2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rahim Ağzı Kanseri Önleme Aşısı (Hpv Aşısı)
MAKALE #1411 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Ağustos 2008 | 8,042 Okuyucu
Tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü rahim ağzı kanseridir.Rahim ağzı kanseri servikal kanser olarak bilinir.Rahim ağzı kanserlerinin neredeyse hepsi insan papillomavirüs (HPV) enfeksiyonu ile ilişkilidir. HPV virüsü oldukça bulaşıcı, yaygın ve çok defa hiçbir belirti göstermeyen bir virüstür.Yaklaşık 130 farklı HPV tipi tesbit edilmiştir. Bunlardan ''yüksek riskli'' kanserojen olarak tanımlanan yaklaşık onbeş HPV tipi rahim ağzı kanserinde rol almaktadır. HPV tip 16 ve HPV tip 18 rahim ağzı kanserlerinin çok büyük bir kısmından sorumlu olan en yaygın kanser yapıcı HPV tipleridir.

Cinsel olarak aktif olan her kadın kanserojen HPV(kanser yapma potansiyeli olan HPV) enfeksiyonu riski taşır.Risk ilk cinsel ilişki ile başlar.Herkes HPV enfeksiyonu geçirmeyecektir ve karsinojen HPV tiplerine bağlı tüm enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine ilerlemeyecektir.Bu da karsinojen HPV enfeksiyonunun rahim ağzı kanserine ilerlemesinde başka faktörlerin rol oynayabileceğini düşündürmektedir.Bu risk faktörleri arasında sigara içme durumu, ilk cinsel ilişki yaşı, cinsel partner sayısı, uzun süre doğum kontrol ilacı kullanmak gibi birçok etkenler sayılabilir. Hastalık, eşi ile birlikte tek eşli cinsel yaşam sürdüren kadınlarda daha az görülmektedir. HPV enfeksiyonu sık görülse de bu enfeksiyonların çoğu vücut bağışıklık sistemi ile temizlenmektedir. HPV ile enfekte kadınların %85-%90’ı birkaç ay ile iki yıl içinde enfeksiyondan kurtulur.Genç kadınların çoğunda HPV enfeksiyonu geçicidir ve 1-2 yıl içinde saptanabilir değildir. Serviks kanserlerinin %80’iniden HPV tip 16,18,45 ve 31 sorumludur.Özellikle kanserojen olan HPV 16 ve HPV 18 tiplerinde düşük riskli tiplere göre enfeksiyon daha uzun süre devam eder.Bağışıklık sistemi yetersiz olursa kansere ilerleme olasılığı artar. Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi bozulacağından yaşlı kadınlarda gençlere göre ilerleyici HPV enfeksiyonları daha fazla görülür.

Rahim ağzı kanseri tanısı:

Serviks kanseri başlangıçta ancak smear incelemeleri ile anlaşılabilir. Hastalık ilerledikçe kanser hücrelerinin çürümesine bağlı kötü kokulu akıntı ve durdurulması çok zor olan vaginal kanamalarla belirti verir.

Jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı kanser öncü hücrelerini tesbit etmek için smear alınmalıdır. Smear alma işleminde, rahim ağzından alınan hücre örnekleri bir cam üzerine yayılarak fiske edilir ve incelenmek üzere laboratuara gönderilir.Ancak smear alma işlemi rahim ağzı kanserinin erken evrede tanı konmasını sağlayabilir fakat karsinojen HPV riskini önleyemez .Smear testi önce üç yıl yılda bir kez yapılmalı, sonuç negatif çıkarsa 2-3 yılda bir tekrarlanmalıdır.

Rahim ağzı kanserlerinin azaltılmasında HPV enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sağlayan HPV aşısının rölü büyüktür.HPV aşısı tip16 ve tip18'in yol açtığı uzun süreli enfeksiyonlardan koruma sağlayacak şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.Rahim ağzı kanserinden korunmak için hastalığa yakalanmadan önce bu koruyucu aşının yapılması tavsiye edilmektedir. Bu aşı aynı zamanda genital siğillere karşı da koruyucudur.Bununla birlikte HPV aşısı kişiyi tüm HPV tiplerine karşı korumaz. Aşı altı aylık süre içinde üç doz (0-2-6 aylar) olarak koldan yapılmaktadır.Mevcut aşılar en az 5-6 yıl koruyucudur.Aşılamanın en etkin olduğu dönem genç kız ve genç kadınların henüz cinsel hayatları başlamadan önce yapılan aşılamadır.Mevcut aşılar özellikle 9-26 yaş arasında ruhsatlıdır, son yayınlara göre 45 yaşına kadar uygulanabilmektedir.Aşılama toplum için sosyal ve ekonomik faydalarının yanı sıra hastalıktan kaynaklanan maliyet ve üretim kaybını önler. Bireylerin ve ailelerin modern tıptan yaşam beklentilerini ve konforunu olağanüstü artırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rahim Ağzı Kanseri Önleme Aşısı (Hpv Aşısı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Serviks Kanseri-Hpv Aşısı Dr.Hasan YILDIZ
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Rahim Ağzı Kanseri Taramaları ve Hpv Doç.Dr.Ali İrfan GÜZEL
► Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Dr.Nuray ATACAN
► Rahim Ağzı Kanseri ve Kolposkopi Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Rahim Ağzı Kanseri Önleme Aşısı (Hpv Aşısı)' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:02
Top