2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatil Sonrası Toparlanma Diyeti İçin Öneriler
MAKALE #13076 © Yazan Dyt.Diğdem AKÇA | Yayın Ağustos 2014 | 3,947 Okuyucu
Tatildi bayramdı derken tatiller uzadı kaçamakların önü arkası kesilmedi. Kışın da yorgunluğunu attık. Ama verdiğimiz kiloların bir kısmını aldık galiba. Tekrardan düzene girme ve aldığımız kiloları verme zamanı geldi demek oluyor. Haydi öyleyse kaldığımız yerden diyete ve spora devam.

Ara Öğün Alışkanlığınızı Yenileyin

Tatilde farklı mekanlar, farklı insanlar, farklı kültürler, farklı lezzetleri beraberinde getirdiğinden pek çok yeni lezzeti zamansız tatmak zorunda kalmış olabilirisiniz. Bu da öğün düzeninizi bozarak ara öğün yapma alışkanlığınızı kaybetmenize neden olmuş olabilir. Bunun için tatil dönüşü ilk olarak ara öğünleri beslenmenize yeniden ilave etmek atacağınız ilk adım olmalıdır.

Yediklerinizi Yazın

Tatilde bir çoğumuz gibi siz de diyetin çığırından çıkmış olabilirsiniz. Zayıflamak, kaldığınız yerden devam etmek veya tatilde aldığınız kiloları vermek istiyorsanız beslenmenizdeki son sahneyi daha yakından izlemek için yediklerinizi yeniden yazmaya başlamalısınız. Günün sonunda değil yediğin anda yediklerinizi not etmeli ya da resmini çekmelisiniz ama mutlaka kayıt altına almalısınız. Gün sonunda yediklerinizi gözden geçirin ve tarafsızca yorumlayın. “Neyi fazla kaçırmışım? neyi yanlış yapmışım? onun yerine ne yesem daha iyi olurmuş?” gibi kendinize sorular sorun ve beslenme düzeninize yakından göze gezdirin. Ertesi gün ise bugün yaptığınız hataları ve eksikleri yapmamaya çalışın.

Hafif Bir Akşam Yemeği Tercih Edin

Tatilde uzun süren gece ve yemekten sonra yenen pek çok yüksek kalorili ara öğünler akşama doğru yavaşlayan metabolizma için en kritik ve kilo almak için en riskli beslenme hareketleri. Tatil modunu kapadıktan ve eski düzeninize geri dönmek için çabaladıktan sonra atacağınız üçüncü adım akşam öğününde daha düşük kalorili ve doyurucu menülere yer vermek.

Tatil Sonrası Akşam Yemeği Örnekleri;

Menü-1
Mercimekli Yeşil salata
1 bardak kefir
1 dilim tam tahıllı ekmek

Menü-2
Bulgurlu soğuk yoğurt çorbası
Izgara tavuk göğüs
Yeşil salata

Su Alışkanlığınızı Tazeleyin

Tatilde suyun yerini asitli ve şekerli içecekler aldı maalesef. Şimdi tazelenmek ve su alışkanlığını yeniden kazanmak için bir kaç öneriye yer vereceğim. Gün içinde pek çok defa elimize aldığımız akıllı telefonlarımızın ekran resmini su resmi bulunan bir ekran resmi ile değiştiriyoruz. Ve her gördüğümüzde en son ne zaman su içtiğimizi sorgulayarak 1 bardak su içiyoruz. Bir de bir besin tüketeceğiniz zaman öncesinde en az 1 ardak su tüketerek hem tüketeceğimiz besin miktarını azaltmış hem su alışkanlığımızı tazelemiş hem de gün içinde içmemiz gereken su miktarını tamamlamış oluyoruz. Haydi şimdi su içmenin tam sırası.

Sağlıklı Beslenme Önerileri

• Öğün atlamaktan ve bir öğünde aşırı yemekten kaçınmalısın.
• Yiyeceklerini hazırlarken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih edebilirsin.
• Her gün 8-10 bardak su içmelisin. Özellikle her sabah kalkınca ve öğünlerden önce mutlaka 1 bardak su içmelisin.
• Fiziksel aktiviteni arttırmalısın.(Her gün 30-45 dak. yürüyüş yapabilirsin)
• Lifli besin tüketimini arttırmaya çalışmalısın.
Bunun için:
• Kurubaklagil tüketim sıklığını arttırabilir (haftada 2 gün)
• Tam buğday, çavdar veya kepekli ekmek tercih edebilir
• Kabuklu yenebilen meyveleri soymadan tüketebilir
• Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketebilirsin.
• Süt, yoğurt, peynir, et gibi yiyeceklerin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih etmelisin.
• Sıvı yağlardan zeytinyağı, soya yağı, ayçiçek ve mısırözü yağlarını değiştirerek tüketmelisin.
• Kırmızı et tüketim sıklığını azaltıp beyaz et tüketim sıklığını arttırmalısın. Haftada en az bir kez önerilen miktarda balık eti tüketmelisin.
• Kan basıncını (tansiyon) normal olsa da tuzlu yiyeceklerden sakınmalısın.
• Şeker kullanıyorsan çay, kahve gibi içeceklerinde tatlandırıcı kullanabilirsin (günde 5-6 adedi geçmemek koşuluyla).
• Yemeklerini hızlı ve büyük lokmalar halinde yemekten, az çiğnemekten kaçınmalısın.
• Yemek biter bitmez masadan kalkmaya çalışmalısın.
• Yemek yerken bilinçsiz tüketimi önlemek için televizyon izlemek ve kitap okumak gibi aktivitelerden kaçınmalısın.

Diyetisyen Diğdem Özkahya
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatil Sonrası Toparlanma Diyeti İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Diğdem AKÇA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Diğdem AKÇA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Diğdem AKÇA Fotoğraf
Dyt.Diğdem AKÇA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Diğdem AKÇA'nın Makaleleri
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Tatil Sonrası Toparlanma Diyeti İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Kalsiyum Ocak 2014
► Balık ve Sağlık Ocak 2014
► Bayramda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top