2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler
MAKALE #4241 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN | Yayın Ocak 2010 | 166,835 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Yetenekli olmak, iyi bir işe sahip olmak- iyi bir kazancın olması, iyi bir eş, erkek çocuk, güzel bir ev, mavi göz?

Hepsi birden…

Sizce? Nasıl bir yaşam bizleri mutlu edebilir?

Hayatta mutlu olabilmek için insanlara gerekli olan şeyler nelerdir?

İnsanlar hayatları boyunca mutluluğu ararlar. Mutluluk arayışı içinde sahip olmak istedikleri şeylerin hayalini kurarlar. Kişiler manevi ve maddi güçleri doğrultusunda hayallerinin bir kısmını kendilerine hedef olarak belirlerler ve bu doğrultuda yatırım yapmaya çalışırlar.

Sınava girecek bir öğrencinin hayali üniversitede öğrenim görmek dolayısı ile derslere çalışarak kendine yatırım yapar, çocuğu olan bir anne de bebeği için en iyisini düşünerek onun geleceğine yatırım yapar.

Hayalleriniz hedefe ulaşmak için aracıdır aslında. Hayal dünyamız isteklerimizi, arzularımızı yansıtır bize ve dış dünyaya. Hayal kurmak güzeldir, faydalıdır ama her hayalinde gerçekleşmesi olası değildir, olmamalıdır da.

Sahip olmak istediğimiz şeyler gerçekten bizim mutluluğa ulaşmamızı mı sağlayacak? Yoksa o istediğimizi elde ettikten sonra listeye yeni bir madde mi eklenecek?

Yaşamda mutluluk her istediğimizi elde etmekle gerçekleşmez. Bununla birlikte eğer mutlu olmayı sorunsuz biri olmak olarak görüyorsanız her daim problemsiz olmak ya da problemsiz insanlarla bulunmakta mümkün değildir. Önemli olan problemi nasıl algıladığımız ve çözüm için ne yaptığımızdır. Ne istediğimizi bilmekle birlikte insanlara problemlerin çözümü konusunda yardımcı olmaktır.
Bazı zamanlar çevremizde her daim güler yüzlü kişiler görürüz ve onların hiçbir sorunu olmadığını düşünürüz. Halbuki bu insanların sürekli mutlu kişiler olarak algılanmaları, problemsiz olmalarından kaynaklanmaz. Bu kişiler öyle bir şekilde örgütlemişlerdir ki kendilerini, problemlerin onları yıkmalarına izin vermezler. Sorunları kendilerinden büyük görmezler. Gündelik yaşamın getirdiği yüzlerce soruna rağmen huzuru ve mutluluğu kendi içlerinde yakalarlar. Bunu hayata pozitif bakarak, biraz kaderci biraz iradeci olarak, biraz da sorunlardan ders çıkartarak ve yapıcı olarak başarırlar.

Yaşamda haksızlıklara uğruyorsunuz, bazen kimse anlamıyor, kendinizi anlatamıyorsunuz belki en yakınınızdakine bile. Dersleriniz, işiniz iyi gitmiyor. Çocuğunuz ergenlik çağında onu anlamıyorsunuz, maddi sıkıntılarınız var, bir ev bir de araba istiyorsunuz…

Unutmayın ki bunları herkes yaşıyor, herkes aynı isteklere sahip...

'Yağmur herkesin başına yağıyor, şemsiyenizi açın'.

Sizi ne besliyor onu bulmaya çalışın.

Hayatta hep sahip olmak istediklerimiz var... Sahip olduklarımızı gerçekten görmüyoruz. Sağlığımızı, huzurumuzu, kimilerine göre iyi bizim için kötü olan bir işimiz olduğunu, yalnız olmadığımızı, annemizi-babamızı, kardeşimizi, dostlarımızı...

Enerjimizi sahip olduklarımız için kullanabiliriz... Bakış açımızı biraz değiştirmeye çalışarak.

'Bu kadar sorunun içinde nasıl olumlu olabilirim, hiç bir şey yolunda gitmiyor' diyorsunuz belkide. Ancak tüm problemler bir süreçtir. Hiç bir sorun sonsuza dek sürmez. Mutlaka bir dönüm noktası vardır. Sorunun çözülebileceği durumlar ya da yardım edebilecek kişiler vardır ya da siz varsınızdır. Çaba gösteriyorsunuzdur.

Mutluluk, kendine inanmak, güvenmek ve en önemlisi kendine dayanabilmektir. Ne istediğini bilmek, kendini mutlu edecek şeyleri görmek ve asgari düzeyde uygulayabilmektir. Kimsenin mutlu olmak için çok büyük manevi ya da maddi kazanca ihtiyacı yoktur. Yeni bir eviniz ya da arabanız olduğunda sadece sevinirsiniz. Sevinme anlık bir duygudur ancak mutluluk kalıcıdır. Dolayısı ile amaç mutluluğu ve huzuru yakalayabilmektir.

Hepimiz bekliyoruz... Sınav döneminin geçmesini, mezun olmayı, anne olmayı, yeni bir işe girmeyi, evlenme teklifini, emekli olmayı...
Birilerinden bir şeyler bekliyoruz, harekete geçmiyoruz. Ancak mutluluk başkalarının bize verebileceği bir şey değildir.

Mutluluk içimizdedir, bizim güçlü hissetmemizi sağlayan kaynaklarımızdadır. Dularımızda, sevdiklerimizde, doğadadır. Heryerdedir. Önemli olan sadece kafamızı kaldırmak ve bakabilmektir.

Huzur ile birlikte mutluluğu yakalayabilmek için yapılabilecekler:

Kendine ve insanlara gülümse.
İnsanlara istediklerinden fazlasını ver ve bunu kalben isteyerek yap.
Dua et.
Duyduğun herşeye inanma, sahip olduklarını boşa harcama ve gereğinden fazla uyuma.
Seni seviyorum dediğinde bunun anlamını hissederek söyle.
Birisine üzgünüm dediğinde o kişinin gözlerinin içine bak.
Kimsenin düşlerini küçümseme.
Derinden ve tutkuyla sev, bu bazen seni incitebilir fakat bu hayatını tamamen yaşayabilmen için tek yoldur.
Herhangi bir anlaşmazlığı açık bir tavır içinde çöz, alınganlık gösterme.
Yavaş konuş ama hızlı düşün.
Anneni ara(çağır), en azından düşün.
3S'yi hatırla. Kendine saygı duy, herkese saygı duy ve sorumluluk al.
Mükemmel bir arkadaşlığa son verecek tartışmalara girme.
Bir yanlış yaptığını farkettiğin zaman onu düzeltmek için ne gerekiyorsa yap, hemen yap.
Seni arayan kişi görmese de telefonu gülümseyerek aç.
Sohbet etmeyi sevdiğin biriyle evlen çünkü ileriki yaşlanınca sohbet edebilmek en çok aradığın yeterlik olacak.
Değişiklikleri kucakla ama asla kendi değerlerini reddetme.
Hobilerini keşfet.
Mutlaka kendine ve ailene bir gün ayır.
İyi ve dürüstçe bir hayat sür, yaşlandığında ve geçmişi hatırladığında bundan ne kadar mutlu olacağını düşün.
Allah'a inan fakat yine de arabanın kapısını kilitle; tedbirli ol.
Evinde huzur ve uyum olması için gerekeni yap.
Satırlar arasındakileri oku.
Bilgini insanlarla paylaş.
Sosyal sorumluluk projelerinde görev al.
Sevdiklerine mektup yaz, bazen söyleyemediklerini bu şekilde ifade edebilirsin.
Spor yap.
Kendinle konuş.

Huzuru ve mutluluğu önce içinizde yakalayabilmeniz dileğiyle...

Sevgilerimle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     86 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ŞİŞMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer ŞİŞMAN'ın Yazıları
► Mutlu Aile Olmak-Mutlu Evlilikler Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Olmak Zor Değil Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Mutlu Olmak Mucize Değil Psk.Namık ACAR
► Çocuğuyla Mutlu Olmak İsteyen Anne Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Nasıl Mutlu Olunur? Mutlu Olmak İçin Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Çocuklar Aralık 2010
► Çocukta Kekeleme Aralık 2010
► Disleksi Nedir? Aralık 2010
◊ Sosyal Fobi Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top