2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #15926 © Yazan Dyt.Zeynep KULAKCI | Yayın Aralık 2015 | 3,561 Okuyucu
Televizyon, gazete ve dergilerde, sosyal medyada kilo vermek adına sürekli yeni bilgilerle ve diyet programlarıyla karşılaşıyoruz. Kulaktan dolma, bilimsel temellere dayanmadan yayılan bu bilgi kirliliği sağlıklı olmaya çalışırken farkında olmadan bize yarardan çok zarar veriyor. Yıllardır doğru sandığımız yanlışlar neler? Peki, bunları düzeltmek için neler yapmalıyız?
1-Kilo vermek için öğün atlamak, daha az yemek.
Daha az yemek başlangıçta mantıklı gibi görünse de kilo vermeye engel olmaktadır. Çünkü düşük enerji alan vücudumuz kendini korumaya alarak daha az enerji harcamakta ve alınan enerjiyi de daha sonra kullanmak adına depo etmektedir.
3 ana, 3 ara öğünden oluşan bir beslenme programıyla az ve sık beslenileceği için metabolizma hızlanacak, vücudumuzdaki fazla yağın erimesi sağlanacaktır.
2-Akşam 6’dan sonra hiçbir şey yememek.
Birçoğumuz diyet yaparken akşam 6’dan sonra bir şey yemememiz gerektiğini düşünürüz. Oysa günümüz koşullarında bu pek mümkün olmamaktadır. Eğer akşam yemeğini erken yiyemiyorsak iştahımızı kontrol altına almak için gün içinde mutlaka ara öğün yapmalı, akşam yemeğini de ölçülü bir şekilde hafif tercihlerden yana kullanmalıyız. Unutmamamız gereken nokta ise yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeği bitirmek olmalı. Çünkü yediğimiz besinlerin sindirimi için 2-3 saatlik süre gerekmektedir.
3-Karbonhidratların diyetten tamamen çıkarılması.
En sık yapılan hatalardan biriside diyete başlandığı anda ekmek, makarna, pilav, patates gibi besinleri tamamen hayatımızdan çıkarmaktır. Temel enerji kaynağımız olan karbonhidratlara yağ yakımı için de ihtiyacımız vardır. Çok düşük karbonhidrat içeren diyetlerde kas dokusu yıkılacağı için tartıdaki sonuçlar aldatıcı olmaktadır. Alınan enerjinin %55-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalı. Diyette tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç ve rafine edilmemiş tahıllar tercih edilmelidir.
4-Protein diyetleriyle zayıflamak.
Proteinlerin sindiriminin diğer besinlere göre zor olması metabolizmanın daha fazla çalışmasını sağlar ve daha uzun süre tokluk hissi verir. Bu özellikleri protein diyetlerini popülerleştirsede yapılan araştırmalar protein diyetlerinin birçok sağlık problemine yol açabileceğini ortaya koymaktadır. Yüksek proteinli diyetler böbrek ve karaciğere fazla yük bindirerek uzun dönemde organ yetmezliklerine, besin ögesi eksikliklerine, gut hastalığına, proteinlerin kalsiyum atımını arttırması nedeniyle kemik hastalıklarına neden olabilmektedir.
5-Diyetten yağları çıkarmak.
Kilo vermek amacıyla yağların diyetten çıkarılması doğru değildir. Yağsız besin tüketimi yağda eriyen vitaminlerin emilimini engellemekte, bu vitaminlerin eksikliklerinden kaynaklanan hastalıkların oluşumuna neden olmaktadır. Yağlar beyin ve sinir dokuları için elzemdir. Bu nedenle yağsız bir diyet uygulamak sağlık açısından doğru değildir. Beslenmemizde doymuş yağlar azaltılıp zeytinyağı, balık yağı, fındık, badem, ceviz yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. 1 gramı 9 kcal gibi yüksek enerji içeren yağları tüketirken miktarına dikkat edilmelidir.

6-Yasaklardan oluşan sıkı diyetler.
Yapılan bir diğer hata ise kilo vermeye karar verdiğimizde sevdiğimiz yiyecekleri hayatımızdan çıkarıp yasaklarla dolu diyet programları uygulamamız. Örneğin makarnayı çok sevmemize rağmen kilo verdiğimiz süre boyunca makarna yemeyip başarılı olabiliriz. Ancak bu sürecin sonunda makarna özlemiyle birlikte kendimizi büyük bir tabak makarnayı bitirmiş halde bulabiliriz. Bu da verdiğimiz kiloyu korumamızı olumsuz etkileyebilmekte. Verilen kiloların geri alımına neden olabilmektedir. Katı kurallar yerine, bu tarz yiyeceklerin diyette aşırıya kaçmadan tüketimi yani kilo vermeye bir süreç olarak bakmadan yaşam tarzı haline getirmek kısıtlanmadan zayıflamamıza yardımcı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep KULAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep KULAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep KULAKCI'nın Makaleleri
► Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyet Yaparken Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alzheimer ve Beslenme Ocak 2016
► Kurban Bayramında Beslenme Aralık 2015
► Hamilelikte Doğru Beslenme Aralık 2015
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top