2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler
MAKALE #8625 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Mart 2012 | 11,028 Okuyucu
Mutluluk odak noktanız olsun!Sevgiyle ve bir ömür sürmesi hayaliyle evlenen birçok çiftin bir süre sonra sıradan hale gelen hayatlarından yakındıklarını görüyoruz. Mutlu bir ömür hayaliyle evlenip, sonradan tekdüze hayatlara dönen beraberliklerde bir şeylerin yanlış gittiğini düşünmekte fayda var. Özellikle de çocuk sahibi olunduktan sonra çiftler arasındaki ilişkinin artık ebeveynlik rolüne bürünmesiyle ilişki, git gide kendi haline bırakılmış monoton bir yaşama doğru yol açabilir. Oysaki anne-babanın evliliğinde mutlu olması çocuğu da doğrudan etkileyen bir durumdur. Bu yüzden ailenin odağında mutluluk yer almalıdır.

Mutlu evlilik kimine göre bir hayal,kimine göre gerçek.Ancak bütün evliliklerin mutlu olmak üzere başladığı da bir gerçek. Sevgiyle,aşkla evlenen kadınlar ve erkekler bir süre sonra mutsuz insanlar haline gelebiliyorlar.Evliliğe başlarken var olan ama zamanla kaybettiğimiz bir şey var demek ki,kaybettiğimiz o şey,bütün hayatın tadını kaçırabiliyor,sevdiğimiz insana eski sevgiyle yaklaşmamızın önüne geçiyor.Peki o şey nedir? Kimine göre sevgi,kimine göre aşk,huzur,güven,saygı…Adı ne olursa olsun kaybedilen şeyleri daha baştan elimizde tutmayı başarabilirsek,mutlu evlilikten bahsedebiliriz.


Bazı uzmanlara göre aşkın ömrü üç yıl.Daha fazla sürmeyeceğini iddia ediyorlar.Belki o ilk iç kıpırtıları,o heyecanlar, dünyanın sekizinci harikasına bakar gibi hayran hayran birbirini süzmeler biter ama aşkın biteceğini iddia ederken bu kadar kesin yargılarda bulunmak da çok doğru olmaz.Belki aşk kavram olarak nitelik değiştirir.Ama içerik aynı kalır.Gerçekten aşk varsa saygı da vardır,ilgi de vardır,sahiplenme de vardır ve bunları yok ettiğinizde geriye zaten ilişki adına da bir şey kalmaz.Aşkın ömrünü tayin ederken,hala birbirine deli gibi aşık olan 40-50 yılı devirmiş ilişkileri nereye koyacağız?Ya da aşktan deli divane olarak birlikte olan ve 3 ay sonra birbirlerine sırtını dönüp giden insanların aşkını nasıl yorumlayacağız?

Aslında bütün mesele ayrıntılarda gizli.Evlilikte mutluluk için ayrıntılar çok önemli.
Yazar Pearl Buck’ın çok güzel bir sözü vardır:’Sevgi, sadece büyümesi durduğunda yok olur.’Evlenirken var olan bütün güzel şeyler için,onları kaybetmemek için ve hatta daha da büyütmek için uğraşacağız.

Eğer emek harcamıyorsanız,ayrıntılara önem vermiyorsanız aşk biter.Aşk için katkınız olmalı,çaba göstermelisiniz.Mutlu bir aile olmak için de bazı basit noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır. İşte hem sizin hem de çocuğunuzun mutlu olmasını sağlayacak öneriler…

1 İlk ve en önemli kural kendi mutluluğunuzu önemsemenizdir. Siz mutlu olmadıkça ailenizdeki kimseyi mutlu edemezsiniz.
2 Aile içinde kimse birbirine karşı süregelen bir eleştirel tavır takınmamalıdır. Aksine birbirinin olumlu yönlerinden bahsedip bu yönleri motive edilmelidir. Bu sayede herkes birbirine karşı daha pozitif bir tavır sergilemeye başlayacaktır.
3 Televizyon veya bilgisayar başında olması gerekenden fazla vakit geçirmemeye özen gösterin. Ev içinde zamanınızı çocuklarınızla oyun oynayarak ya da eşinizle sohbet ederek geçirdiğinizde daha verimli sonuçlar alacağınızı göreceksiniz.
4 Erkekler için maç izlemek ya da kadınlar için yemek programı izlemek gibi bazı özel saatlerde birbirinize karşı saygılı olun ve belirli ölçülerde eşlik ederek bu anları beraber geçirmeye çalışın. Bu tarz etkinlikler çiftleri birbirine yaklaştırır.
5 Anne ve baba olarak çocuklarınızla hem bir arada hem de ayrı ayrı zaman geçirin. Bu çocuğunuza kendini değerli hissettirecektir.
6 Ebeveyn olmanın yanı sıra kendinizin bir eş olduğunu ve bunu da ayrı bir sorumluluk getirdiğini unutmayın. Bu yüzden sadece eşinizle baş başa geçirebileceğiniz romantik programlar düzenleyin.
7 Doğum günü ve evlilik yıl dönümü gibi özel günleri unutmayın. Her insan hatırlandığını ve önemsendiğini bilmek ister.
8 Sadece özel günlerde değil sırf içinizden geldiği için eşinize çiçek alın ya da en sevdiği yemeği yapın. Aynı şey çocuğunuz için de geçerli ona çok sevdiği bir oyuncağı hediye edebilirsiniz. Bu aile içi ilişkiyi her daim taze tutacaktır.
9 Birbirinize isimleriniz yerine hoş sözlerle ifade etmeniz de özel bir davranış olacaktır. Bu karşınızdakinin kendini özel hissedeceği bir davranıştır.
10 Sadece dışarıya çıkarken değil, evin içerisinde de eşler bakımlı olmalı en azından kılık kıyafetinin temizliğine dikkat etmelidir. Kimse eve geldiğinde karşısında pijamalı birini görmek istemez.
11 Sosyal hayatta ya da iş hayatında ne kadar zorlukla karşılaşılırsa karşılaşılsın evin huzurlu bir yuva anlamını taşıdığı ve çocukların huzurlu bir yuvada büyümesinin önemi unutulmamalıdır. Dışarıdaki sorunlar eve taşınmamalıdır.
12 Sürekli söylenen bir kadın ve sürekli agresif olan bir erkek sağlıklı iletişimi olumsuz etkiler. Birbirinize karşı her zaman sabırlı ve tahammüllü olun.
13 Size basit gibi görünen bir tartışma çocuğunuzun dünyasında bir kaosa dönüşebilir. Onun yanında tartışmamaya özen gösterin.
14 Evliliklerdeki tartışmalar yatak odasının kapısında son bulmalıdır. Yatak odası sizin özel alanınızdır ve dışarıda olup biten hiçbir olumsuzluk o özel alana girmemelidir.
15 Aranızda yaşanan sorunlar ne olursa olsun, evlilikte en önemli şey iletişimdir. Unutmayın tartışmak bile bir iletişimdir ama suskunluk tehlikelidir. Eşinizle olan iletişiminizi asla kesmeyin.
16 Birbirinizin kariyer planlarını ve çabalarını engellemeyin, eşinizin işinde yükselme hedefini destekleyin.
17 Aynı şey çocuğunuz için de geçerli. Çocuğunuzun hayalleriyle ve ileride seçmek istediği meslekle dalga geçmeyin. Onun hedeflerini önemsediğinizi hissettirin.
18 Herkes güzel göründüğünü duymak ve iltifat işitmek ister. Bu konuda cömert davranın.
19 Empati kurmak yani birbirinizin duygularını anlayabilmek, onun bakış açısıyla olaylara bakabilmek bir evlilikte olmazsa olmaz bir özelliktir. Unutmayın empati; evlilikte uyumun ve mutluluğun en önemli koşuludur.
20 Kabul etmek gerekir ki cinsellik evliliğin temel taşıdır. Cinsel sorunlar yaşıyorsanız bu sorunu çözüme kavuşturmak için kesinlikle geç kalmayın ve seks hayatınızla ilgili soru ya da sorunlarınızla ilgili olarak mutlaka bir uzmandan yardım alın.
21 Seksi asla bir ceza olarak kullanmayın. Yatak odasına küs gitmeyin ve cinselliği birbirinize koz olarak kullanmaya kalkışmayın.
22 Evlilik tek taraflı kararlar alıp, uygulayabileceğiniz bir beraberlik değildir. Önemli kararları mutlaka birlikte almalısınız. Çocuk sahibi olmak böyle bir karardır ve eşinizin istemediği bir anda tek başınıza böyle bir karar alıp uygulamak hem çocuğun hem de evlilik hayatınızın mahvolmasına yol açabilir.
23 Kimi zaman mali sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu durumda eşinizi suçlamak, yargılamak olabilecek en yanlış davranıştır. Karşınızdaki insana kendisini yetersiz hissettirecek davranışlar sizi de evliliğinize de olumsuz etkiler. Bu dönemi atlatılacak bir süreç olarak görmelisiniz.
24 Geçmişte yaşanmış kırgınlıklar, üzüntüler, tartışmalar varsa bırakın geçmişte kalsınlar. O tatsız anları ve olayları bugüne taşımayın, gündemde tutmayın. Yoksa evliliğinizde asla ilerleyemezsiniz.
25 Gerek eşinizi gerekse çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Bu incitici ve kendini yetersiz hissettirici bir davranıştır. Kimse bunu yaşamak istemez.

Evlilikler,bilindiği gibi bir hayatı birlikte sürdürmek ve hayatın sorumluluklarını paylaşmak amacıyla kurulur.Aslında olayın güdüler kısmını düşündüğümüzde asıl amaç soyun devamını sağlamaktır ve bu yolla nesilden nesile yaşam sürdürülmektedir.

Toplumsal amacı yönünden bakıldığında evlilik, klasik tabiriyle acı tatlı pek çok olayın yaşanabileceği ve böyle anlarda da yanı başında elini uzatabileceği bir eş bulmayı ummanın diğer adıdır.

Evlilik gibi hem toplumsal hem de bireysel bir ilişkide bir çok açıdan farklı paylaşımlar vardır. Ancak her şeyin öncesinde ve temelinde olan en önemli konu ise eşler arasındaki iletişimdir.Evlilikte mutlu olmanın ilk ve en önemli koşulunun ise eşlerin birbirleriyle ssağlıklı iletişimi olduğu unutulmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler ÇOK OKUNUYOR Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Mutlu İlişki & Mutlu Aile Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Mutlu Evlilikler İçin Öneriler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:50
Top