2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfkeyi Anlama ve Öfkeye Müdahale Etme
MAKALE #15912 © Yazan Psk.Dnş.Burak AZAK | Yayın Aralık 2015 | 4,174 Okuyucu
Öfke Nedir?

Öfke aslında üzülmek, sevinmek, mutlu hissetmek kadar doğal bir duygudur. Ancak öfke çoğu zaman insanlara olumsuz gibi gözükmekte ve öfkelenen insanlar yanlış etiketlenebilmektedir. İnsanlar tarafından öfke ve saldırganlık aynı kefede görülebilmektedir. Saldırganca davranışların öfkeyle eşdeğer olduğunu küçük yaşta toplumdan öğrenen bireyler de öfkeyi anlamakta ve onunla başa çıkmakta zorluk yaşamaktadırlar. Oysa ki saldırganlık, öfkelenmenin ötesinde bir durum ve davranım bozukluğudur. Saldırganlık, birisine fiziksel, sözel veyahut da psikolojik olarak baskıda bulunmak, zorlamaya tabi tutmak ve hatta kişiye şiddet göstermektir. Maalesef bunlara yol açan sebep, büyük ölçüde, bireylerin küçük yaşlarda büyükleri rol model alarak öfkenin ifade edilişini yanlış öğrenmeleridir.

Öfkenin nedenleri

Öfke aslında genel olarak baktığımızda hayatta kalmak için karşılaştığımız tehditler karşısında hissettiklerimizdir. Dolayısıyla bu duygu sağlıklı bir duygudur. Bizi öfkelendiren olayların nedenlerine indiğimizde farklı durumlardan söz edebiliriz. İçsel durumlardan söz edecek olursak bunlar; kaygı, kendine kızgınlık, kendini kabul etmeme, varoluşa anlam yükleyememe olarak görülebilir. Dışsal durumlardan söz edecek olursak eğer bunlar da; birisi tarafından engellenme, baskı görme, duygusal veya fiziksel zedelenme,yıpratılma olarak görülebilir. Bunun dışında öfkeye bizi en çok iten durumları incelersek eğer;

1)Kayıpların(yakınlarımız, organlarımız vs.)

2)Engellenmenin

3)Benlik saygımızın zedelendiğini düşünmenin

4)Reddedilmeyi yaşamanın

5)Emirlere boyun eğmek zorunda kalınan durumların

6)Şüphe sonucu varsayımsal olarak bir tehdidin varlığını düşünmenin bizi en çok öfkelendiren durumlar olduğunu görebiliriz.

Öfkelendiğimizde Neler Yaşarız?

Öfkelendiğimizde vücudumuzda "Savaş Ya da Kaç" sistemi harekete geçer. Noradrenalin seviyemiz artar. Bu da kalbimizin hızlı atmasına ve nabzımızın yükselmesine yol açar. Bununla beraber vücutta terleme, kaslarda gerilme yaşanır. Düşüncelerimizi kontrol etmekte güçlük yaşayabiliriz. Yani vücudumuzda tam anlamıyla tehlike anı karşısında bir panik durumu yaşanır.

Öfkeyle Ne Zaman İlgilenilmelidir?

Başkalarına fiziksel, psikolojik saldırı boyutu varsa
Sık sık öfkelenip tartışma yaşanıyorsa
Yaşıtlarına göre normal olmayan düzeyde öfkeye rastlanıyorsa
Önemsiz konularda bile öfkeleniyorsa
5 dakikadan fazla öfke nöbeti geçiriyorsa
Herhangi bir konuda öfkelenecek bir sebep bulunabiliyorsa öfkeye müdahale edilmelidir.
Peki ÖFKE'ye nasıl MÜDAHALE ederiz?

İlk etapta kişinin öfke anında, öncesinde ve sonrasında neler hissettiğini, neler düşündüğünü ve nasıl davrandığını çok iyi bilmeliyiz.

Onu öfkelendiren şeylerin ne olduğunu öğrenmeli ve bu şeylerin ona nasıl hissettirdiğini yansıtmalıyız.

Öfkenin onun için anlamının ne olduğunu anlamalıyız. Kişi engellendiği için mi öfkeleniyor, reddedildiği için mi yoksa baskı altında olduğu için mi ? vs...

Öfke anındaki davranış ve düşüncelerini değiştirmeyi deneriz. Örneğin ilk etapta öfkelendiği anda "karşımdakine saldırırım" gibi bir eylem varsa, bunu değiştirmesi için çabalarız. Belki yerine "derin nefes alırım" ifadesini yerleştirebilir. Aynı şekilde öfke anındaki mantıksız olan karamsar düşünceleri de mantıklılarıyla değiştirmesine yardımcı olabiliriz. Örneğin bir arkadaşımız bize olumsuz bir şey söylediğinde "Bunu bilerek yaptı, canımı acıtmak istiyor" yerine "Belki hayatında olumsuz şeyler oluyordu ve sinirini bana yansıttı, bilerek yapmamış olabilir" gibi mantıklı pozitif düşünceler yerleştirilebilir.

Kişiye problem çözme becerileri kazandırılabilir. Bir sorunla karşılaştığında çözüme ulaşamayan birey öfkelenir. Dolayısıyla Problem Çözme Basamaklarına göre sorun çözmeyi öğrenen birey, sorunla karşılaştığında bu basamakları kullanabilecektir.

Gevşeme egzersizi kişilere öğretilebilir. Burada da 142 tekniği uygulanabilir. 1 kerede derin bir nefes al, 4 saniye tut ve bunu 2 adımda ver.

Kişinin öfkelenmesine yol açan uyarıcıya mesafe koyması sağlanabilir. Bu bir olay, durum veya kişi olabilir.

Kişiye iletişim becerileri kazandırmak da öfkeyle başa çıkmada etkili bir yöntemdir. Kişi öfkesini doğru ifade etmeyi öğrenirse bu onun için üzüntüsünü veya sevincini ifade etmek kadar kolay olabilecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öfkeyi Anlama ve Öfkeye Müdahale Etme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Burak AZAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Burak AZAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burak AZAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Burak AZAK
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Burak AZAK'ın Makaleleri
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► Öfkeyi Tanımak Psk.K.Esen EKİNCİ
► İletişimde Anlama Odaklılık Psk.Namık ACAR
► Okuma ve Okuduğunu Anlama Nedir? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Çocuklarda Öfkeyi Nasıl Değerlendiriyoruz Psk.Dnş.Yasemin COŞGUN
► Öfkeyi Kötü Bilirdik Oysa Psk.Dnş.Yasemin COŞGUN
► Birbirini Anlama,empati ve Hoşgörü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Öfkeyi Anlama ve Öfkeye Müdahale Etme' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:00
Top