2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Evliliğe Giden Bir Yol Varmı?
MAKALE #11522 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ekim 2013 | 5,263 Okuyucu
MUTLU EVLİLİĞE GİDEN BİR YOL VAR MI?

Evlilik birbirinden farklı iki insanın paylaşmaya başladığı yeni bir hayat dönemi olarak değerlendirildiğinde aslında hayattaki en köklü değişimlerden biridir. Kültürel olarak, aile yaşantısı olarak birbirinden farklı iki kişinin aynı evi, aynı zamanı, aynı mekanı paylaşmaya başlamaları oldukça radikal bir değişimdir. Hele hele eşler evlilik öncesinde birbirlerini tanımak için yeterince fırsat bulamamışlarsa.. O zamana kadar belki de hep güzel saatler paylaşılmış, eşler birbirine göstermek istediği yüzünüzü göstermiş, gülünecek neşeli anlar paylaşılmıştır. Bir süre sonra nikah günü gelir, seramoni yapılır ve artık evlisiniz. İki kişilik düşünme zamanı başlamıştır hatta bu bir zorunluluk gibidir. Algısal olan bu durum bireyin kendini kısıtlanmış gibi hissetmesine neden olur ve oldukça doğaldır.

Herkes mutlu bir evlilik hayal eder. Bir insanın hayatta başına gelebilecek en güzel şey mutlu evliliktir. Evlilik insan hayatında en önemli basamaklarından biridir, büyük bir yolculuktur. Yol arkadaşlarımız seyahatimizin iyi ya da kötü geçmesi açısından çok önemlidir. İnsanlar elbette mutlu olmak için evlenir. Kurdukları yuvada hayallerindeki mutluluğu yakalamaya çalışırlar. Fakat bir süre sonra evlilik hayatı içinde farklı türden sorunlar baş göstermeye başlar. Eşler arasında sevgi ve ilgi anlayış biçimi değişir. Bu nedenle birçok kişinin evlilikten hızlıca vazgeçtiği söylenebilir ancak bunun yanı sıra pek çok evliliğin çözümlenmemiş problemlerin ağırlığı altında sonlandığını da ifade etmek gerekir. Peki evlilikler neden bu kadar çabuk tükeniyor? Aileler neden parçalanıyor?
Avuç içinize bembeyaz bir tüy alın. Tellerine ayrı ayrı baktığınızda bir şey ifade etmez. Gözünüze güzel görünen o bütündür. Narin, hoş, zarif yapısıdır. Oysa parmaklarınızı kapatıp sıkarsanız parmaklarınızı açtığınızda tüyün yapısının bozulduğunu görürsünüz. Tellerin bazısı birbirine karışmıştır, yapışmıştır. Şekilsiz bir hal alır. İlk görüntüsünden, verdiği duygudan eser kalmaz. Evlilik de avuç içindeki tüy gibidir. Onu sıkan şeyler olursa bozulur, ilk günlerde hissedilen duygular kalmaz. Oysaki toplumsal yapımızın sağlıklı bir şekilde devam etmesinin en etkili yolu sağlıklı ve mutlu bir evlilik yapısının devamıyla mümkündür. Problemli evlilikler sorunlu kişilerin ve sorunlu çocukların kaynağıdır. Bütün bunlara ekonomik problemlerin de eklenmesiyle kendisiyle ve toplumla kavgalı, toplum ve devlet yapısı için tehlikeli bireyler meydana gelir. Bu durum toplumsal çatışmaları destekler.

Evlilik aşkımızı öldürmeden, evlilikte yaşanabilecek pek çok problemin çözümlenebilir olduğunu ve bunun çeşitli yollarının olduğunu bilmek, uzun evliliklerin devamını sağlayabilir. Evliliğe zarar veren nedenlerin arasında şunlar sayılabilir; Aşırı Kıskançlık, İletişim eksikliği, Anlaşmada güçlük, Gelin-Kaynana sorunları, Cinsel Sorunlar ve Tatmin olunamayan cinsel hayat, İlgi eksikliğine bağlı duygusal tatminsizlik, Maddi konularda var olan anlaşmazlıklar, Akraba ilişkilerinde var olan sorunlar, Devamlı tartışma ve fikir ayrılıkları, Çocukların yetiştirilmeleriyle ilgili fikir ayrılıkları ve çatışmalar, Eşi despotça kontrol etme çabası, Alkol ve Madde Bağımlılığı, Psikolojik, Ekonomik, Cinsel, Fiziksel Şiddet, Güven duygusunun zedelenmesi, Aldatma. Tüm bu nedenlere yönelik çözüm önerilerini şöyle özetlemek mümkündür:

Partnerinize karşı emir cümlesi kullanmayın.. Kullandığınız her emir cümlesi onun bilinçaltı korkularını, endişelerini, kaygılarını tekrar yaşamasına neden olabilir. Ufak bir sorunun nasıl anlamadan büyük bir sorun haline geldiğine tanık olursanız, şaşırmayın, altında mutlaka, gizili bir emir cümlesinin yattığı, bilinçaltı çatışmalar vardır.
Yargılayıcı ve Suçlayıcı Tutumlardan Kaçının; Düşüncesiz davranışlar ya da kırıcı sözler ilişkinizi zedeleyebilir. Asla yargılayıcı ve suçlayıcı olmayın ama gerekirse önce kendinizi sonra eşinizi yargılayın. Soru sorun ama sorguya çekmeyin. Bireyler eleştirilmekten endişe duyar. Bu yüzden yaptığı işi tam olarak sizin istediğiniz gibi yapamasa da anlayış gösterin ve başarısızlığını yüzüne vurmayın.
Rolleri Paylaşın; Mutlu bir evlilikte rollerin paylaşımı çok önemlidir. Ayrıca baskın rolün eşit dağılmış olması da esastır. Ancak arada bir küçük numaralar yaparak rol dağılımında değişiklikler yapabilirisiniz, bu sizin yararınıza olabilir.
Etkiliİletişim becerilerini kullanmaya çalışın; Yalnızca konuşmak yerine iletişim kurmayı öğrenin. Kaçmak veya vazgeçmek yerine iletişim kurmak için çaba gösterin. Sırlarınızı paylaşın. Karınız anneniz veya kocanız da babanız gibi olmak zorunda değildir. Çocukların yetiştirilmesinde ortak karar verme, ekonomik konularda anlaşma, boş zamanların birlikte geçirilmesi ve cinsellik konularında sık sık duygu ve düşünce alışverişinde bulunun ve uzlaşmanın erdemini öğrenin. Çünkü biraz bükülmek kırılmaktan daha iyidir. Eşinizle onu iğnelemeden, kendi durumunuzdan ve hissettiklerinizden kısaca bahsederek konuşmaktan korkmayın. Bu sayede kuracağınız iletişim ile hoşlanmadığınız durumları ve problemlerinizi anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Sinirinin neresi olduğunu bilin ve ona asla basmayın. Tartışmalarda yapıcı olmaya çalışın ve fazla ısrarcı olmayın. Tartışma uzuyorsa başka odaya geçin. Kızgınlık veya küfürlerinizi kendinize saklayın. Asla eşinizi aşağılamayın. Her konuya yorum getirip fikrinizi söylemeyin, bekleyin önce partneriniz fikrini söylesin. Ayrıca her söylediğinizi doğru kabul etmesini de beklemeyin. Unutmayın, herkes gibi siz de yanılabilirsiniz. Partnerinizin fikirlerini beğenmeseniz de dinleyin ve karşılığında kendinizi mutlaka fikir söylemek zorunda hissetmeyin. Olumlu düşünmeye çalışın ve aklınıza gelenleri empati kurarak partnerinize aktarmaya çalışın. Her zaman ille de eşit olmak için çabalamayın. Partnerinizden ne istediğiniz konusunda her zaman açık olun. Örneğin; partnerinizden sarılmasını istiyorsanız, bunu anlamasını beklemeyin, kısa bir cümleyle hemen söyleyin. Yoksa o anın büyüsü kaybolabilir.
Karşılaştırma Yamayın.. Eşinizi başkalarının eşleri ile asla kıyaslamayın. Bu ciddi bir tartışma nedenidir. Sevgi, Saygı ve Güven Bağını Kurun Birbirinizin mahremiyetine saygı gösterin. Dünyayı eşinizin bakış açısından görmeniz şart değil sadece saygı gösterin. Yalan iyi bir evliliğin en kötü düşmanıdır. Asla yalan söylemeyin. Aç, hasta, yorgun, kızgın, yemek sofrasında ve en önemlisi başkalarının yanında tartışma yaratabilecek konulara asla girmeyin. Bu durum var olan sevgi, saygı ve güven bağını zedeleyebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Evliliğe Giden Bir Yol Varmı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Mutlu Evliliğe Giden Yol Psk.Derya OĞUZ SARIALP
► Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Handan ERGÜN HOŞRİK
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Başarıya Giden Yol Psk.Müge ADALI
► Anlama Giden Yol Psk.Beria Bilge ŞENER
► Vajinismus'a Giden Yol Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mutlu Evliliğe Giden Bir Yol Varmı?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:37
Top