişinin istek ve beklentilerinin farkında oluşu,yeteneklerinin sınırını bilmesi kendini yönlendirmesi adına faydalı olacaktır.Kişi bir çok başarıya sahip olabilir.Fakat başarılarının farkında olmaması,başarılarını sıradan hale getirmesi(kendini ödüllendirmemesi) de beklentilerinin sınırını görememesi anlamına gelir.Güdü dediğimiz motivasyon duygusu ortadan kalkar.Kişi depresif bir sürece girebilir.

*SOSYAL JETLAG SENDROMUNDAN KORUNABİLMEK

Sosyal jetlag;kapalı ve camlı binalarda gün boyu yoğun çalışan bireylerde görülen yorgunluk,halsizlik,mutsuzluk hallerinin kronikleşmesidir.Kişiler depresif bulgulara sahip olabilir.Yoğun çalışan kişilerde görülen bu süreç başarıyı da olumsuz etkiler.Bu sebepten gün içersinde kişilerin güneş ışığından yararlanmaları,öğle aralarında açık alanlara çıkabilmeleri,arabalarını iş yerlerinden biraz daha uzak bir alana bırakıp yürüyüş yapmaları sağlıklı olacaktır.

*ELEŞTİREL BAKIŞ VE POZİTİF BAKIŞ AÇISIYLA SORUNU ÇÖZEBİLME

Sorunu çözebilmek için öncelikle sorunu en doğru bir şekilde tanımlayabilmek,analiz edebilmek çok önemlidir.İş yaşantınızı ve bir çok sisteminizi etkileyebilecek problemin kaynağını bulmak,analiz etmek,parçalara ayırmak ve sonrasında en kolay olanından başlayarak karmaşık olanının üstüne doğru gitmek güç kazandıracak bir yaklaşım olacaktır.

*HOBİLER GELİŞTİREBİLMEK:

Yoğun çalışmalarınızdan ötürü hayatınıza bir etkinlik katamıyor olabilirsiniz. Öncelikle zaman yönetimine dair olan bir probleminizin olup olmadığını saptamak doğru bir yaklaşım olacaktır.Haftanın bir günü ya da ayda bir kez bile olsa yaşantınıza katacağınız bir saatlik etkinlik başarı düzeyinizi arttıracak çok güçlü bir motivasyon kaynağı olacaktır.

*NEFES EGZERSİZLERİYLE STRES, ÖFKE VE HEYECANIN ÜSTESİNDEN GELEBİLMEK

Stres, öfke,heyecan kazaya benzemezler,geliyorum derler.Kişi neye stres yaşadığını,neye öfkelendiğini neye heyecan duyduğunu bilir.Belirli bir oranda bu duygular artış gösterdiğinde belli bir noktadan sonra kontrol edilemez bir duruma gelebilir.Kalp atışının hızlanması ,yüz kızarması,titreme,terleme oluşabilir.Stres,heyecan ve öfke oluşmaya başlarken bir dakikalığına gözlerinizi kapatıp burnunuzdan derin bir nefes alarak içinizde on saniye tutun ve yavaşça ağzınızdan nefesinizi verin.Bunu aralıksız en az altı kez yapmanız faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kariyer Basamaklarında İlerlerken" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
► Kariyer Psk.Mutlu İNCESOY
► Kariyer Psikolojisi Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Kariyer ve Güven İlişkisi Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kariyer Basamaklarında İlerlerken' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Okullar Açılırken.. Eylül 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:46
Top