2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Karbonhidratlar
MAKALE #16245 © Yazan Dyt.Ebru YILDIRIM | Yayın Şubat 2016 | 10,370 Okuyucu
DOĞRU KARBONHİDRATLAR !

Vücudumuzun temel besin kaynakları karbonhidrat, protein ve yağlardır. Temel enerji kaynağı ise karbonhidratlardır. Günlük beslenmemizde aldığımız toplam kalorinin %55-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Temel enerji kaynağı olan karbonhidratların doğru şekilde alınması sağlıklı beslenebilmek için önemlidir.

Karbonhidratlar, basit ve kompleks karbonhidrat olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadırlar.

Basit karbonhidratlar dediğimiz şeker ve şekerli yiyecekler(çay şekeri, reçel, bal, tatlılar, hazır gıdalar, vs.) beyaz un ve beyaz undan yapılmış ürünler(beyaz ekmek, hamur işleri, makarna, vs.); vücudumuz için gerekli olmayan, kan şekeri dengesini sağlayamayan, çabuk acıktıran,bir sonraki öğünde normalden fazla yediren ve vücut yağ miktarının artmasına sebep olan gruptur.

Kompleks karbonhidratlar ise posa(lif) içeriği yüksek olan besinler; meyveler, sebzeler, kurubaklagiller(nohut, kuru fasülye, mercimek, vs.), yulaf ve esmer undan yapılmış ürünlerdir. Kompleks karbonhidrat tüketimi; posa içeriklerinden dolayı kan şekerini daha yavaş yükseltip daha yavaş düşürmekte ve iştah kontrolüne yardımcı olmaktadır. Bu grup karbonhidratlar midede uzun süre kalmalarından dolayı uzun süre tokluk hissi sağlamaktadırlar. Kalın bağırsakların çalışmasını arttırarak, vücuttan atılması gereken zararlı artık maddelerin bağırsaklardan kısa sürede atılmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korumaktadırlar. Ayrıca kompleks karbonhidratlar yüksek posa içeriklerinden dolayı zararlı ve artık maddeleri kolayca vücuttan uzaklaştırarak kolon kanserine yakalanma riskini de azaltmaktadır.

Tükettiğimiz karbonhidratların türüne dikkat etmemiz gerekmektedir. Yemek yemenin bir ihtiyaç olduğunu hatırlayıp vücudumuzun ihtiyacı olan sağlıklı besinler tüketmeliyiz. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih etmemiz sağlığımızı korumakla birlikte kilo kontrolünü büyük ölçüde desteklemektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı, 3 ana öğün yapılmalı ve sağlıklı ve doğru ara öğünlerle beslenme desteklenmelidir. Gün içerisinde yapılan ana öğünlerde kesinlikle karbonhidratlara yer vermeliyiz ve tercihlerimizin kompleks karbonhidratlardan yana yapmalıyız.

DOĞRU KARBONHİDRAT TÜKETEBİLMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ??

***Beyaz ekmek yerine esmer undan yapılmış(tam buğday,çavdar ve kepekli) ekmekleri tercih etmeliyiz. Çocuklarda, yaşlılarda, gebelikte ve Fe eksikliği olan bireylerde kepekli ekmek yerine tam buğday ve çavdar ekmeklerini öneriyorum.

***Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir.

***Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir.

***Günlük en azından bir öğünde mutlaka 1 tabak sebze yemeği olmalıdır.

***Haftada 2 Kez kurubaklagil yemeği veya haşlanıp yeşillikle birleştirilip salata şeklinde tüketilmelidir.

***Yemeklerin yanında salata tüketmeye özen gösterilmelidir.

***Beyaz undan yapılmış makarna veya erişte yerine esmer undan yapılmış olanları tüketilmelidir.

***Çay şekeri kullanılmamalıdır.

NOT !!

***Sağlıklı beslenmek bir yaşam tarzıdır. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzına dönüştürebilmek besinlere olan bakış açımızı değiştirmekle başlar.

***Her zaman vücudumuzun ihtiyacı olan besin gruplarını günlük olarak yeterli ve dengeli bir şekilde almayı amaçlamalıyız.

***Yemek yerken ufak lokmalar almaya özen göstermeli, çatal kullanarak daha küçük lokmalar alabilmeye, besinleri bolca çiğnemeye ve yavaş tüketmeye dikkat etmeliyiz. Hızlı yemek yersek doyduğumuzu algılayamaz ve fazla yemek yemiş oluruz.

***Yemek masasında tuzluk kullanılmamalı, yemek pişerken eklenen tuz yeterli olacaktır.

***Yürüyüş mesafesinde olan her yere yürümeye çalışmalıyız, asansör yerine merdivenleri kullanmalıyız.

***Su tüketimine dikkat etmeli, su içmek için kesinlikle susama hissi beklenmemelidir. Günlük 2- 2,5 litre arası su içilmelidir. Yaz aylarında bu miktar biraz daha arttırılmalıdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Karbonhidratlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ebru YILDIRIM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ebru YILDIRIM'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ebru YILDIRIM'ın Makaleleri
► Sağlıklı Karbonhidratlar Dyt.Yunus Emre UZUN
► Karbonhidratlar Hakkında Gerçekler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
► Doğru Zayıflama Stratejileri Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Doğru Beslen Genç Kal Dyt.Serpil TARMAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğru Karbonhidratlar' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:45
Top