2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloğum Hayatımı Değiştirsin!!!
MAKALE #14930 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Haziran 2015 | 3,144 Okuyucu
Geçenlerde danışanlarımdan birinin söylediği bir sözdü aslında beni bu yazıyı yazmaya iten. Şöyle demişti; “Size ilk geldiğim gün kapıdan içeri girdiğimde; yaşadığım zor durumla ilgili bana birkaç tavsiye vermenize, yol göstermenize dair bir beklentim vardı, siz de bana o yolu bulmamda bana yardımcı olabileceğinizi ancak bir tavsiye veya öneri vermeyeceğinizi söylemiştiniz. Şimdi bakıyorum da iyi ki bana bir tavsiye vermemişsiniz yoksa kendimi keşfetmenin, ben olmanın tadına varamazdım, yine her zaman yaptığım gibi diğer insanlara uygun bir yol izlerdim.”

Bu sözleri duyunca hem dokuz haftalık yolculuğumuz doğru duraklara uğradığı için kendimi iyi hissettim hem de terapi ile ilgili insanların aklında hala doğru bilinen yanlış düşünceler olduğunu fark ettim.

Hepimiz birer kâşif gibiyiz aslında... Çünkü yaşamımızın her döneminde hayatın bize sunduğu yeni ve farklı öğretileri keşfetmeye çalışıyoruz. Her yeni beceriyi keşfettikçe hem onu hayatımıza uyarlayabilmek için hem de bir diğeri için yeni bir heyecan duyuyoruz. Bazen de gösterdiğimiz bu çaba yetersiz kalabiliyor veya o keşif döneminde sıkıntılar yaşanabiliyor ve öğrendiklerimize can veremiyoruz. İşte tam da bu evrede psikoterapi karşımıza çıkıyor.

Nedir bu psikoterapi dediğimiz şey? Bir psikoloğa gidip ondan hayatımızda kötü giden şeyleri düzeltmesini beklemek mi?

Psikoterapi dediğimiz olgu özünde çok basit bir anlama sahip. Kişinin duygularını, düşüncelerini, tutumlarını, konuyla ilgili kişisel geçmişlerini, davranış ve diğer insanlarla olan ilişkilerini yapısal bir şekilde, bir psikolog desteği ile güvenli bir şekilde incelemesidir, psikoterapi.

Örneğin; benim hiçbir fiziksel rahatsızlığım yoksa ve sık sık bayılacakmış gibi hissedip, kalp krizi geçiriyorum, ölüyorum diye soluğu hastanelerin acil biriminde alıyorsam, panik bozukluk rahatsızlığına sahip olabilirim. Yaşadığım bu hisler, gerçekten kalp krizi geçiriyormuş gibi terlemem, kalp atışlarımın, nabzımın hızlanması gibi durumlar geçmiş deneyimlerim ve bunların beraberinde zihnimde oluşturduğum otomatik düşüncelerimle alakalıdır. Bu noktada başvurmanız gereken yerler psikoloji ve psikiyatri birimleridir.

Bu birimlere başvurduğunuzda karşılaşacağınız ilk şey karşınızdaki uzmanın sizi tanıma isteğidir. Sizi iyi tanımalıdır ki, size yardımcı olabilsin ve yüzlerce teknik içinden sizin yaşam biçiminize uygun olanını bulmanıza yardımcı olabilsin.

Esasında psikoterapideki en hassas ve en önemli bölümlerdir, ilk seanslar. Ancak bizim onca sene içimizde büyüttüğümüz rahatsızlığın iki veya üç seansta çözülmesine dair öyle büyük bir isteğimiz vardır ki, hemen bir çözüm yolu, bir tavsiye isteriz psikolog hanımdan veya beyden. Bazılarımız bu istekleri reddedilince küserler ve çareyi bir başka psikoloğa gitmekte veya bir psikiyatri uzmanına gidip ilaç almakta ararlar. Bazılarımız ise kendilerine söylenenleri düşünür, sabırla ve kararlılıkla yolculuklarına devam ederler. Yolculuğun sonunda vardıkları yerde asıl sahip oldukları kişiyi, kendilerini görürler ve onunla bütünleşerek hayatlarına devam ederler.

Sabırlı ve kararlı olmak psikoterapi için olmazsa olmazdır. Çünkü hiçbir zaman, hiçbir psikolog size şöyle yapın veya bu şekilde yapsanız daha uygun olur gibi tavsiyeler sunmayacaktır. Yüzlerce tekniğin içinden size uygun olanı sizin bulmanızda size destek olacaktır. Çıktığınız terapi yolculuğunda zaman zaman mola verip, dinlenebilirsiniz veya karşınıza büyük bir taş çıkabilir sizin yola devam etmenizi engelleyebilir. Bunlar süreç içinde normal kabul edilen şeylerdir. Önemli olan, o anlarda molanın keyfini çıkarmak ve o an aklınızda olan düşüncelerinizi sorgulayarak taşın yoldan kaldırılmasına yardımcı olabilmektir.

Terapi süreci sizin kendinizi keşfettiğiniz bir dönemdir. Yaşadığınız olayları tekrar sorguladığınız, zihninizde oluşturduğunuz otomatik düşüncelerinize gerçekçi bakmaya başladığınız, neyi neden yaptığınızı fark ettiğiniz ve bunları hayatınıza uyarlamaya başladığınız bir değişim sürecidir. Unutmayın, bu değişimin başkahramanı sizsiniz ve siz ne isterseniz hayatınızda o olacak!

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoloğum Hayatımı Değiştirsin!!!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Hayatımı Paylaşıyorum Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Psikoloğum Hayatımı Değiştirsin!!!' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top