2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüz Estetik Ameliyatları: Burun Estetiği, Yüz Germe, Gözkapağı Estetiği, Şakak Germe
MAKALE #1264 © Yazan Op.Dr.Mehmet Mustafa KIYAR | Yayın Temmuz 2008 | 10,579 Okuyucu
BURUN ESTETİĞİ

Burun yüzün ilk bakışta göze çarpan öğesidir. Bu nedenle burun bir yüzü güzel yada farklı göstermede önde gelir ve kişinin psikolojisini de etkiler. Toplum içinde bazen konuşulurken bile dile getirilir. Hatta bazı hastalar kendi şikayetlerinden ziyade çevrelerindeki insanların yorum ve yakıştırmaları nedeniyle ameliyat olmak isterler.
Estetik burun ameliyatı 18 yaşından büyük, burunda şekil bozukluğu olan veya burnu büyük yada küçük olan herkese yapılabilir. Doğuştan veya sonradan kazanılmış şekil bozuklukları giderilir.

Ameliyattan önce hasta ve hekim çok iyi konuşmalı hasta istek ve beklentilerini detaylı olarak doktoruyla paylaşmalıdır. Çünkü bazen yapılacaklar hastanın beklentilerini karşılamayabilir veya hasta şikayetlerini, rahatsız olduğu deformiteyi yetrince tanımlamadığı takdirde ameliyat sonrası umduğunu bulamayabilir.

Bu ameliyatla burun kemeri varsa düzeltilir, burun sırtının genişliği değiştirilebilir, burun ucu inceltilebilir veya kaldırılır, burun kanatlarına müdahale yapılabilir ve varsa nefes alma problemleri giderilir. Burun içinde halk arasında geniz eti diye bilinen şikayetler de varsa birlikte giderilir. Tek başına nefes alma problemini düzeltmek için estetik burun ameliyatı şart değildir.

Bu ameliyat burun ve çevresi uyuşturularak(lokal anestezi) ile hastane veya muayenehane şartlarında veya uyutularak(genel anestezi) ile hastanede ameliyathane ortamında yapılabilir. Genel anestezi hem hasta için ve hem de hekim için daha konforlu olup daha çok tercih edilmektedir.

Ameliyat için açık ve kapalı olmak üzere iki teknik vardır ve tercih edilecek tekniği cerrahın tecrübesi, deformitenin şiddeti ve planlanan düzeltmeler belirleyici olacaktır. Kapalı teknikte kesiler burun deliklerinin içinde kalır fakat açık teknikte iki burun deliği arasındaki deridede küçük bir kesi yapılır ancak bu gözle görülür bir ize neden olmaz.
Ameliyat sonrası ilk gün ağrı olmakla birlikte bilinen ağrı kesicilerle geçmektedir. Göz çevresinde şişlikler ve morluklar olur bunu azaltmak için ameliyattan sonraki ilk 5-6 saat soğuk uygulama yapılabilir. Burun içine tampon ve burun sırtına da meydana getirilen yeni şekli korumak için alçı yada hazır ateller kullanılır. Burun içi tamponlar birkaç gün kalabilir. Alçı ise bir haftadan sonra çıkarılabilir.

Burun ve çevre dokulardaki ödem ameliyattan sonraki bir ila üç ay içerisinde azalarak geçer. Burnun son şeklini alması altı ay ile bir yıl arasında tamamlanır. Hastaların ameliyattan sonra burunlarının ve buna bağlı olarak değişen yeni yüzlerine alışması zaman alır.


Yüz germe ameliyatı

Yüz germe ameliyatı nedir?
Yüz germe ameliyatının bir diğer adı da "Rhytidectomy"dir. Yüz germe ameliyatıyla yüz ve boyun derisindeki ve yumuşak dokulardaki sarkıklık giderilir; varsa çene altındaki yağlanma ortadan kaldırılır.

Yüz germe ameliyatına aday ideal kişiler, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini tam kaybetmemiş , başka sağlık problemi olmayan 40 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlara bu ameliyat uygulanır. Yüz germe ameliyatıyla birlikte yüzün daha güzel ve daha genç görünmesi için, burun ve gözkapakları estetiği, alın düzeltme,kaş kaldırma ameliyatları da yapılabilir. İnce kırışıklıklar için dolgu maddelerinin enjeksiyonu (yağ, hyalurinik asit vb) veya peeling (mekanik,kimyasal,lazer) yapılabilir

Ameliyat öncesi

Yüz germe ameliyatı olmayı düşünen kişi, önce ne istediğinden emin olmalı. Sigara kullanıyor ise mutlaka ameliyattan 1 ay önce bırakmalıdır.

Ameliyat

Yüz germe ameliyatı hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi de uygulanabilir. Normal şartlarda 2-2.5 saat sürer. Aynı gün eve çıkmak mümkündür. Ek bir müdahale (burun,göz kapağı vb ) yapılırsa ameliyat daha uzun sürebilir. Bu takdirde hastanede 1 gece kalınır. Yüz germe ameliyatı iz bırakan bir ameliyattır. Ancak bu iz belirgin değildir. İzler, şakak bölgesinde saçlı deri içinde, kulak önü ve arkasında gizlenir. Çene altı bölgesindeki yağlar alınırsa çene altında 3-5 mm.lik bir iz kalır, gözkapağı ve alın germe eklenirse göz kapaklarında ve alında saçlı deri içinde ek izler kalır. Ancak,genel olarak bu izler belirgin olmayan ve gizlenebilen izlerdir.

Ameliyat sonrası süreç

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Yüzde genel bir şişlik ve morarma ,uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Ameliyat esnasında yüz sinirleri anesteziden hafif derecede etkilenebileceğinden yüzde hafif asimetriler olabilir. Bunlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağız açık bırakılacak şekilde baş sargısı uygulanır. bazen içerde kan birikmesini önlemek amacıyla dren denilen boru konabilir. Drenler en geç 2 gün içinde çekilir. Sargı 2 gün sonra açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar yıkanır ve gerekirse sargı yeniden konur. Dikişler 5-7 gün sonra alınır.

Normal hayata dönüş

Ameliyat iyi sonuç verir. Nadiren ikinci düzeltmeler gerekli olabilir. Kişi 1 hafta sonra işine dönebilir makyaj yapabilir. 2-ay ağır egzersizlerden ve aşırı güneş ışığından kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Erkek hastalarda kulak arkası ile saçlı deri arasındaki mesafe daralır. Bu nedenle tıraş olurken dikkat etmeleri gerekir. Erkek hastalarda bazen bu bölgeye epilasyon yaptırma ihtiyacı doğabilir. Erkek hastalara 3 hafta sakal tıraşı olmamaları önerilir. Yüz ve boyun derisine yeni verilmiş şekil, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden kişinin bünyesine göre bazen 5-10 yıl bazen de ömür boyu kalıcı olabilir.

Estetik Gözkapağı Ameliyatı(Blefaroplasty)

Yaşın ilerlemesiyle ve yerçekiminin de etkisi ile kaşlarda, üst ve alt göz kapaklarında deri gevşemesi, fazlalığı, sarkması oluşur ve bununla birlikte özellikle alt göz kapaklarında yağ dokularının öne doğru fıtıklaşması ile torbalanma olabilir. Bu durumun estetik görünüm bozukluğuna neden olmasıyla birlikte, sarkık haldeki üst göz kapaklarının gözün önünü kapatması ile kişinin görmesini engelleyebilir. Estetik göz kapağı ameliyatı ile fazla deri alınır ve ayrıca fıtıklaşmış yağ dokusu önündeki zar kuvvetlendirilir ve-veya fazla görülen yağ kitlesi alınır. Böylece hem güzel bir görünüm elde edilir hem de kişinin rahat görmesi sağlanır. Üst göz kapağında kapak kıvrımı içinde iz kalır ve sadece çok yakından bakıldığında görülebilir. Alt kapakta ise kirpiklerin hemen altında bir iz kalır, izin devamı yan tarafta normal deri çizgisi gibi durur. Göz kapakları insan vücudunun en az iz bırakan bölgesidir.

Bu ameliyat kimlere yapılır?

Genellikle 30 yaş üzeri, üst ve alt gözkapaklarında sarkma ve torbalaşma meydana gelmeye başlamış, başka sağlık problemi olmayan kişilere yapılabilir.

Ameliyat?

Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde ve ameliyathanede yapılır. Lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi tercih edilir. Hastanın mevcut şikayetlerine göre sadece üst, veya alt kapaklar ya da hem alt ve üst kapaklara aynı anda ameliyat yapılabilir. Ameliyat ortalama 1-1.5 saat sürer. Hastanede yatmayı gerektirmez.

Ameliyat sonrası?

Ameliyat sonrası erken dönem çoğunlukla rahat geçer. Göz etrafında şişlik ve morarma olabilir. Gözlerde kuruluk, yanma hissi, görme bulanıklığı ortaya çıkabilir. Gözyaşı artabilir, gözler ışıktan bir süre rahatsız olabilir.Hasta ilk günlerde gözünü tam olarak kapatamayabilir. Bunlar ilk hafta içinde kendiliğinden geçen beklenen olaylardır. Dikişler 3-5 gün sonra alınır.

Ameliyatla genellikle istenen sonuç elde edilir. Nadiren revizyon (yeniden cerrahi girişim) gerekebilir. Kişi 3 gün sonra işine dönebilir. Kullanıyorsa 1 hafta sonra kontakt lenslerini takabilir. Gözkapaklarının yeni şekli, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden bazen birkaç yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Estetik alın ve şakak germe (kaş kaldırma) ameliyatı

Estetik alın ve şakak germe (kaş kaldırma) ameliyatı nedir?

Alında ,normalde derinliği kişiden kişiye farklılıklar gösteren enine çizgiler mevcuttur. Kaşlar arasında bu çizgiler dikey bir hal alır. Alın cildi de yüz cildinde olduğu gibi yaşın ilerlemesine paralel olarak gevşemeğe,sarkmağa başlar ve mevcut çizgiler derinleşir. Zamanla kaşlar aşağı doğru iner ve kişide yorgun bakışlı bir yüz ifadesi ortaya çıkar. Kötü beslenme, sigara, düzenli olmayan yaşam tarzı, stress, hava kirliliği, cilt bakımlarının yetersiz yapılması veya hiç yapılmaması, yerçekimi etkisi ve mimikler estetik açıdan rahatsızlık verici bu sonucu kolaylaştırır.

Kimler bu ameliyat için iyi bir adaydır?

Bu ameliyat genellikle 40 yaşın üzerindeki, başka sağlık problemi olmayan erkek ve kadın hastalara uygulanır. Alın germe ameliyatı ile alındaki çizgiler minimal hale getirilir. Göz üzerine doğru sarkmış olan kaşların kaldırılarak olması gereken yere getirilmesi sağlanır ve kişiye diri bir bakış kazandırılır, aynı anda gözlerin yanındaki çizgilerin bir bölümü de bir ölçüde giderilebilir. Fazla miktarda sarkıklık varsa ve deri çıkarılması gerekiyorsa klasik alın germe yöntemi uygulanır. Klasik yöntemde saç çizgisinin 4-5 cm. kadar gerisinde taç tarzında bir iz kalır, ancak bu iz saçlı deri içinde gizlenir. Ancak bu yöntem uygulandığında saçlı deride uzun süren geçici his kaybı olur. Kaşları normal yerine getirmek için yapılan kaş asma ameliyatı alın germe ameliyatı ile iç içe bir ameliyattır. Ayrıca kaş asma ameliyatına gerek yoktur. Sadece şakak bölgesinden girilerek kaşların asılması ve kısmen alın gerilmesi tercih edilen bir yöntem değildir.

Ameliyat?

Kalsik ameliyat saçlı deride saç çizgisinden 4-5 cm geriden yapılan kesilerle veya saç çizgisinden yapılan kesiler yapılarak alın gerilir ve kaşlar kaldırılarak olması gereken yere getirilir. Iki kaş arasındaki dikey çizgiler giderilir.

Alın germe ameliyatı son zamanlarda endoskopik yöntemle de yapılabilmektedir. Fazla doku çıkarılması gerekmeyen hastalarda saç çizgisinin gerisinden, saçlı deri içinde 3 veya 4 adet 2 cm.lik kesi ile aynı sonuç alınabilir hale gelmiştir. Hastaların çoğunda bu yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemde ameliyat sonrası daha rahat geçmekte, saçlı deride his kaybı olmamakta yada minimal olmaktadır. Ameliyat hastane koşullarında, anestezi uzmanının gözetiminde, ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile yapılabildiği gibi lokal anestezi ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) yöntemi de uygulanabilir. 1.5-2 saat kadar sürer. Aynı gün eve çıkmak mümkündür. Gereğinde diğer estetik ameliyatlar ile aynı anda uygulanabilir. O zaman ameliyat ve hastanede kalış süresi uzar.

Ameliyat sonrası?

Ameliyat sonrası erken dönem genellikle rahat geçer. Alında ve gözler etrafında genel bir şişlik ve morarma olabilir. Uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bunlar 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağızı açık bırakacak şekilde baş sargısı uygulanabilir. Sargı 2 gün sonra açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar yıkanır ve gerekirse sargı yeniden konur. Dikişler 5-7 gün sonra alınır.

Normal hayata dönüş?

Ameliyat iyi sonuç verir. Nadiren rötüş gerekli olabilir. Kişi 2 hafta sonra işine dönebilir makyaj yapabilir. 2 ay ağır egzersizlerden ve güneşten kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Alın ve kaşlara yeni verilmiş şekil, yerçekimi nedeniyle etkileneceğinden kişinin bünyesine göre bazen 5-10 yıl bazen de ömür boyu dayanır.

Yüze implant uygulama


yüzde alt çeneye ve elmacık kemiklerine gerektiği zaman biyoimplantlar veya silikon yapıda implantlar konabilir. bunlar belirginleştirici implantlardır. vücuda herhangi bir zararları yoktur nadiren allerjik reaksiyonlar görülebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüz Estetik Ameliyatları: Burun Estetiği, Yüz Germe, Gözkapağı Estetiği, Şakak Germe" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mehmet Mustafa KIYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mehmet Mustafa KIYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Mehmet Mustafa KIYAR
Konya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mehmet Mustafa KIYAR'ın Makaleleri
► Yüz Germe Estetiği Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Yüz Germe( Facelift) Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Karın Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Kol ve Bacak Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Sırt Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Uyluk Germe Estetiği Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Karın Germe Estetiği Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yüz Estetik Ameliyatları: Burun Estetiği, Yüz Germe, Gözkapağı Estetiği, Şakak Germe' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:24
Top