2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emziren Annelere Beslenme Önerileri
MAKALE #15922 © Yazan Dyt.Zeynep KULAKCI | Yayın Aralık 2015 | 3,091 Okuyucu
Anne sütü bebeğin ilk 6 ay tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan, kolay sindirilen, bebeğin zekasını ve bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayan, annenin bebeğine verebileceği en güzel hediyedir. Emzirmek rahmin kasılarak doğum öncesi haline dönmesini sağlar, karın bölgesi daha hızlı sıkılaşır. Meme ve rahim kanseri riskini azaltır. Annelerin loğusalık dönemini daha rahat geçirmesini sağlar ve anne ile bebeği arasındaki bağı geliştirir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olan bu dönemde tüm besin ögelerinden yeterli ve dengeli beslenmeye anneler hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları açısından önem vermelidir.
Beslenme ile anne sütünün verimi arasında tartışılmaz bir ilişki vardır. Süt salgılanması için gerekli olan enerji ve besin ögeleri annenin yediği besinler ve depolarından karşılanmaktadır. Bu nedenle emziren annelerin beslenmesinde ki amaç annenin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, süt salınımı ile harcanan enerji ve besin ögesi ihtiyacını karşılayarak annenin besin depolarını korumak, bebeğin anne sütü ile büyüme ve gelişmesini sağlamak olmalıdır.
Anneler salgıladıkları her 100 ml süt için 70 kcal enerji harcamaktadır. Annenin kendi depolarını süt salınımına harcamaması için günlük ortalama 600-800 kalorilik ek enerji diyete eklenmelidir. Anneler bu dönemde kilo vermek için emzirmenin en iyi yöntem olduğunu unutmamalı. Kilo vermek için ilk 6 ay kesinlikle zayıflama diyeti uygulanmamalıdır.
Bu dönemde annelerin protein ihtiyacı da artmaktadır. Örnek protein içeriğine sahip yumurta, peynir, süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve kuru baklagiller artan protein ihtiyacını karşılamak için en iyi besin gruplarıdır.
Emzirme döneminde süt salınımını etkileyen en önemli konulardan biride sıvı tüketimidir. Günlük mutlaka 2.5,3 litre su tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacı su ile beraber süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, evde yapılmış limonata ve kompostodan karşılanabilir. Kafein ve tanen içeriğinden dolayı çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı, yemeklerle birlikte tüketilmemelidir.
Bebeğiniz bu dönemde tükettiğiniz bazı besinlere hassasiyet gösterebilir. Beslenmenizde bebeğinize huzursuzluk, gaz sancısı gibi sorunlara neden olduğunu düşündüğünüz besinler var ise bu besinleri tüketmemeniz bebeğinizin rahatlaması açısından faydalı olacaktır. Eğer bebeğinizde bir besine karşı alerji var ise annenin de emzirme sürecinde bu besini tüketmemesinde fayda vardır. Aile bireylerin de her hangi bir besin alerjisi var ise önlem olarak bu besin tüketilirken dikkat edilmelidir.
Emzirme döneminde kullanılan ilaçlar anne sütü ile bebeğe ulaşıp, bebeğe zarar verebileceği için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışılmalı. Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
Emzirme Dönemi için Beslenme Önerileri
-Süt salınımının artması için anne iyi beslenmeli, yeterince dinlenmiş ve stresten uzak olmalıdır. Emzirmek süt salınımını arttırdığı için bebek her istediğinde ve sık aralıklarla emzirilmelidir.
-Tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli. Besin kalitesi düşük enerjisi yüksek hamur işleri, şerbetli tatlılar, çikolata, cips gibi besinler tüketilmemelidir.
-Hamilelik döneminde alınan kiloların verilmesi için acele edilmemeli. İlk 6 ay kalori bakımından kısıtlı zayıflama diyetleri kesinlikle uygulanmamalıdır. Anneler yeterli ve dengeli beslenme ve emzirme ile kilo fazlalıklarından kurtulacaklardır. Bu dönemde ayda 2 kilo kaybetmek normaldir ve daha fazla kilo vermeği hedeflemek doğru değildir.
-Günlük mutlaka 2.5,3 litre su tüketilmelidir. Su dışında bitki çayları, süt, ayran, evde yapılmış limonata ve komposto, taze sıkılmış meyve suları sıvı ihtiyacını karşılamak için tüketilebilecek sağlıklı alternatiflerdir. Emzirme sürecinde asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Çay ve kahve kafein ve tanen içerikleriyle besinlerden alınan demirin emilimini azalttığı için tüketimi sınırlandırılmalı ve yemeklerden en az 45 dakika önce ve ya sonra içilmesine dikkat edilmelidir.
-Örnek protein içeriğine sahip, demir ve diğer besin ögelerinden zengin olan yumurta kahvaltılarda mutlaka tüketilmelidir.
-Kalsiyum ve protein açısından zengin süt, yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri uygun miktarlarda her öğün tüketilmelidir. Süt tüketimine bağlı gaz problemi yaşanıyorsa laktozsuz sütler tercih edilebilir.
-Protein ve omega-3 açısından zengin balık tüketimi diyette arttırılmalı. Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir.
-Her gün mutlaka 1 öğünde et, tavuk, balık veya kurubaklagil yemeği artan protein ihtiyacını karşılamak, yeterli ve dengeli beslenmek için tüketilmelidir.
-Demir emilimini arttırmak için yumurta, et ve kurubaklagiller C vitamini içeren taze sebze, meyveler ile bol limonlu salatalarla tüketilmelidir.
-Beyaz ekmek yerine tam buğday ve ya çavdar ekmeği, beyaz pirinç yerine esmer pirinç ve ya bulgur, tam buğdaylı makarna tercih edilmelidir.
-Yemekler pişirilirken zeytinyağı, fındık yağı gibi sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Kaliteli yağ içerine sahip ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar uygun miktarlarda tüketilmelidir.
-Artan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için her öğünde mutlaka sebze ve meyve bulunmalı. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
-Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etlerden ve katkı maddeleri içeren besinlerin tüketilmemelidir.
-Halk arasında sütü arttırdığına inanıldığı için aşırı şeker içeren besinlerin tüketimi ile boş enerji alımından kaçınılmalıdır. Bu tarz besinlerin tüketiminin sütü arttırmaktan ziyade annelere fazla kilo olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Tatlı ihtiyacı aşure, sütlü tatlılar gibi daha besleyici tatlılardan ya da taze ve kuru meyveler, tahin ve pekmez gibi besleyici gıdalardan uygun miktarlarda tüketilerek karşılanmalıdır.
-Bebeğin zeka ve fiziksel gelişimi açısından önemli minerallerden olan iyot eksikliği yaşanmaması için yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Tuz güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
-Anne sütü yeterli miktarda D vitamini içermediği için güneşli ve uygun havalarda hem annenin hem de bebeğin en az 15- 20 dakika güneşlenmesi D vitamini sentezlenmesi için faydalıdır.
-Emzirme döneminde de önemli olan folik asit yetersizliği görülmemesi için yeşil yapraklı sebzeler ile kurubaklagillerin tüketimine özen gösterilmelidir.
-Sebze, kurubaklagil, makarna ve erişte gibi besinlerin haşlama suları vitamin mineral kaybı yaşanmaması açısından dökülmemelidir. Kurubaklagil yemeği pişirilirken ıslatma suyu dökülebilir fakat haşlama suyu dökülmemelidir.
-Yemekler pişirilirken kızartmak ve ya kavurmak yerine haşlama, fırında pişirme, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emziren Annelere Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep KULAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep KULAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep KULAKCI'nın Makaleleri
► Emziren Annenin Beslenme Rehberi Dyt.Gizem ŞEBER
► Emziren Anneler İçin Beslenme Rehberi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Sabiha ATAÇ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Ayşe DURAN
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Begüm KURAN
► Yaşlılıkta Beslenme Önerileri Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Ramazanda Beslenme Önerileri Dyt.Gülhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emziren Annelere Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alzheimer ve Beslenme Ocak 2016
► Kurban Bayramında Beslenme Aralık 2015
► Hamilelikte Doğru Beslenme Aralık 2015
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:44
Top