2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mükemmeliyetçiliğe Son
MAKALE #1646 © Yazan Dr.Ofelya CABRAL | Yayın Ekim 2008 | 8,689 Okuyucu
Yasaminizda Grilere yer acin… Kendiniz, yaptiginiz isler, diger insanlar ve onlarin yaptiklari isler hakkinda yüksek standartlara sahip olmanız çıtanızın yüksek olması bır noktaya kadar harikadır.Dozu kaçtığında kaçınılmaz olarak’ Kaybaden Bir stratejidir’, mükemmeliyetçilik.

Eğer sürekli olarak kendinizden mükemmel sonuçlar bekliyorsanız,kendinizi çoğu zaman yenilgiye uğramış,başarısız ve gergin hissedersiniz.Hatta diğer insanlar sizin harika bir iş yaptığınızı düşünseler bile.

Eğer beraber yaşadığınız , beraber çalıştığınız insanlardan mükemmel sonuçlar beklentisi içinde iseniz çoğu zaman , onların sizi hayal kırıklığına uğrattıklarını hissedersiniz. Buda sizde herkesi ve herşeyi kontrol etme isteği uyandırır ve yaşam her geçen gün daha zorlaşır, sizin için.

Şüphesiz mükemmeliyetçilik bir kişilik özelliğidir ve depresyonun da olmazsa olmazlarından biridir.

Yaşama yakaşım tarzınız genellikle ’eğer herşey mükemmel değilse,o zaman herşey tam bir felakettir’ penceresindendir. Ya hep ya hiç stratejisi ve siyah beyaz düşünce yapısı mükemmeliyetçiliğin temel yaklaşımını oluşturur.

Yaşamın renkleri grinin tonları olduğundan siyah beyaz düşünce tarzı sık sık problemlere yol açar. Sık duygusal dalgalanmalar ,inişler ve çıkışlar yaşarsınız.Çünkü ya hep ya hiç stratejisi beyninizde savaş yada kaç mekanizmasını harekete geçirir ve siz devamlı savunmada kalma veya saldırıya geçme ihtiyacı duyarsınız. Bu da sürekli bir bedensel ve zihinsel gerginllk demektir.

Eğer mükemmeliyetçilik sizin günlük yaşamınızda opere ettiğiniz ana programsa , hep hayal kırıklığına uğrarsınız çünkü yaşamın doğası gereği hiç bir şey sizin mükemmelliğinize uymaz ve bu zamanla sizde özgüven kaybınada sebep olur.
Tabiki yaşamınızda sadece siyah beyaz olan değerleriniz, konular ve alanlar vardır. Ama bunların sayısı biri ikiyi geçmemelidir.Günlük yaşamda çoğu şey siyah beyaz düşünce tarzı için abartı olur. Buradaki en önemli noktalardan biri ne zaman siyah beyaz olacağımız ne zaman grinin tonlarını kullanacağımıza ve kullanılmasına müsade edeceğimize karar vermek ve bunu başarabilmek içinde farkında olmak gerekir.
Mükemmeliyetçi yapı, yapılması gereken ama henüz yapılmamış herşey için endişe duyar.Yapılmış bitmiş şeyer içinse, daha iyi olabilirdi, diye takılır kalır. Bu yapı insanları insanları işleri yapan, projeleri bitiren araçlar olarak görür.Halbuki insanlar bundan biraz daha fazlasıdırlar ve sürekli eleştirilmekten,uyarılmaktan bıkarlar.Hiç bir şekilde memnun edemedikleri mükemmeliyetçiye kırılırlar .İlişkiler çıkmazın eşiğine gelir. Yani mükemmeliyetçi yapı, paradoksik olarak sizin ve takımınızın, evde ve işte verimini azaltır.
Mükemmelüyetçi yapınızın öncelikle sizi ve çevrenizdekileri olumsuz yönde ne kadar etkilediğini fark etmeniz gerekir.İstemediğiniz herşeyi değiştirme gücü içinizde var.Bu güce ulaşıp gereken değişiklikleri yapmanızı kolaylaştıracak pek çok metod var.Bunlardan bir tanesi hipnoterapi.Etkin ,hızlı ve yan etkisi olmayan tıbbı bir yöntem.

Düşünce tarzınızda yapacağınız ufak bir değişiklik yardımcı olabilir.Mesela bunlardan bir tanesi, şu anda yapılması çok önemli olan bir şey iki gün sonra hala önemli olacak mı? Bir hafta sonra, bir ay sonra? Cevabınız hayırsa dert etmeden önce bir kez daha düşünün.

Görüldüğü gibi mükemmeliyetçilik stres için çok verimli bir zemin ouşturuyor.Bildiğiniz gibi stres pek çok bedensel ve psikolojik hastalıklara davetiye çıkarır.Bu nedenle tıpta A tipi kişilik te dediğimiz mükemmmeliyetçi yapıda ki kişilerde depresyon ,panik atak gibi psikolojik ve peptik ülser, migren gibi bedensel rahatsızlıklara çok daha sık rastlıyoruz.
İyi haber, çaresiz değilsiniz.Problem varsa çözümüde var.Karar verin ve kendiniz için en mükemmel çözüme asılın!

Sağlıcakla kalın.
Dr.Ofelya Cabral
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mükemmeliyetçiliğe Son" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ofelya CABRAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ofelya CABRAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ofelya CABRAL
Ankara
Doktor "Diğer Doktorlar"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ofelya CABRAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mükemmeliyetçiliğe Son' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Hayır Diyememe Sorunu Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:31
Top