2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural
MAKALE #16053 © Yazan Dyt.Banu Belkıs AŞ | Yayın Ocak 2016 | 4,670 Okuyucu
KİLO VERMEK İÇİN 5 ALTIN KURAL

Hafiflemek için ne yaparsanız yapın, bunları da mutlaka yapmalısınız!
Doğru bir beslenme düzenine ek olarak uygulayacağınız bu kurallar kilo verme sürecinizi hızlandıracak ve sizi yepyeni bir insan yapacak.

Kural 1: Her gün mutlaka en az iki litre su için.

Suyun hayati önemini hepimiz biliyoruz ancak yine de sık sık su içmeyi genellikle ihmal ediyoruz. Düzenli bol su tüketmek vücut sıcaklığını dengeler, eklemlerin ve organların fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur, omuriliği ve diğer hassas dokuları korur ve idrar, terleme ve bağırsak hareketleriyle vücudumuzdaki atık maddelerden kurtulmamızı sağlar.

Su içmek tek başına kilo vermeyi sağlamaz ancak beraberinde beslenmenize dikkat ettiğiniz takdirde kilo verme sürecini ciddi şekilde hızlandıracaktır.

Günümüzde akıllı telefonlar için yapılmış su içme hatırlatma uygulamaları gün içerisinde gereken zamanlarda ihtiyacınız olan miktarda su içmenizi hatırlatarak size kolayca yardımcı olabilir.

Siz de hızla kilo vermek, enerjik hissetmek, dengeli bir metabolizmaya sahip olmak, geç acıkmak ve çabuk doymak istiyorsanız günde en az iki litre su için.

Küçük bir hatırlatma: Çay, kahve, meyve suyu, kola gibi içecekleri tüketerek su içmiş sayılmazsınız. Sadece su veya doğal maden suyu içtiğinizde gerçek su içmiş olursunuz.

Hafiflemek için 2. hayati kural: Her gün en az 7 saat kaliteli bir uyku uyuyun.

Kilo vermek isteyen birçok kişinin atladığı fakat bu süreçte rolü çok büyük bir faktördür uyku. Öncelikle uyku ile kilo verme arasındaki güçlü bağlara bakalım:

Vücudumuz uykuda kendini onarır; bunun için de melatonin ve büyüme hormonlarını kullanır. Melatonin çok güçlü bir antioksidandır. Bu iki hormon vücudun yenilenmesini sağlar, metabolizmayı hızlandırır, yaşlanmayı geciktirir ve ruhsal dengemiz için çok önemlidir. Çok çarpıcı bir çalışmada körlerin hiç kanser olmadığı, çünkü melatonin ve büyüme hormonlarından maksimum şekilde yararlandıkları tespit edilmiştir. Sanırım bu bilgiden sonra uykunun önemini daha iyi anlamış olmalısınız. Melatonin gece uykuda ve karanlıkta 23.00 ile 04.00 saatleri arasında en yüksek seviyelerde salgılanır. Bu saatlerde uykuda olan kişiler daha kolay kilo verir. Büyüme hormonu açlıkta daha fazla salgılanır, akşam yemeğini erken yedikten sonra başka bir şeyler yememek büyüme hormonu salgılanmasını artıracaktır.

Gece geç yatmak veya uyumamak kortizol salımını etkiler. Kortizol vücutta yağlanmayı sağlayan ve şekerli yiyecekler yeme isteğini artıran bir hormondur. Gece geç yatan kişilerin ertesi gün daha şekerli ve tuzlu yiyecek yeme isteğinin artığı gözlenmektedir.
Leptin tokluk hissi veren bir hormondur ve gece az salgılanır, geç yatıldığında gereksiz yeme ve aşırı kalori alımına sebep olabilir. Yeteri kadar uyumayan kişilerin leptin hormonu seviyelerini düştüğü ve doyma hisselerinin azaldığı gözlenmiştir.

Yine yetersiz uyku, iştahı artıran ghrelin hormonun seviyesinin yükselmesi sağlıyor. İhtiyacımız olmadığı halde beyine açlık hissi göndererek daha fazla yiyecek ve kalori alımına sebep oluyor.

Yapılan çalışmalar günde 5 saatten az uyuyan kişilerin obez olma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Gün ışığında metabolizma hızlı, gece yavaş çalışır. Bu nedenle erken kalkıp erken yatmak kilo vermeyi kolaylaştırır.
İyi ve kaliteli uyuyabilmek için:
Gece 23:00’den sonra televizyon ve bilgisayar başından uzaklaşın, kitap okumak, bulmaca çözmek gibi işlerle uğraşın.
Papatya-melisa çayı, sarı kantaron, hazır relax çaylar gibi rahat uyumanızı sağlayacak, uyku kalitenizi artıracak çaylar için.
23:00-04:00 saatleri arasında mutlaka uykuda olmaya gayret edin.

Geldik 3. önemli kurala: Doğru Nefes Almak.

Günlük yaşamda pek önemsenmeyen ancak yararları saymakla bitmeyen doğru nefes alma kilo vermede de oldukça etkili. Doğru nefes burundan alınır, bir çok yetişkin doğru nefes almıyor; burundan nefes almak yerine ağızdan nefes alıyorlar ve bunun farkında değiller. Ayrıca burundan aldıkları nefes çok sık ve sığ oluyor. İnsanların büyük çoğunluğu ciğerlerinin dörtte birini veya beşte birini ancak kullanıyor, akciğerlerimizi tam kapasite ile kullanmıyoruz.

Ağız nefesi kilo verdirmez aksine kilo aldırır, doğru burun nefesi alırsanız kilo verirsiniz. Doğru nefes alma burundan karına doğru alınan derin nefestir. Burundan nefes aldığımızda daha çok oksijenleniriz. Oksijen kilo vermede baş rolü oynar. Ne kadar çok oksijenlenirsek o kadar çok yakım olacağı için kilo vermede büyük rolü vardır. Kilo vermek isteyen kişilerin aklına genelde doğru nefes alıp almadıklarını kontrol etmek gelmez. Oysaki doğru nefes kilo vermede çok etkilidir.

Kilo aldıkça bronşlara giden oksijen miktarı azalıyor. Verdiğimiz kilonun çoğunu biz vücut ısısı ve CO2 olarak veririz az bir miktarı da sudur. Oksijen yağ moleküllerini parçaladıktan sonra yağın beşte dördü karbondioksit, beşte biri su olarak atılıyor. Ne kadar çok CO2 çıkışı yaparsak o kadar iyi kilo verirsiniz. Nefes hem kan dolaşımı hem de tüm enerji sistemiyle ilişkilidir. Nefes yaşam demektir, nefes yoksa yaşam da yoktur.

Hafiflemek İçin 4. Altın Kural: Düzenli olarak egzersiz yapın.

Belirli planda yapılan tekrar eden vücut hareketlerine egzersiz denir. Fiziksel aktivite gün için yapılan düzensiz hareketlerimizdir. Egzersiz ile fiziksel aktivite aynı şey değildir.
Egzersizi yapmak kalp atışının hızlanmasını sağlayarak bedenimize daha fazla kan pompalanmasına yardımcı olur, böylece vücudumuzdaki oksijen miktarı artar. Vücut ısısının artması ve doğru nefes ile oksijenlenme yağ yakımını sağlar. Hatırlayın kaybettiğimiz kilolar vücut ısısı ve karbondioksit olarak atılır.

Endorfin denilen mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar, hem ruh halimizin daha iyi olmasını hem de iştahımızın azalmasını sağlar.

Egzersiz yapmak bazal metabolizma hızını artırır. Düzenli egzersiz yağ hacmini azalmasını, kas hacminin artmasını sağlayarak metabolizmayı hızlandırır.
Kilo vermek için haftada 4-6 gün 45 dakika orta tempo, düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Geldik son ama belki de en önemli kurala.

Hafiflemek İçin 5. Altın Kural: Çok ama çok iyi çiğneyin.

Kilo vermek için önce çiğnemeyi öğrenmeliyiz. Yemeklerin lezzeti dilin üstünden, dilin yanlarından ve damaktan alınır; besin ağzınızda ne kadar uzun süre kalırsa lezzeti daha fazla almış oluruz. Fakat -genelde yapılan yanlış- yiyecek daha dilin yanlarına değmeden hızla yutuyoruz. Böylece lezzet alamadığımız ve beyin yeteri kadar uyarılmadığı için bir lokma daha, bir lokma daha alıyoruz ve ihtiyacımızdan fazla kalori alıyoruz.

Ayrıca beyinde tokluk hissi 20 dakikada oluşur, az çiğnemek ve hızlı yemek yemek açlık hissi yok olmadığı için daha fazla yemenize neden olur. Yemekleri iyi çiğnemezseniz (en az 25 kere), çiğneme sayısı az olursa yemekten alacağınız tadı alamazsınız, daha çok tat için daha çok yemeye başlarsınız. Tok hissi sanıldığın aksine mideden gelen sinyallerle değil beyinden gelen sinyaller ile olur, bu sinyaller de çiğneme sayısı ile ilgilidir. Çiğneme ile birlikte kolesistokinin hormonu salınımı artar, midenin boşalması yavaşlar, tokluk hissi oluşur. Sonucunda besin alımı ve obezite riski azalır.
Yemeğin lezzetini almak için, tokluk hissini yakalamak için yavaşlayın. Aldığınız lokmanın ağzınızda pütürtü kalmayana kadar çiğnemeyi hedefleyin. Yediklerinizin tadını çıkartın. İçecekleri bile çiğneyin. J
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Banu Belkıs AŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Banu Belkıs AŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Banu Belkıs AŞ'ın Makaleleri
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:48
Top