2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anlama Giden Yol
MAKALE #20425 © Yazan Psk.Beria Bilge ŞENER | Yayın Mart 2019 | 2,155 Okuyucu
Anlama giden deneyimsel yol
Yanıyor mu yeşil köşkün lambası
Babamın görevi nedeniyle Çankırı’da bulunuyorduk. İki katlı bir evin ikinci katında oturuyorduk. Evin yanından dar bir beton merdivenle bizim oturduğumuz kata çıkılıyordu. Sıcak bir yaz gecesi olduğu için pencereler açıktı. Beş yaşında olduğumu tahmin ediyorum. Boyuma göre yüksek olan pencereden parmaklarımın ucunda yükselerek dışarı bakmaya çalışıyordum. Uzaktan yazlık sinemanın perdesinde ne olduğunu seçemediğim lekeler hareket ediyordu. Ve bir şarkı çalıyordu, Yanıyor mu yeşil köşkün lambası. Zeki Müren’in söylediği şarkının melodisi ve o sözler lacivert gökyüzünde yayılıyordu. Ortam beni büyülemişti. Parmaklarımın ucunda biraz daha yükselerek perdeyi görmeye çalıştım. Sıcak hava, gecenin rengi, şarkı, boyumun yetişmediği pencere bende karışık duygulara neden olmuştu. Perdedeki görüntüleri seçebilmek için dayanılmaz bir merak içindeydim. Şarkıyı sonuna kadar dinlerken dünya ne kadar ilginç diye düşündüm. Şimdi ne zaman bir şarkı iste deseler ilk aklıma gelen o şarkı olur. Bu şarkı beş yaşımdaki halimle beni duygulandırmış, keyif vermiş ve unutulmaz bir anı olarak belleğimde yerini almıştı. Sinemanın ve müziğin büyüsü benliğimi etkilemişti.
Sanat ve etkileyici bir yaşantı o anı anlamlı hale getirdiği gibi hayatın bütününün de anlamlı olmasında etkili olmaktadır. Logoterapiye göre anlama giden üç yoldan ikincisi olan deneyimsel yol hoşa giden bir yaşantıya sahip olmaktır. Yaşantılar yaşanır ve geçer, ancak anlamlı birer anı olarak yaşamımızın bütünü içinde hiç kaybolmamak üzere korunur. Yıllar sonra insanın hatırladıkları o anda yaşanan duygulardır. Bunun gibi yaşantıların farkına varmak insanın içini doldurarak hayat anlamlı ve değerli bir hale getirmektedir. Hangi yaşantıların değerli olacağı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Birisi için değerli olan bir yaşantı başkaları için önemli olmayabilir. O anı değerli ve önemli yapan kişinin yetenekleri, bireysel özellikleri ve potansiyelidir. Belirli bir uyaran insanın içinde uyumakta olan ilgi ve beceriyi uyandırır, harekete geçirir, onu işlemesini sağlar. Aslında insan içindeki o hazineyi fark ettiği için mutludur. Ancak bu fark ediş ona sorumluluk ta yüklemektedir. Artık insan o konuda çalışmakla yükümlüdür. O beceriyi geliştirmeli ve diğer insanlara o yolla faydalı olmalıdır. İnsan o konuda çalışmaya başladığı andan itibaren artık mutlu bir insandır. Anlam yolunda olmak insana tarifsiz bir huzur duygusu yaşatmaktadır. Artık o insan için zaman başka türlü geçmektedir. Ya da zaman durmuştur. Bu yolda olmanın zorlu tarafları da vardır. Gülerler, yapamazsın derler, olmadı derler, bazen işler yolunda gitmez, aksilikler olur, yılgınlık kapıdadır. Ama kendisine inanmış bir insan hiçbir şeyden yılmadan yoluna devam eder. Yaşam bu insan için bu yolda mücadeleden ibaret hale geldiği zaman anlamlı ve doldur. O zaman günlerin geçmesini beklemek yerine günlere bir şeyleri sığdırmaya çalışan, düşünen, koşturan ve hiç şikâyet etmeyen bir insan olursunuz. İşte hayat bu dersiniz.
Böyle bir yetişkin olmanın temelleri çocuklukta atılmaktadır. Bütün çocuklar doğal olarak dünyayı merak edip araştırmak isterler. Bir yandan dünyayı keşfederlerken diğer yandan kendilerini de keşfederler. İlgi duydukları işleri yapmak büyük mutluluk kaynağıdır.
Çocuklar herhangi bir konuda ilgi duydukları zaman bu ilgiye değer vermek onu desteklemek bir potansiyelin uyanmasını sağlayabilir. Diğer yandan çocuklar yetişkinlere göre olumsuzluklardan daha kolayca etkilenebilmektedirler. Mutfağı batırdın, kafamı şişiriyorsun, kâğıtları ziyan etme, oyun oynamaktan bıkmadın mı? Demeden önce durup düşünmek onun için değerli olabilir. Onları durdurmaya çalışmak bir müddet sonra yaptıklarından vazgeçirebilmektedir.
İçinizdeki potansiyeli fark ederek, kullandığınız bir ömür geçirmeniz dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunarım.
Beria Bilge Şener
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anlama Giden Yol" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beria Bilge ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beria Bilge ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beria Bilge ŞENER Fotoğraf
Psk.Beria Bilge ŞENER
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beria Bilge ŞENER'in Makaleleri
► İletişimde Anlama Odaklılık Psk.Namık ACAR
► Okuma ve Okuduğunu Anlama Nedir? Psk.Dnş.Ömer CİMEM
► Birbirini Anlama,empati ve Hoşgörü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Empati : Birbirimizi Anlama Becerisi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anlama Giden Yol' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutluluk Arayışı Mart 2021
► Gelecek Mart 2021
► Ölüm ve Yaşam Mart 2021
► Terapötik Sanat Eylül 2019
► Acıdan Mutluluğa Şubat 2019
► Hayatın Anlamı Mayıs 2018
► Sevgi Uzerine Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:11
Top