2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri
MAKALE #15668 © Yazan Dyt.Zeynep KULAKCI | Yayın Kasım 2015 | 3,509 Okuyucu
Hayatın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşuldur. Büyüme ve gelişmenin hızlandığı, duygusal gelişimin arttığı, yetişkinlikte sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı okul çağı döneminde, sağlıklı beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Çocuğun aile ortamından ayrılarak toplum yaşamına girdiği bu dönemde edineceği davranışların yetişkinlik çağındaki davranışları üzerine etkili olacağı unutulmamalıdır. Küçük yaşta kazanacağı sağlıklı beslenme davranışları ileriki yaşlarda da sağlıklı olmasını sağlayacak, özellikle şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığın oluşma riskini azaltacaktır.
Beslenmenin okul başarısını etkilediği unutulmamalıdır. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerde dikkat süresinin ve algının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur. Okul başarısı yüksek, sağlıklı bireyler yetişmesi için çocukların beslenme durumu mutlaka değerlendirilip, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması sağlanmalıdır.
Çocukların tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmesi sağlanmalı, besin çeşitliliği arttırılmalıdır. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, ayran, ekmek grubunda bulunan tam buğday ekmeği, bulgur, makarna, pirinç, et grubunda bulunan yumurta, et, tavuk, balık, kuru baklagillerin ve sebze, meyvelerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Çocuklar güne mutlaka kahvaltıyla başlamalıdır. Gece boyu süren açlık durumundan sonra beynimiz ve vücudumuz için gerekli olan enerji kahvaltı ile karşılanmaktadır. Kahvaltı çocukların okul başarısını da etkilemektedir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, halsizlik, baş ağrısı, zihinsel fonksiyonlarda azalma görülebilmektedir. Bu nedenle yeterli ve dengeli bir kahvaltıyla güne başlamak okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Peynir, yumurta, taze meyveler ve sebzeler, tam buğday ekmeği, süt içeren kahvaltı çocuklar için yeterli ve dengelidir.
Çocuklar günde en az 4 öğün beslenmelidir. Çocuklara ana öğünler kadar ara öğün yapma alışkanlığı da kazandırılmalıdır. Okul ortamında ya da evde dinlenirken veya ders çalışırken şeker ve şeker içeren gıdalar, cips, kraker, asitli içecekler, aşırı yağlı ve tuzlu besin değeri düşük ama yüksek enerji içeren gıdaların yerine çocuğun sağlıklı tercihler yapması sağlanmalıdır. Ara öğün olarak süt, ayran, taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, evde yapılan meyveli kek ya da sebzeli böreğin daha sağlıklı olacağı çocuklara anlatılmalı, aşırıya kaçmadan yeterli miktarlarda çocuğun beslenme çantasına sağlıklı tercihler konulmalıdır.
Öğle yemeklerini okulda yiyen çocuklarda aileler önceden yemek listesini öğrenmeli ve diğer bir öğünü çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda düzenlemelidirler. Çocukların okul kantininde bulunan yiyeceklerden hangilerini tercih edebilecekleri kararlaştırılmalı, çocuğun sağlıklı olanı bilmesi ve tercih etmesi sağlanmalıdır.
Kemik ve diş gelişimlerini desteklemek adına çocukların süt, yoğurt, ayran, peynir gibi kalsiyum kaynaklarını tüketmelerine özen gösterilmelidir. Zihinsel gelişimi destekleyen omega-3 ten zengin balık hafta da en az iki kez tüketilmelidir.
Vitamin, mineral ve posa kaynağı olan sebze, meyveler her öğünde tüketilmeli, çocukların beslenme çantalarında mutlaka bulunmalıdır. Hazır meyve suları yerine meyvenin kendisi veya evde sıkılan taze ve bekletilmemiş meyve suları tercih edilmelidir. Sebze tüketmeyi sevmeyen çocuklarda sevdikleri besinlerin sebzelerle zenginleştirilmesi, sebze çorbaları, yemeğin çocukla birlikte hazırlanması, kendi hazırladığı yemeği daha hevesli tüketmesini sağladığı için, sebze tüketimini de arttıracaktır. Çocuğa sevmediği bir besini yerken bitirmesi için baskı yapılmamalı, bir-iki kaşık ile başlayarak miktar yavaş yavaş arttırılıp çocuğun besine alışması sağlanmalıdır.
Demir eksikliği okul çağı çocuklarında sıkça görülen, çocuğun hem bedensel hem de zihinsel gelişimini olumsuz etkileyen beslenmeye bağlı sağlık sorunlarındandır. Çocuklar da demirin kullanımının arttırılması için et, yumurta, kuru baklagiller taze sebze ve meyve gibi mutlaka C vitamini kaynaklarıyla tüketilmelidir. Ekmek, börek gibi yiyecekler mayalandırılmalı, mümkünse çocuk çay, kahve içmemeli, eğer içiyorsa yemeklerden 45-60 dakika sonra içmesine dikkat edilmelidir. Çocuklarda iyot yetersizliğine bağlı gelişen guatr, zihinsel ve bedensel gelişme geriliğinden korunmak için mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Çocukların beslenmesinde en önemli konulardan biri de sıvı tüketimidir. Çocuklara yeterli miktarda su içme alışkanlığı kazandırılmalı, bu yaş grubunda ana içecek su olmalıdır. Ayrıca asitli içecekler ve hazır meyve suları yerine evde sıkılmış taze meyve suları, ev de yapılmış limonata, süt, ayran, evde yapılan meyveli sütler tercih edilmelidir.
Çocukların sağlıklı ve başarılı olmasında sağlıklı beslenme kadar aktif yaşamında önemli olduğu unutulmamalıdır. Aileler ve okul yönetimi tarafından çocukların sevdikleri her hangi bir sporla ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Sağlıklı yaşam tarzının oluşmasında sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin bir bütün olduğu atlanmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep KULAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep KULAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep KULAKCI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Çağı Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alzheimer ve Beslenme Ocak 2016
► Kurban Bayramında Beslenme Aralık 2015
► Hamilelikte Doğru Beslenme Aralık 2015
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:41
Top