2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Yaşam İçin 10 Püf Nokta
MAKALE #10371 © Yazan Uzm.Dyt.Seda KAYA | Yayın Şubat 2013 | 5,841 Okuyucu
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN10PÜF NOKTA!!

Sağlığınızı korumak, iyileştirmek, hastalıkların önüne geçmek, sağlıklı kilolarda kalabilmek, beden ve kemik gelişiminin sağlıklı olmasını sağlayabilmek,sağlıklı bir çocukluk, gençlik, yaşlılık dönemi geçirebilmek, sağlıklı gebelik süreçleri ve sağlıklı bebekler yetiştirebilmek için beslenmenizde DİKKAT edilmesi gereken bazı temel maddeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;


1. Öğün atlamayın Sık ve az yiyin. Her gün üç ana, iki ara öğün yemeniz en uygun seçimdir.


2. Dengeli ve çeşitli beslenmekten taviz vermeyin; Beyaz un, şeker ve nişastalı yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde mutlaka yeteri kadar protein (et ve süt ürünleri) alın. Her Gün iki porsiyon meyve ve en az üç porsiyon sebze yiyin (1 porsiyon meyve tenis topu, sebze yumruk büyüklüğü kadar olmalı).


3. Sağlıklı, az işlenmiş ve doymamış yağları (özellikle zeytinyağını) tercih edin: Kuruyemişlerden de faydalanın ama yağlı yiyecekleri ve kuruyemişleri kararında tüketin (günde en fazla 1 avuç kadar ). Tam yağlı süt ürünleri,çikolata, krema, kaymak, yağlı etler gibi doymuş yağdan zengin besinlerden uzak durun. Trans yağlara (fastfood yiyecekler, cipsler, fırın ve pastane ürünleri) elinizi sürmeyin. Omega-6 yağlarını (ayçiçeği, mısırözü,pamuk yağı) çok az tüketmeye çalışın.


4. Yiyeceklerinize bol bol sirke ve limon eklemeyi ihmal etmeyin. Sirke ve limon glisemik yükü azaltıyor, kilo almayı yavaşlatıyor. Tuz kullanımınızı sınırlayın. Tuz hem çok yediriyor, hem de su tutulmasını arttırıyor.


5. Hiçbir öğünü salatayla geçiştirmeyin, Salata karın doyurmuyor. Salatayla beraber mutlaka bir parça proteinli yiyecek (et, tavuk, balık, yoğurt, peynir) yemeniz gerekli. Salatalarınıza yağı kendiniz ekleyin, mayonez ve hazır sosa hayır deyin. Diyet uzmanlarının önerisi bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ya da ceviz ve keten tohumu yağı karışımı.


6. Yemeklerinizi asla kızartmayın, kızartmalardan uzak kalın. Kızartma yerine buğulama, suda kaynatma, fırında ya da haşlama yöntemlerini kullanın. Hiçbir yiyeceği una veya galeta ununa bulamayın, daha çok yağ kazanırsınız. Hazır soslara hiçbir zaman itibar etmeyin. Hazır kek, poğaça, börek yemeyin. Canınız çok çekerse evinizde kendiniz yağı az olan tariflerden kekinizi-pastanızı yapın ve küçük bir parça ile yetinin. Tatlı ihtiyacınızı meyveli yoğurt (kendiniz hazırlayın),tatlandırıcı ve kahve eklenmiş yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma ile gidermeye çalışın. Diyet uzmanları meyveden şaşmamanızı önerir (günde 2-3 porsiyon).



7. Bol bol ve sık sık su için, aklınıza geldikçe su tüketin. Su hem ucuz, hem de kalorisiz bir içecektir (eğer su içerken mide bulantılarınız oluyorsa, su bardağınıza limon dilimi ve nane yaprağı atın). Sudan sıkıldığınızda meyve çayları, diğer bitkisel çaylar ve özellikle de yeşil çay tüketebilirsiniz (günde 1-2 fincan). Kahveden değil, aşırısından korkun. Bir-iki bardak kahve metabolizmanızı hızlandırabilir bile. Günde iki fincanı geçmemeniz öneriliyor. Meyve konsantrelerinden, şeker eklenmiş meyve sularından, hatta %100 meyve sularından diyet yaparken uzak durmanızda fayda var. Şişede ve kutuda satılan her türlü içeceğin içinde (su hariç) fazla miktarda şeker bulunuyor. Ayrıca diyet içecekler de tavsiye edilmiyor.

8. Akşam yemeğinizi azaltın, günün son yemeğini yatmadan en az 2-3 saat önce tamamlamanızda fayda var. Diyet yaparken alkol kullanmamanız gerek. Çok sıkışırsanız sosyal sebepler, keyif zamanları, ödüllendirmeler için bir bardak şarapla yetinmeye bakın!


9. Az yiyin, kaliteli ve güzel şeyler yiyin. Önemli noktalardan biri de düşük glisemik yüklü karbonhidratları, protein ve sağlığa yararlı yağlarla birlikte yemeyi becerebilmek. Diyet yaparken patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç ve undan yapılmış makarnalardan, beyaz un ile yapılmış yiyeceklerden uzak kalın. Büyük öğünlerden kaçının.İkinci porsiyonu yemek zorunda kalırsanız proteinli bir yiyecek (balık, et,yoğurt, peynir) tercih edin.


10. Ve diğer öneriler; Her gün tartılmayın. Haftada bir tartılmanız en fazla iki, yeterli. Kilo vermekten çok,daha iyi görünmeyi, kendinizi daha iyi hissetmeyi veya sağlığınızı daha iyi bir noktaya taşımayı amaçlayın. Zaman zaman kaçamaklar yapmaktan korkmayın ama yanlışları sık sık tekrarlamayın. Daha çok doğal ot yeşil yapraklı yiyecekler;fesleğen, kekik gibi baharatlar, sarımsak, soğan, pul biber, isot, hardal kullanın.



Dyt.Seda KAYA

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Yaşam İçin 10 Püf Nokta" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Seda KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda KAYA Fotoğraf
Uzm.Dyt.Seda KAYA
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Seda KAYA'nın Yazıları
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Bir Yaşam ve Tuz Tüketimi Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Yaşam İçin 10 Püf Nokta' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kahvaltının Önemi Eylül 2013
► Oruç ve Diyet Temmuz 2012
► Beslenmede Suyun Önemi Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:46
Top