2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizmayı Hızlandırmanın İpuçları
MAKALE #16348 © Yazan Dyt.Eda Canan EYGÖREN | Yayın Mart 2016 | 3,156 Okuyucu
Metabolizma, vücudumuzu canlı tutan ve nefes alma, hücre onarımı, besin sindirimi gibi hayati işlevleri olan organlarımızın düzenli çalışabilmesi için gerekli olan vücut içerisindeki devamlılığı sağlayan kimyasal bir süreçtir. Vücudumuzun bu kimyasal süreci eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmesi için gereken en az enerjiye bazal metabolizma diyoruz. Bazal metabolizma yaşa, cinsiyete, boy uzunluğuna, kiloya ve en önemlisi yaşam tarzına bağlı olarak kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Özellikle kilo vermede kişinin bazal metabolizma hızı büyük önem taşımaktadır. Bazal metabolizma hızı düşük olan kişiler yüksek olan kişilere göre daha zor kilo vermektedir. Yaşam tarzınızda ve beslenme planınızda yapacağınız küçük değişikliklerle bazal metabolizma hızınızı arttırmak mümkün. İşte sizlere metabolizma hızınızı nasıl arttıracağınıza dair küçük ipuçları,
Düşük kalorili diyetlerden uzak durun; Düşük kalorili veya kalori kısıtlı diyetler bazal metabolizma hızını azaltabilir. Bu tarz diyetler vücudumuzda enerji kullanmak için kaslarımızı yıkıma zorlamaktadır. Kas yıkımı bazal metabolizmamızın yavaşlamasına neden olmaktadır. Çünkü kas dokusu yağ dokusundan daha fazla enerji harcamaktadır. Vücutta kas kütlesi azaldığında metabolizma hızı azalacağından vücuttaki yağ kütlesi zamanla artacaktır. Sağlıklı bir kilo vermede amaç kas kütlesini koruyarak fazla kiloların yağdan gitmesini hedeflemek olmalıdır.
Düzenli uyku çok önemli; gereğinden az uyku uyuma metabolizma hızımızı yavaşlatmaktadır. Yorgun olduğumuzda vücudumuzun kalori yakmak da dahil olmak üzere günlük normal işlevlerini yerine getirebilmek için gereken enerjiden yoksun kalır, bu durumda bazal metabolizma hızının yavaşlamasına neden olmaktadır. Metabolizma hızı için günlük 6 ile 8 saat arasında düzenli uyku uyumak fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme kadar önemli bir rol oynamaktadır.
Aktif olun; haftada 5 gün 30’ar dakikalık yapacağınız yürüyüş ve yüzme metabolizma hızınızı arttırmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz. Örneğin; asansör kullanmak yerine merdiven kullanmak, imkanınız varsa ineceğiniz duraktan 1 durak önce inmek, arabanızı evinizin veya işyerinizin biraz daha uzağına park etmek gibi.
Süt için; American Society for Nutritional Sciences Journal of Nutrition 2003 Ocak sayısında yer alan bir çalışmaya göre günlük 3 ile 4 porsiyon arasında süt, yoğurt, peynir tüketen kadınlarda tüketmeyenlere göre %70 oranında daha fazla yağ kaybı olduğu gözlemlenmiştir. Bunun nedeni, süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyumun vücuttaki fazla yağın yakılmasını hızlandırarak, metabolizmayı hızını arttırmasıdır.
Kahvaltıyı atlamayın; Yapılan çalışmalarda kahvaltı eden kişilerin kahvaltı öğününü atlayan kişilere göre daha kolay kilo verdiğini göstermektedir. Bunun nedeni; uyurken metabolizmanın yavaşlaması ve yemek yiyene kadar bu yavaşlamanın devam etmesidir. Kahvaltı öğünü atlandığında öğlen yemeğine kadar olan sürede vücudumuz kalori yakımını durdurmakta ve bu da metabolizmamızı yavaşlatarak kilo vermemizi zorlaştırmaktadır. Güne yüksek lif içeren karbonhidratlarla ve proteinlerce zengin bir kahvaltı ile başlamak metabolizma hızımızı arttırmaya yardımcı olacaktır.
Su için; Yeterli su alımı vücutta biriken toksik maddelerin atımını hızlandırarak metabolizma hızını arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda içtiğiniz su miktarını arttırdığınızda metabolizma hızınızın %40 oranında arttığı gözlemlenmiştir. Günlük en az 8 bardak su tüketmeye özen gösterin.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Diyetisyen Eda Canan Eygören
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizmayı Hızlandırmanın İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Eda Canan EYGÖREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in Makaleleri
► Bel İnceltmek İçin İpuçları Dyt.Didar KOLAÇ
► Yemeklere Saldırmamanın İpuçları: Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Metabolizmayı Hızlandırmanın İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:44
Top