2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Soğukluk ve Baş Etme Yolları
MAKALE #4657 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Mart 2010 | 10,377 Okuyucu
Cinselliğin evlilik üzerindeki etkisine bakıldığında pastanın en büyük parçalarından birini temsil etmektedir. Peki cinsel soğukluk nedir, neden oluşur ve nasıl baş edilebilir.
Dünyadaki rakamlar kadın cinsel sorunların erkeklerden çok daha fazla görüldüğü yönündedir.Örneğin ortalama bir rakam verilmesi gerekirse; erkekte cinsel fonksiyon bozukluğu oranı yüzde 31 iken, kadında yüzde 43 lere çıkmaktadır.
Cinsel soğukluk; “fazla cinsel arzu duymamak” olarak da yorumlanabilir.Cinsel arzuyu etkileyen bir çok faktör vardır.Bunlar;

*PARTNERİN CİNSELLİĞE DAİR OLAN TUTUMU:

Kadının cinsellik içerisindeki uyarılma düzeyi erkeğe göre daha geç olabilmektedir. Partner cinsellikte aceleci yaklaşımlarda bulunursa bu kadının cinselliğe dair olan tutumunu değiştirebilir.Zaman içerisinde cinselliğe dair olan olumsuz duygular belirir ve zamanla cinsellik bir aşınma sürecine girer.

*CİNSELLİĞİN KONUŞULMASI :

Eşler arasında cinselliğe dair olan problemlerin konuşulmaması sıkıntılara sebep olur.Örneğin temizliğe dair olan sıkıntılar (vücut temizliği,kötü kokular algılama) konuşulmadığında cinsel soğukluluk ve ilişkiden kaçınma gözlemlenebilir.Genellikle konuşulmamasının sebeplerinden biri karşısındaki kişiyi kırmaktan korkmak olarak değerlendirilebilir.Oysa ki bu tarz konuşmaları iletişimde sandiwch yöntemi dediğimiz yöntemi kullanarak kaygınızı rahatlıkla ortadan kaldırabilirsiniz.Bu yöntemde iki olumlu söylemin arasına olumsuz olarak düşündüğünüz bu şikayetinizi ekleyebilirsiniz.

*VAROLABİLECEK KAYGILAR :

Hastalık kapma kaygısı, benlik algısının düşük olmasından ötürü (şişman olma,vücudunu beğenmeme) cinsellik engellenebilmektedir.Varolan tüm tabuların yıkılması ve çiftin birbirine uyumunun artması için kaygılardan kaçmak değil,kaygıların-sorunun üstüne gidilmesi şarttır.

*GEBE KALMA DÜŞÜNCESİ :

Kişiler sadece gebelik süreci için cinselliği yaşıyorlarsa ,cinsellik sürekli bir rutin halindeyse, cinsellik renksiz bir hale gelecek ve cinsel soğukluklar baş göstericektir.

*CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI :

-Vajinimus : Cinselliğin konuşulması ya da yaşanması anında ‘’cinsel birleşme kaygısından’’ötürü kasların istemsiz kasılması durumudur.Kadın cinsellikten zamanla soğur ve cinselliği bir ‘’acı çekme’’ ‘’zorunlu yaşanması gereken’’ bir olay olarak ,yük gibi görebilir.

-Erken Boşalma : Erken boşalma yaşayan erkek kendini cinsellikte yetersiz hissedebileceğinden cinsellikten kaçar.Zamanla suçluluk ve yetersizlik duyguları ağır basabilir.

ÖN YARGILAR,GELENEK-GÖRENEKLERİN ETKİSİ:

Çifti birbirinden uzaklaştıran, sınırlar koyduran ve renksiz bir cinselliğe sebep olan en ciddi sebeplerden birisidir. Çift cinselliğe dair konuşmakta zorluk yaşar. Bir çok sıkıntı, kaygı, problemler ya da mantık dışı inançları kişi iç dünyasında yaşayabilir.Bu durum da cinselliğin bir motivasyon aracı olmasından çıkıp kadın için “ilişkiyi kurtarmak” amaçlı yaşanmasına sebep olabilir.

ÇÖZÜM YOLLARI :

-Cinsellikle ilgili tüm yaklaşımlar,problemler mutlaka konuşulmalıdır.Ortak bir paydada buluşulmalı ve çözüm yolu üretilmelidir.Bu ön yargıların yıkılmasını da sağlayacaktır.
-Cinsel işlev bozukluklarında vajinismus ve erken boşalma problemlerinde ise bir uzmandan yardım alınmalı ve mutlaka terapilere çift olarak başvurulmalıdır.Cinsel işlev bozukluklarının tedavileri kısa süreli ve net olmaktadır. Vajinismus ve erken boşalma bir kader değildir.
-Cinsellik siyah beyaz olmaktan çıkartılmalı ve mutlaka diğer renkler de keşfedilmelidir.Cinsellikte kadının bakışı ‘’ilişkiyi kaybetmekten korkma’’,erkeğin de ‘’gücünü kaybetmesinden korkma ‘’ değil,çok özel bir paylaşım olarak değerlendirilmelidir.
- Çiftin odasında yalnız uyumaları çok önemlidir.Çocuğun yatak odasına alınması ya da eşlerin ayrı yataklarda uyumaları cinsel soğukluğu körüklemektedir.
-Bir tartışmayı sonlandırmak için cinsellik araç olarak kullanılmamalı,çift aralarındaki problemi çözdükten sonra iki tarafta isterse cinselliği başlatmalıdırlar.
-Cinsellik konusunda sürekli tek tarafın adım atması zamanla cinsel isteksizliği doğurur.Çift cinselliği sırayla başlatabilmelidir.
-Cinsellik ışıklı bir ortamda yaşanabilmeli varolan tüm tabular çift arasında yıkılmalıdır.
-Cinselliğe dair olan problemleri çift kendi aralarında konuşulmalı ve bir çıkmaza girdiklerini fark ettikleri anda bir uzmandan destek almalıdırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Soğukluk ve Baş Etme Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Kaygı ile Baş Etme Yolları Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Panik Bozukluk ve Baş Etme Yolları Psk.Gizem HÜNERLİ
► Çocuklarda İnatla Baş Etme Yolları Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Cinsel Soğukluk ve Baş Etme Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Okullar Açılırken.. Eylül 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top