2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Görünenin Arkası
MAKALE #15579 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Ekim 2015 | 2,798 Okuyucu
Hayatın en büyük çelişkisidir; olması gerekenler ve olması istenenler…

Olması gerekenler, çoğu zaman benim isteklerimin karşısında, ben istemesem de olan şeyler.

Olmasını istediklerim ise kendime, geleceğime, şimdiki anıma ve hayatıma dair hayallerim, amaçlarım.

İkisinin çelişmesi; birbiriyle çatışması beni çıkmaza sürükleyen, mutsuz eden, yaşamaktan soğutan en büyük nedenlerdendir. Benliğim ise, bu ikisi arasında ara buluculuk yapmaya çalışır durur. Dürtülerimin gerçekleşmek için sabırsızlanırken karşılaştıkları toplumsal normlar, istediklerimi tam olarak ifade edemememe, saklamama ve bastırmama sebep olur.

Hayatta hiçbir şey göründüğü gibi basit değildir. Görünen davranışlarımızın arkasında bir takım düşünceler vardır. Örneğin; bir bilgisayar önden bakıldığında farklı, yandan bakıldığında ise farklı bir görünüme sahiptir. Hele ki içi daha farklı bir yapıdadır; çeşitli kablolar, piller, teknolojik parçalar, vb. Ancak bilgisayar bu karmaşık yapısını dışarı yansıtmaz hiçbir zaman, dışarıdan bakıldığında kusursuz görünür, muhteşemdir. Biz insanlar da böyleyiz. Dışarıya karşı her zaman mükemmel görünmeye çalışırız, öyle görünmek isteriz, bir bilgisayarın içindeki yapıdan daha karmaşık bir yapıya sahip olmamıza rağmen. Bu yüzdendir ki, söylediklerimiz aslında her zaman söylemek istediklerimiz değildir.

Bazen bir cümle söyleriz, aslında anlatmak istediğimiz şey farklıdır, ancak bunu gerek toplumsal normlar gerekse diğer sebeplerden dolayı tam olarak ifade edemeyiz. Bazen de bu durumun farkında olmayabiliriz. Söylediğimiz cümlelerin ardında katman katman farklı düşünceler olabilir. Örneğin; ülkemizde ki lise öğrencilerinin çoğu matematik dersinin zorluğundan sürekli şikâyet ediyorlar. Bu gerçek bir şikâyet olmayabilir, içlerinden bazıları “ben güçlüklerle baş edemiyorum” demek istiyor olabilir. Matematik zor demek, güçlüklerle baş edemiyorum demekten daha kolaydır. Çünkü o durumda ben güçsüz olmamış olurum, daha doğrusu bunu dile getirmediğim için güçsüz olmadığımı zannederim.

İşte bizim bu tarz ifadelerimizi ve davranışlarımızı sadece kendimize ait olduğunu sandığımız dünyaya bakış açımız oluşturur. Kendimize ait olduğunu varsayıyoruz çünkü bilinçli ve istemli olarak bize annemizden ve babamızdan aktarılanların yanında bilinç dışı bir şekilde aktarılanlar da vardır. Yani, bizim dünyaya bakış açımız kendimizin, ailemizin ve çevremizin katkılarıyla oluşur. Örneğin; bir birey dış dünyaya karşı ne kadar saldırgan ise kendine karşı da o kadar saldırgandır. Hata yapmak, bir işi tam yapamamak, başladığı bir işi bitirememek veya bir yarışmada kazanamamak bu tip bireyleri derinden etkileyebilir. Bu bireyler kendilerine karşı katı oldukları için bazen bu işleri yapmaktan vazgeçebilirler, çünkü o işi kötü yaparsa kendisini daha sert bir şekilde değerlendirecektir. Bu tip kişiler yaşadıkları zor zamanları diğer bireylere oranla daha yavaş atlatırlar ve onların toparlanmaları zaman alır. Bu sebeple hayata karşı esnek olmak, aslında kendine karşı esnek olmak demektir. Bu esnekliği kazanmak da ancak kendini sevmekle olur.

İnsanın kendisine duyduğu saygı ve sevgi, onun dış dünyaya karşı kendisini doğal yollardan savunmasına, kendini geliştirmesine, olayları ve durumları doğru değerlendirmesine olanak sağlar. Aksi takdirde, yani kendimi sevmeme durumu olaylarla ilgili yanlış inançlara kapılmama sebep olabilir.

Saldırgan ve sert görüntümüzün arkasında bize uygun olmayan aktarımlar olabilir, bunları fark ederek işe başlayabilir ve kendimizi sevmek için ilk adımı atabiliriz.

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Görünenin Arkası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Görünenin Arkası' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:18
Top