2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fastfood Sevenler İçin Fast Food Diyeti !
MAKALE #13375 © Yazan Dyt.Ebru AYTEKİN | Yayın Ekim 2014 | 5,171 Okuyucu
Merak ettiniz dimi? Tabi ki de beslenme programınızda her gün için böyle bir öğün olmasa da yediğiniz fastfood ürünlerin daha sağlıklısını bularak ya da daha sağlıklı hale getirerek günlük diyet programınıza ekleyebiliriz:) Hafta sonu İzmir’deki alışveriş merkezlerinin yemek yenen bölümlerini gezdim. Kızartma kokusu,yanık yağ kokusu, büyük boy patates kızartmaları, büyük boy asitli içecekler, açıkta satılan mezeler, hamur tatlıları, bol kremalı makarnalar..

Fast-food başka bir deyişle "ayak üstü beslenme" alışkanlığı giderek artmakta. Tüm dünya ülkelerini etkileyen bu beslenme çılgınlığından Türkiye’de payını almış, BAĞIMLI OLMUŞ.

Günümüz insanının beslenme tarzı eskiye oranla büyük değişiklikler göstermektedir. Teknolojinin gelişmesi, kentleşme, kadının iş hayatına atılması, yoğun iş temposu,seyahat etme, yalnız yaşama gibi etkenler nedeniyle insanlar, beslenmelerine daha az zaman ayırabilmekte ve geleneksel beslenme alışkanlıklarını değiştirmektedirler. Fast-food ürünlerinin özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilmesi yetersiz ve dengesiz, sağlıksız beslenme sorununu akla getirmektedir.

Fast food sistemi ile tüketilen besinleri enerji ve bazı besin öğeleri yönünden dengeli olmamakla birlikte uzun dönemde bazı sağlık problemlerine özellikle de obeziteye neden olmaktadır. Fastfood ürünlerdeki en önemli sorun yüksek enerji içermeleri ve bu enerjinin çoğu yağ ve şeker kaynaklı olmaktadır. Düşük posa içeriği, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup, yüksek miktarda sodyum içermektedir.

Fast food ürünlerinin yapımında, uzun süre dayanıklılık için ve görünümünde değişiklik oluşmaması için renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı gibi katkı maddeleri kullanırlar. Bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Ayrıca çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin kaybını arttırarak, sağlığı bozucu etmenlerin oluşmasına yol açar. Bu ürünlerin yanında tüketilen şeker yüklü asitli içecekler, çay ve kahve; aşırı kafein alımına bunun sonucunda da sinirlilik, özellikle çocuklarda hiçbir şeyden mutlu olamama, çabuk sıkılma huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi durumlara sebep olur.

İYİ BİR ŞEÇİMLE FASTFOOD ÜRÜNLERİNİ DENGELİ HALE GETİREBİLİRSİNİZ.

Sağlıksız Seçim

• Orta boy Hamburger (600-800) +orta boy patates kızartması (300-450 )+orta boy asitli içecek (150-200) : 1050 – 1450

• Orta boy cheeseburger (500-600) + orta boy patates kızartması (300-450 ) + orta boy kola(150-200) : 950-1250

• 1 dilim karışık pizza( 400-800) + 1 bardak kola( 150-100): 500-950

Sağlıklı Seçim

• 1 adet lahmacun( 250) + 1 bardak ayran ( 70) + salata ya da yeşillik : 320-350

• 1 adet kıymalı pide ( 300-350)+ 1 su bardağı ayran (70)+ 1 küçük tabak mevsim salata:
370-420 (özellikle tam buğday ya da çavdar unu ile pide yapan restoranları tercih edebilirsiniz)


• Kepekli ekmekten yapılmış balıklı ya da tavuklu ( ızgara) sandviç (mayonezsiz-domates, yeşil biber, salatalık ve maru ekli--400)+ 1 su bardağı ayran(70) : 470

• 1 dilim peynirli Sebzeli çavdarlı pizza( 200-250 )+ 1 su bardağı ayran (70): 270-320

Seçimler arasında enerjilere baktığımızda korkunç uçurumu görmezden gelmemiz mümkün olmamaktadır. Sizde kendi seçimlerinizi yaparak daha sağlıklı menüler oluşturabilirsiniz. Sevdiklerinizin ve kendinizin sağlığını ön planda tutun.

Sağlıklı Tercihler …
Dyt. ebru aytekin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fastfood Sevenler İçin Fast Food Diyeti !" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru AYTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru AYTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru AYTEKİN'in Yazıları
► Fast Food Bağımlılığı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Sağlıklı Fast-Food Olur mu? Dyt.Gizem ŞEBER
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Fastfood Sevenler İçin Fast Food Diyeti !' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Diva Dergisi-Mutlu Diyet Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:15
Top