2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigortamız: Beslenme ve İlk Adımlar
MAKALE #1704 © Yazan Dyt.Hülya UZUN | Yayın Ekim 2008 | 4,592 Okuyucu
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigortamız: BESLENME ve İLK ADIMLAR


Yemek yemek varoluşumuzdan itibaren hayatın vazgeçilmezi olmuştur. Beslenmenin tanımından da anlaşılacağı gibi insanoğlu yaşamının devamlılığı için yemek yemek ve vücudunu beslemek zorundadır. Vücudumuzu 24 saat çalışan bir makine gibi düşündüğümüzde yiyecekler vücudun yakıtı yani enerji kaynağı anlamına gelmektedir. Peki, hepimiz vücudumuza çalışması için yemek yiyerek enerji veriyorsak neden bazılarımız sağlıklı bir yaşam sürerken bazılarımız sürekli hasta olur? Neden komşumuzun da bizim gibi kolesterol problemi yoktur? İşte tam burada akla öneminin kavranması ve bu farklılıkların temel nedeni olarak karşımıza çıkabilecek bir yanıt gelmelidir: YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK. Nedir yeterli ve dengeli beslenmek?

Bu soruyu kısaca “Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna yeterli ve dengeli beslenme denir.” Olarak yanıtlayabiliriz.

Yani vücudumuzun çalışması için beslenmek gereklidir ancak beslenirken vücudumuzun hayatta kalması ve sağlık problemlerinden korunması için öncelikle vücudumuzu tanımak, neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve bu ihtiyaca göre beslenmek gereklidir.


UNUTMAYIN!!!
¡ Sağlığın korunmasında ve hastalıkların korunmasında yeterli ve dengeli beslenme temeldir.
¡ Besin öğeleri vücudun gereksinmesi kadar alınmadığında yeterli enerji alınmadığından YETERSİZ ve DENGESİZ BESLENME durumu oluşur.
¡ Gereğinden fazla yemek yemek besin öğelerinin fazla alımına sebep olur. Bazı besin öğelerinin fazlası vücudumuzda yağ dokusu olarak birikir ve sağlık için olumsuzdur. Bu duruma DENGESİZ BESLENME olarak tanımlanır.
¡ Gereğinden fazla yemediği halde yanlış besin seçimi yapan ya da yanlış pişirme yöntemi uygulayan bireylerin sağlıkları olumsuz etkilenir ve bu durum da DENGESİZ BESLENME olarak tanımlanır.


NEREDEN BAŞLAMALIYIM???


1. Sağlık danışmanlarından yardım isteyin.
Dengeli beslenmeye adım atmadan önce bedeninizi dinleyin ve bir doktora gidip beslenme açısından dikkat etmeniz gereken bir rahatsızlığınız olup olmadığı ile ilgili bilgi alın. Ardından size rehberlik etmesi ve destek olması açısından bir diyetisyenden mutlaka yardım alın. Beslenme konusunda aldığınız bilgiler eşliğinde nerede hata yaptığınızı belirlemeniz daha kolay olacaktır.

2. Hedef belirleyin ve değişimin nereden başlayacağına karar verin
Bilinçli beslenme için kolları sıvadıktan sonra bir anda hayatınızı değiştirmeye çalışmayın ve bunun için kendinizi zorlamayın. Aksi takdirde ilk adımı atmak sizin için hayli zor olacaktır. Öncelikle yaptığınız hataları belirleyin ve kendinize küçük hedefler listeleyin.
ÖRNEK: “Daha iyi besleneceğim” gibi büyük bir hedef yerine “ sütümü, yoğurdumu ve peynirimi az yağlı yemeye alışmalıyım” diyerek daha somut ve ulaşılması kolay hedefler belirleyin.
Şimdi kendimizi tanımak için hangi soruları sormamız gerektiğine kısaca bir göz atalım:

Besin seçimlerim doğru mu?
Öğün atlıyor muyum?
Ara öğün alışkanlığım var mı?
Pişirme yöntemlerini doğru tercih ediyor muyum?
Su tüketimine dikkat ediyor muyum?
Düzenli bir fiziksel aktivite alışkanlığım var mı?
Tüm bu soruların cevabını verdikten sonra sırasıyla eksik olduğunuz noktalar üzerinde durun ve alışkanlıklarınızı denetleyin.

3. Sabırlı olun
Unutmamamız gereken bir diğer nokta da sabırlı olmamız alışkanlıklarımızı bir günde kazanmadığımız gibi bir günde bırakmamız mümkün olmayacağından kendinizi zorlamayın. Bunun dışında hedeflerinizi küçültmeniz sürekli değişiklik yapmanızı da beraberinde getirecektir. Bu durum zaman alır, bağlayıcı ve aynı zamanda cesaretlendiricidir.

4. İlerlemenizi takip edin ve kendinizi gözlemleyin
Yaptığınız değişikliklerden sonra hayatınızda oluşan değişiklikleri takip edin ve karıştığınız noktada nerede sorun çıktığını düşünüp o noktaya geri dönün.

5. Kendinizi ödüllendirin
Değişiklik yapmak zordur kendinize bunu sürekli hatırlatın ve kendi yaptıklarınızı beğenin. Kendini ödüllendirmenin yiyecek dışında da pek çok yolu vardır ve size kendinizi iyi hissettirecek bir aktivitede bulunmak sizin için en güzel ödüldür.

BESLENMENİN BİR ALIŞKANLIK OLDUĞUNU VE ALIŞKANLIKLARIN DEĞİŞMESİ İÇİN ZAMAN VE DESTEK GEREKTİĞİNİ UNUTMAYIN..

Sağlıklı günler,

Dyt. Hülya UZUN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigortamız: Beslenme ve İlk Adımlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hülya UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hülya UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya UZUN Fotoğraf
Dyt.Hülya UZUN
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hülya UZUN'un Makaleleri
► Sağlıklı Bir Yaşam İçin .. Dyt.Ebru YILDIRIM
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Bir Yaşam İçin Sigortamız: Beslenme ve İlk Adımlar' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top