2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terapötik Sanat
MAKALE #20806 © Yazan Psk.Beria Bilge ŞENER | Yayın Eylül 2019 | 2,066 Okuyucu

Sanatın iyileştirici yanını keşfettiğimde 16 yaşındaydım. O sene bütün yazı öksürerek geçirmiştim. Nedeni bilinmeyen bu öksürüğü hiçbir şey geçirmiyordu. Şimdi anlıyorum alerjik bir öksürük olduğunu. Zira o zamanlar buralarda alerjinin insanı böyle hasta ettiği bilinmezdi. Yine bir gece sabaha karşı o inatçı öksürük tuttu ve beni uyutmadı. Çaresiz bir şekilde yatağın içinde oturdum, gözlerimi açtığım anda gördüklerim karşısında gözlerim fal taşı gibi açılmıştı. Gökyüzü yanıyordu. Yatak odasının penceresi kuzeybatıya bakıyordu. Sağ taraftan Temenyeri, karşıda da evin bahçesi görünüyordu. Bahçede önde kiraz ağacı, arkasında erguvan, onun arkasında da komşunun manolyası vardı. Güneşin ilk ışınları gökyüzünü kızıl bir renge boyamıştı. Heyecanla yataktan kalktım, pencereye doğru yürüdüm. Erguvanın gökyüzüne uzanan dalları siyah bir siluet halinde bu kızıllığın önünde duruyordu. Güneşin kırmızı ve kızgın ışınları erguvanın yapraklarının arasından ok gibi bana doğru gelip tam kalbime isabet ediyordu. Manzara karşısında büyülenmiştim ve öksürük kesilmişti. Sanki artık renkleri soluyordum. Öylece, hareketsiz bir halde güneşin yükselişini izledim. Artık güneş iyice yükselmiş, altın sarısına dönüşen ışıkları kirazın yeşil yapraklarını, erguvanın pembe çiçeklerini aydınlatıyordu. Mutfağa giderek kendime süt ısıttım, sıcak süt dolu bardağı alarak tekrar yatağa oturdum. Hala güneşin doğuşunu düşünüyordum.
Okullar açılmıştı, resim öğretmeni bizden okul çapında düzenlenen yarışma için resim yapmamızı istedi. Ben o anın heyecanını taptaze bir biçimde hissederek şafak resmini yaptım ve yarışmada bu resim birinci oldu.
O yıl bir arkadaşım vardı, siyah beline kadar saçları, ince bedeni ve gür kirpiklerinin arasından gülümseyerek bakan siyah gözleri vardı. Annesi hastalandı ve öldü. Onun gözlerindeki korku, acı ve hüzün beni çok etkiledi. Evde onun yağlıboya bir portresini yaptım. Gözlerindeki o hüzünlü bakışı bu portrede yansıtmaya çalıştım.
Her iki resmi yapmak ta bana iyi gelmişti. Şafak bütün bir yazı hasta geçirmemin bende bıraktığı çökkünlüğü gidermiş, portre ise paylaştığım bir acıyı hafifletmişti.
Yıllar geçti, benim hayatımda zor zamanlar başladı. O sırada Bursa da sayın hocam Emin İlter’in resim kursuna başladım. O atölyede ihtiyacım olan özgür çalışma ortamını ve teknik bilgiyi bulabiliyordum. Yaşadığım bütün duyguların resimlerini birer birer yaptım. Her resimden sonra kendimi biraz daha güçlü hissediyordum. Her resimle birlikte yaşadıklarım kolaylaşıyor ve sanatın iyileştirici yanını tekrar en güçlü haliyle yaşıyordum.
Şimdi o resimlere ne mi oldu? Şafak resmini yıllarca oradan oraya taşıyıp muhafaza ettim ama sonun da sel sularına maruz kaldı ve mahvoldu, portreye ne olduğunu bilemiyorum. İkisi de şimdi yoklar. Ama resimler yok olsalar dahi ben onları yapmıştım bir kere, işte o yok olmadı, bana verdikleri iyilik ve halen hatırladığım o duygular asla yok olmayacak.
Diğerleri mi? Onlar şu anda logoterapistler sayesinde, anlamlarını da açıkladığım bir kitabın içinde, dünyanın dört bir yanında insanlara iyilik vermeye devam ediyorlar.
Ben ise bu temeller sayesinde 1995 yılında açtığım atölyede pek çok kişiye resim yolu ile dokunmaya ve o insanların kendi derinliklerine dokunmalarını sağlamaya çalıştım. Her bir çok özel olan bu insanlarla çalışmak bana hem keyif verdi hem de çok şey öğretti. Şimdi çoğu ile hala devam eden dostluğumuz var, çocuklar büyüdü yetişkin oldu. Onların mutlu olduklarını görmek ise bana hayatın anlamını gösteren önemli deneyim olmaktadır. Sanat çalışmalarının Terapötik biçimde yürütülmesi insanın gelişimine katkı sağlamakta kendisini değiştirmesine yardım etmektedir.
Sanatla kalın
Beria Bilge Şener
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terapötik Sanat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beria Bilge ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beria Bilge ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beria Bilge ŞENER Fotoğraf
Psk.Beria Bilge ŞENER
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beria Bilge ŞENER'in Makaleleri
► Psikolojide Terapötik Beklentiler Psk.Dnş.Nijat SARKHANOV
► Terapötik Felsefe Nedir? Psk.Ebru ÖZER
► Sanat Terapisi Psk.Damla KANKAYA
► Terapötik Süreçte Oyunun Önemi Psk.Eyüp TUNAHAN
► Çocuk Sanat Terapisi Psk.Ezgi TANIL
► Sanat Aile Terapisi Teknikleri Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Bir Sanat Olarak: Oyun Oynamak Psk.Suna BAYRAM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Terapötik Sanat' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutluluk Arayışı Mart 2021
► Gelecek Mart 2021
► Ölüm ve Yaşam Mart 2021
► Anlama Giden Yol Mart 2019
► Acıdan Mutluluğa Şubat 2019
► Hayatın Anlamı Mayıs 2018
► Sevgi Uzerine Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:54
Top