2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Bir Yaşam İçin ..
MAKALE #16881 © Yazan Dyt.Ebru YILDIRIM | Yayın Temmuz 2016 | 2,700 Okuyucu
10 MADDE İLE SAĞLIKLI YAŞAM
1.GÜNE KAHVALTI İLE BAŞLAMAK
Günün en önemli öğünü,geceden sabaha kadar ki uzun açlık,kahvaltı şart!! Vücudumuzun düzenli çalışması için kan şekeri dengesi çok önemlidir. Güne kahvaltı ile başlandığında kan şekeri dengelenmiş bir şekilde güne başlamış oluruz. Kahvaltı yapılmadığı taktirde halsizlik, uyku hali, dikkatsizlik meydana gelmektedir. Güne kahvaltı yapmadan başlayan bireyler kan şekerini dengelemeden güne başladıkları için tüm günlerinin kötü anlamda etkilenmesine sebep olacaklardır. Kahvaltı yapılmadan evden çıkıldığı zaman kan şekerinin düşmesinden kaynaklı şeker ihtiyacı hissedileceğinden yanlış ve yüksek kalorili besinlere yönelme meydana gelecektir. Kahvaltı başta olmak üzere günlük düzenli olarak 3 ana öğün mutlaka yapılmalıdır.
2.ARA ÖĞÜN ALIŞKANLIĞI EDİNMEK
Güne kahvaltı yapılarak başlansa bile gün içerisinde kan şekeri dengesini sağlamaya devam etmek gerekir. Gün içerisindeki kan şekeri dengesini sağlamaya en büyük yardımı ara öğünler yapmaktadır. Kahvaltı-öğle yemeği arası, öğle yemeği-akşam yemeği arası ve gece gerekirse uyumadan en geç 2 saat öncesine eklenecek sağlıklı atıştırmalıklar hem kan şekeri dengemizi korumaya yardımcı olur hem de bir sonraki öğünde fazla besin alınmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
3.DOĞRU BESİN SEÇİMİ
Canımızın istediği değil vücudumuzun ihtiyacı olan besinlere yönelmeliyiz. Dengeli ve sağlıklı bir öğün elde etmek istiyorsak, bir öğünde doğru miktarlarda protein-karbonhidrat-yağ almamız gerekmektedir.
4.MEYVE-SEBZE TÜKETİMİ
Günlük olarak en az 2-3 porsiyon meyve ve 2 porsiyon kadar sebze tüketimi sağlanmalıdır. Dengeli ve düzenli bir beslenmeye sahip sağlıklı bir birey ek olarak vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duymamaktadır.
5. GECE YEMELERİNE DİKKAT
Uyumadan önce yada uyku aralarında uyanıp yenen yemekler ;başta mide rahatsızlıkları(gastrit,reflü,vb.),diyabet ve obezite olmak üzere sağlık problemleri riskini arttırmaktadır.Uyumadan 2 saat önce yeme işlemi bitirilmelidir.


6. SU TÜKETİMİ
Su içmek bedenimizin en büyük ihtiyaçlarından birisidir. Bu yüzdendir ki;su içmek için susama hissi beklenmemelidir.Günlük içilmesi gereken su miktarı cinsiyet,yaş,mevsim ve fiziksel aktiviteye göre farklılık gösterir.Günlük ortalama 2-2,5 lt su tüketimi gereklidir.Yaz aylarında bu miktar arttırılmalıdır.Egzersiz öncesi,sırası ve sonrasında ki su tüketimine dikkat edilmeli,kaybedilen kalori harcaması kadarlık bir su tüketimi sağlanmalıdır.
7.TUZ TÜKETİMİ
Gün boyunca tükettiğimiz besinlerden ortalama 2 gr kadar bir tuz almış oluyoruz. Bu miktarın üzerine yemek hazırlanırken atılan az miktardaki tuz dışında yemek esnasında tuz eklemesi yapılmamalıdır. Masada tuzluk bulundurulmamalıdır. Fazla tüketilen tuz vücutta su tutulumuna sebep olacağı için ödem sıkıntısı yaşanabilir.
8.YEMEKLERİ YAVAŞ TÜKETMEK
Hızlı yemek yemek bir anda yüksek kaloriler almaya sebep olabilir. Yemeklerini hızlı tüketen bir bireyde doyma hissi yemek yeme esnasında oluşmayacağı için fazla besin tüketimi olur. Yemeklerimizi olabildiğince yavaş tüketmeli, çok çiğnemeli ve doyduğumuzu hissettiğimiz anda yeme işlemine son vermeliyiz.
9.PORSİYON MİKTARLARINA DİKKAT
Vücudumuz için gerekli ve sağlıklı olduğunu bildiğimiz besinlerin miktarlarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Sonuçta her besinin belli bir miktarda kalorisi vardır ve bu sebepten dolayı yeterli ve dengeli beslenme mantığı devreye girmelidir.
**İdeal ölçülere sahip yetişkin bir kadının günlük olarak alması gereken miktarlar: Süt-yoğurt-ayran 2-3 porsiyon, meyve 2-3 porsiyon ,ekmek ve ekmek yerine geçen besinlerin ortalama 8-9 porsiyon, 90 gr kırmızı et veya 120 gr tavuk eti veya 180-200 gr balık ,1 dilim peynir ve 1 adet yumurta olarak düşünülebilir.
10.EGZERSİZ
Düzenli yapılan egzersizler kilo kontrolünü sağlamakla birlikte diyabet, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere hipertansiyon, kanser, depresyon ve osteoporoz gibi birçok sağlık problemlerinin riskini azaltmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Bir Yaşam İçin .." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru YILDIRIM'ın Makaleleri
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Bir Yaşam İçin ..' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğru Karbonhidratlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:02
Top