2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış
MAKALE #20396 © Yazan Dyt.Büşra DAYIOĞLU | Yayın Şubat 2019 | 2,186 Okuyucu
Eveet...Kilolarınızdan çok sıkıldınız ve türlü seçenekler denemek ve hemen kilo vermek istiyorsunuz. Yıllar boyu aldığınız o kiloları maalesef ki hemen vermek mümkün değil...Uğraşırsanız vermemekte mümkün değil. Kısacası Mucize SİZSİNİZ ve İSTESENİZ HER ŞEYİ BAŞARABİLİRSİNİZ...
Hemen kilo vermek adı altında şok diyetler, düşük kalorili detokslar, popüler diyetler gibi sosyal medyada yer alan ve kişiye özgü olmayan, kendisini beslenme uzmanı veya diyetisyen olarak tanıtan, bu işin lisans eğitimini almayan kişilerle kafa karışıklığı yaşıyorsunuz...Çoğunuz kilo veremiyor veya verdiği kiloyu fazlasıyla geri alıyor veya kilo kaybıyla sağlığını da kaybediyor...Ben de size diyette doğru bilinen yanlışlardan Gelelim en sık sorulan soruların oluşturduğu bu makaleye...
1) Aç kalırsam sağlıklı kilo veririm.
Evet aç kalırsanız zayıflarsınız fakat sağlıklı zayıflayamazsınız. Metabolizma yeterince beslenemediğinden metabolik stres oluşturup bu durumu yoksunluk sendromu olarak algılar ve vücuda alınan her türlü besini yağ olarak depolamaya başlar. Sizin kilo olarak kaybettiğiniz yağlarınız değil kaslarınızdır.
2) Saat 18:00'dan sonra bir şey yersem kilo alırım.
Günümüz şartlarında 18:00'da yemek yemek mümkün olmuyor maalesef. Özellikle büyükşehirlerde çalışan insanların yemek tüketim saatleri 20:00'i buluyor. Önemli olan akşam yemeğini geç saatte yemek değil gün içerisinde fazla atıştırmamak ve yemekten sonra kaçırmamak. Tabii tüketilen porsiyon miktarı da önemli. Benim birincil kuralım: En son ara öğün uyumadan 2 saat önce yapılmış olmalı. (:
3) Öğün atlarsam zayıflarım.
Yağ yakımını hızlandırmak ve metabolizmanızı canlı tutmak istiyorsanız üç ana öğünü mutlaka yapmalısınız. Ara öğünler kişilerin yaşam şekilleri, bireysel özellikleri gibi durumlara göre değişiklik göstermekle birlikte hipoglisemi problemi olan kişiler daha sık ara öğün yapmalılar. Bu durum tamamen kişinin bireysel, fiziksel, sağlık vb. durumlarına göre ayarlanmalıdır. Yani üç ana öğün şart, ara öğünler de değişiklik göstermekte...Fakat atlanan her bir öğün metabolizmanızı yavaşlatmakta.
4) Ekmek kilo aldırır.
Yediğiniz her fazla yiyecek, içecek ve seçtiğiniz yanlış karbonhidratlar size kilo aldırır fakat karbonhidrat diye kestiğiniz ekmek yerine fazla yağ ve protein içerikli besinleri tüketiyorsanız üzgünüm ki her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanıyor. Ekmek ve türevleri yani karbonhidratlar vücudun temel enerji kaynaklarıdır ve kaslardan beyne giden glikozların yakıtıdır. Yakıt yoksa vücut çalışmaz. Burada önemli olan dengeli ve yeterli miktarda ekmek tüketimi. Beyaz ekmekler yerine tercih edilen tam tahıllı, çavdarlı yulaflı ekmekler gibi.
5) Light ürünler kalorisizdir.
Ürünlerin üzerinde light veya diyet yazması, o ürünü sınırsız tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Bu ürünler diyette alternatif olarak kullanılır. Ürünlerin yağ ve şeker oranı az bile olsa tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Besinlerin etiketlerini okumayı mutlaka öğrenin. Azaltılan şeker veya yağ yerine lezzet için farklı bir besin ögesi kullanılmış olabilir. Zayıflayacağız diye fazladan kilo almayalım.
6) Açken egzersiz yaparsam daha çok yağ yakarım.
Açken egzersiz yapmak daha çok yağ yakacağınız anlamına gelmiyor. Tam aksine sizde oluşturacağı halsizlik nedeniyle daha az kalori yaktırıyor. Bu demek değil ki yemekten hemen sonra tokken spor yapabilirim. En ideali yemekten 1-1,5 saat sonra yapılan spordur.
7) Sağlıklı besinleri istediğim kadar yiyebilirim.
Tabii ki de hayır. Sağlığımız için faydalı da olsa alınan her fazla besinin yağ olarak depolandığını unutmayalım. Gün içerisinde sağlıklı bir şey yapmaz diye fazla fazla tükettiğiniz meyveler, meyve suları, kuru yemişler, yağsız kraker ve bisküviler kilo almanızın sebepleri olabilir. Bunun takibini yapmak için en güzel seçenek hastalarıma özellikle yediklerini görmek için yazdırdığım 'Besin Tüketim Kaydı.'
8) Sevdiğim yüksek kalorili besinleri tüketmemeliyim.
Cevabı hayır...Diyet sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek ve sağlıklı yaşam şekli demektir. Bir zaman yapılacak sonra kilo verdim hooop bırakıyorum her şeyi yiyebilirim demek değildir. Besinleri kendinize yasaklamayın sadece fazla kalorili olan besinleri aynı günde belirli günlerde porsiyonlarına dikkat ederek, beslenme uzmanınıza danışarak tüketin. Böyle yapmadığınız taktirde hedef kilonuza indiğinizde ve yasakları yaptığınızda verdiğinizden daha fazla kilo alırsınız benden söylemesi.
9) Hızlı kilo vermem gerekiyor.
Neredeyse hepinizin karşıma geldiği anda ilk isteği bu oluyor. Hızlı verilen kilolar genelde sağlıksız şekilde yani yağ yerine kas ve su kaybı oluşturuyor. Bu şekilde oluşan kayıplarla kansızlık, ağızda yaralar, saçlarda dökülme, mide problemleri gibi şikayetlerle karşı karşıya kalıyorsunuz. Yo-yo sendromu denilen sürekli kilo alıp vermeler metabolizma hızınızı da yavaşlatıyor ve kilo vermeniz zorlaşıyor. Kişisel özellikler, metabolizma, yapılan egzersizler gibi durumlarla değişiklik gösterse de haftada 1-1.5 kilogram kayıplar idealdir.
10) Spor yaptığım için istediğim her şeyi yiyebilirim.
Spor yapmanız size sınırsız yiyebilme hakkını sağlamıyor maalesef. Günlük yaptığınız egzersizler ve aktif yaşam tarzı sizde sadece kilo kaybı oluşturmayacak sağlıklı ve iyi bir yaşam da getirecek. En güzeli ise aldığınız ve harcadığınız enerji miktarının yeterli ve dengeli olmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Diyette Yanlış Bilinen Gerçekler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Diyette Uyguladığımız Herşey Doğru mu? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Doğru Bilinen Beslenme Yanlışları Dyt.Halime Gamze KARSLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top