2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlar, Beslenme ve Sağlık: Kadınlarımızın Beslenmesi ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi
MAKALE #5742 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Ekim 2010 | 6,241 Okuyucu
KADINLARIMIZIN BESLENMESİ VE SAĞLIKLI YAŞAM İLİŞKİSİ

Günümüzde aile içi geleneksel görevlerini aşarak toplumsal üretime katılan, sorumluluk paylaşan, insan onurunun ayrılmaz parçası olan, üretim ve değer yaratan, sanatta, siyasette, bilimde, teknolojide, tarımda, eğitimde, sanayi ve ev yönetiminde çağın tanığı olan kadınlar sosyal bir simgedir. Çağdaş toplumlarda kadının yeni bir kimlikle ortaya çıkışı belli sosyal ve ekonomik gelişmelerin sonucudur. Sanayileşme ve şehirleşme, ağır bedeni aktivitelerin yerini gittikçe daha fazla bilgi ve beceri işlevine bırakması, bilim ve teknolojik ilerlemelerin gelişmesine yol açmış ya da gelişmeleri hızlandırmıştır. Bu gelişmelerin en önemlisi, kadınların kitle halinde ev dışı ekonomik faaliyetlere yani çalışma hayatına atılımları olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde kadınlı modern Türk toplumuna Atatürk İnkılapları ile geçilmiştir. Köyde tarımsal üretim yapan kadınlara, sanayi, devlet hizmetleri, serbest meslekle ilgili iş kollarında hizmet veren ve sayıları her gün artan kadınlar katılmıştır. Kadının ekonomik yaşamdaki etkinliği onun pek çok konuya yönelmesine, klasik rollerine yeni roller eklenmesini sağlamıştır. Kadının çalışma hayatına atılması ile birlikte artan rollerini yerine getirebilmesi, üretken ve mutlu olması her şeyden önce sağlıklı olmasına bağlıdır. Kadınların genişlemiş rolleri ne olursa olsun geleneksel rollerinin değeri bütün önem ve genişliğiyle sürdüğünden kadının yorgunluk, rahatsızlık, bilgi yetersizliği ve zamanının olmaması gibi nedenlerle beslenme konusuna gereken önemi verememesinden dolayı meydana gelecek kayıplar ve fazlalıklar, aile bireylerini ve aile ekonomisini etkilediği gibi, ülke ekonomisini de etkileyecektir.
Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı; insanın ‘fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması’ şeklinde tanımlamıştır. Toplumun sağlığını etkileyen başlıca etmenler kalıtım ve çevre koşullarıdır. Kalıtım, insanın ailesinden kendisine geçen ve doğuştan var olan nitelikleridir. Çevresel etmenlerin başında; beslenme, barınma, giyim, fiziksel çevre, eğitim ve kültürel olanaklar gelir. Çevresel etmenlerin herhangi birinin yetersizliği, bireyin, dolayısıyla toplumun sağlık durumu üzerine olumsuz etki yapar. Beslenme de bu çevresel etmenlerden biridir. Beslenme, büyüme yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Bireyin, ailenin ve toplumun birinci amacı, sağlıklı ve üretken olmaktır. Sağlıklı ve üretken olmanın simgesi, bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının uzun süre işlemesidir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, beslenmenin organizmanın yaşamındaki rolü yanında, büyüme, gelişme, fizyolojik işlevlerin sürdürülmesi ve yaşam süresi üzerindeki etkileri konusunda da veriler ortaya çıkarmıştır.
Bu sebeple, bir kadının sağlık ve beslenme durumu, hem kişisel hem de ulusal düzeyde bir gelişmişlik göstergesidir. Özelikle son yüzyılda yaşam tarzımızda meydana gelen önemli değişiklikler, kadının sağlığı ve beslenmesi ile ilgili sorunları ve yanlışlıkları beraberinde getirerek çocukları aracılığı ile gelecek nesilleri de etkileyecektir. Yaşam tarzımızda meydana gelen değişiklikleri şu şekilde sınıflandırabiliriz:

Ø Rafine şeker ve beyaz unun artması
Ø Taze sebze-meyve ve probiyotiklerden zengin gıdaların tüketiminin azalması
Ø Omega-3 tüketiminin azalması, omega-6 tüketiminin aşırı artması
Ø Katkı maddeleri, toksinler, çevre kirliliği
Ø Yeterli güneş ışınının alınamaması
Ø Yetersiz hareket olarak sınıflandırılabilir.

Yukarıda bahsettiğim maddelerden birkaç tanesi bile yaşamımızda yer buluyorsa beslenme düzenimizi ve yaşam tarzımızı kesinlikle değiştirmemiz gerektiği, hem kendi sağlığımız hem de gelecek nesillerin sağlığı açısından önemli olacaktır.

Diyetisyen Deniz Berksoy
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlar, Beslenme ve Sağlık: Kadınlarımızın Beslenmesi ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Sağlıklı Beslenme ve Cinsel Yaşam Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kadınlar, Beslenme ve Sağlık: Kadınlarımızın Beslenmesi ve Sağlıklı Yaşam İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:39
Top