2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağı (6-14 Yaş) Çocuklarda Beslenme
MAKALE #10370 © Yazan Uzm.Dyt.Seda KAYA | Yayın Şubat 2013 | 33,581 Okuyucu
Okul çağı 6-14 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, besin öğesi gereksiniminin fazla olduğu, duygusal gelişim hızının arttığı,yaşam boyu sürecek davranışların kazanılmaya başlandığı ve çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği bir dönemdir. Bu dönemde en hızlı büyüme; erkeklerde11-14 yaş, kızlarda; 10-12 yaş arasında olmaktadır. Bu dönemin bu kadar önemli olması beslenme konusunda da özenli davranmayı gerektirmektedir. Okul çağındaki çocuklarımızda beslenme konusunda bazı dikkat etmemiz gereken noktalar vardır.Bunlar;
Çocuğun,
· Normal büyüme ve gelişimini sağlamak,
· Çeşitli besinlerden tüketmesini sağlamak,
· Aileye bağımlı beslenmeden, çocuğun bağımsız beslenme davranışına geçişini sağlamak,
· Ve okul başarısını arttırmaktır.
Unutulmamalıdır ki yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir. Sağlıklı beslenmek için günde en az 4 öğün yenilmelidir.
· Süt grubundan 3-4porsiyon,
· Et grubundan 2-3porsiyon,
· Taze sebze ve meyvelerden en az 5 porsiyon,
· Ekmek ve tahıllardan 3-6porsiyon tüketmek gerekmektedir.
KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜNDÜR ve kesinlikle atlanmamalıdır. Çocuğunuz kahvaltı yapmazsa; kendini güçsüz, yorgun ve halsiz hisseder, başı döner, dikkat, çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneği azalır ve okul başarısı düşer.
Okul çağı döneminde çocuklarda beslenmeye bağlı olarak sık görülen sağlık sorunları; demir yetersizliği, iyot yetersizliği, ŞİŞMANLIK, diş çürükleri,vitamin ve mineral eksiklikleridir. Bu gibi sağlık problemleri ile karşılaşmamak için çocuklarınızın okul dönemindeki beslenmelerine çok özen göstermek gerekmektedir.
Çocuklarda demir eksikliği sonucunda;
· Büyümede gerilik,
· Enfeksiyonlara yakalanma riskinde artış,
· Zihinsel gelişim ve öğrenme yeteneğinde azalma,
· Dil gelişimi, algılama ve okul başarısında azalma,
· Fiziksel aktivitelerde azalma görülür.
Demir yetersizliği okul çağı çocuklarda zeka puanında 7-9 puanlık bir düşüşe sebep olabilmektedir.


Vücutta demirin kullanımını arttırmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

· Kurubaklagiller,et grubu ve yumurta mutlaka taze sebze ve meyve gibi C vitamini kaynakları ile birlikte tüketilmelidir,
· Ekmek,börek,poğaça gibi yiyecekler mayalandırılmalıdır,
· Çay ve kahve tüketilmemelidir, tüketilecekse yemeklerden 45-60 dakika sonra içilmelidir.
· Ve mutlaka kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
Bir diğer önemli sorun sa iyot yetersizliğidir, bu sebeple zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği ve okul başarısında azalma görülmektedir. Çocukların zeka puanında yaklaşık 13puanlık bir düşüşe sebep olmaktadır. Bu durumdan korunmak içinse mutlaka iyotlutuz kullanılmalıdır.
Okul çağında gözlenen en büyük problem se ŞİŞMANLIK tır. Sağlıksız yeme alışkanlıkları, öğün atlamalar, çok yüksek enerjili yiyecekler, yetersiz fiziksel aktivite nedeni ile şişmanlık her geçen gün artan bir sağlık sorunudur. Bu problemin önüne geçebilmek se siz ailelerin elindedir.
Şişmanlığın önlenmesi için;
· Çocuklarınızın güne kahvaltı ile başlamasını sağlayın,
· Farklı çeşitte besinleri tüketmesini sağlayın,
· Okul kantinlerindeki kızartma ve nişastalı besinlerden uzak tutun,
· Okul yemekhanelerinden yemelerini sağlayın, bu sayede çeşitli yemekler ve özellikle sulu yemekler tüketmiş olacaklardır,
· Asitli ve şekerli hazır meşrubatları tüketmelerine engel olun,
· Çocuklarınız için uygun ara öğünler oluşturun, örneğin,1 adet muz yada elma, veya 20-25 adet badem yada fındık veya 1 küçük kutu süt ya da ayran gibi sağlıklı besinlerden.
· Çocuklarınızın beslenme çantalarına çok yağlı ve un içeren hamur işleri yerine , tam tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandwichler koyun ve hazır meyve suları yerine,evinizde hazırladığınız komposto yada taze sıkılmış meyve sularından tükettirin,
· Çocuklarınızın okul çıkışlarında hazır gıdalar tüketmesine engel olmaya çalışın , özellikle evlerinde akşam öğünleri yemelerini sağlayın,
· Ve önemli bir unsur çocuklarınızı fiziksel aktivitelere yönlendirin. Örneğin bir spor okuluna kayıt yaptırılabilir, fakat bu keyif alacakları bir aktivite olmalıdır ki hem sağlıklarını korusunlar hem de keyifli bir sosyal aktivitede bulunarak okul başarılarını da arttırsınlar.
Unutulmamalıdır ki beslenme sorumluluğu aileler ve öğretmenler yardımı ile çocuklara erken yaşta beslenme eğitimi verilerek kazandırılmalıdır.

SEDA KAYA

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağı (6-14 Yaş) Çocuklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Seda KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda KAYA Fotoğraf
Uzm.Dyt.Seda KAYA
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın Yazıları
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Okul Çağı Çocuklarında Obezite Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Okul Çağı Çocuk Beslenmesi Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Okul Çağı (6-14 Yaş) Çocuklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kahvaltının Önemi Eylül 2013
► Oruç ve Diyet Temmuz 2012
► Beslenmede Suyun Önemi Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:57
Top