2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Detoksu Nasıl Uygulanır?
MAKALE #15907 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Aralık 2015 | 3,770 Okuyucu
1.DETOKS NEDİR?

Modern bilimde serbest radikaller olarak adlandırılan toksik maddeler; aşırı şeker, yağ, protein ve tuz tüketimi, gıda maddelerindeki koruyucular ve renklendiriciler, hayvansal gıdalardaki ilaçlar, antibiyotikler, kullandığımız ilaçlar, tarım ürünlerindeki ilaçlama, su kirliliği, hava kirliliği, sigara dumanı gibi etkenlerle vücutta birikmektedir. Detoks ise bu yollarla vücudunuza giren veya vücudunuzda üretilen ve atık madde olarak atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulmanıza yardımcıdır. Detoksta amaç, vücuttaki toksinlerden arınmak; sağlığın korunması, yaşlılığı geciktirmek, vücut sıvılarının asitleşmesini önlemek, asit-baz dengesini korumaktır.

2.DETOKSUN SONUÇLARI NELERDİR?

Detoksa ilk başladığınızda kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Çünkü yağ hücrelerinizde ve organlarınızda depolanmış olan toksinler, dışarı atılmak üzere kan dolaşımınıza geçer. Bu yüzden ilk 3 gün bazı reaksiyonlar yaşayabilirsiniz.
*Hafif ishal
*Sık idrara çıkma
*Dalgınlık, uyku hali
*Baş ağrısı gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz.
Bu gibi belirtiler, vücudunuzun toksinlerden arınma belirtileridir. Detoks ile vücut toksinlerden arınır, vücuttaki ödem ve şişkinlikler çözülür. Daha sonraki dönemlerde iştah iyi dengelenir ve tatlı yiyeceklere karşı istekte azalma olur.

3.DETOKS SÜRESİ NASIL AYARLANABİLİR?

Detoks programının etkili olabilmesi için en az 3 günlük bir dinlenme ve gevşeme süresi gereklidir. Ortalama yedi güne kadar çıkartılabilir. Sağlıklı bir vücutta kan ve vücut sıvılarının hafif alkali olması beklenir. Kan dolaşımının ve dokular arası mineral dengesinin sağlanabilmesi için ortalama yedi günlük bir dinlenme sürecine ihtiyaç vardır.

4.DETOKS ÖNCESİ BESLENME NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?

En etkili sonuçları almak için detoks öncesi kırmızı et ve süt ürünleri, şeker, alkol, kafein, işlenmiş gıdalar, beyaz ekmek, pirinç ve nikotini azaltmak önemlidir. Buharda pişirilmiş veya çiğ sebze, taze meyve, sebze çorbası, yeşil yapraklı sebzeler içeren salata, baklagiller ile geçiş sağlanabilir.
Detoks öncesi beslenmede dikkat edilecekler;
*Kahve, siyah çay, kolalı, gazlı içecekler ve alkolden uzak durun. Tercihe göre bitki çayı içilebilir.
*Güne 2 büyük bardak su ile başlayın. Her gün ortalama 3 litre su için (Yarısı öğlene kadar, kalan yarısı öğleden sonra olabilir.).
*Et-tavuk-yumurta, süt ve süt ürünlerini sınırlandırın. Balık tercih edebilirsiniz.
*Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besinler tüketmeyin (pilav, makarna, poğaça, börek, beyaz ekmek vb.).
*Bol çiğ sebze ve meyve tüketin.
*Akşam 20.00 den sonra besin tüketmeyin.

5.DETOKS ESNASINDA BESLENME NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?
Detoks esnasında çiğ sebze suyu ve taze meyve tüketimi gerçekleştirilir. Ispanak, pazı, tere, roka, maydanoz, semizotu, fesleğen vb. sebzelerden sevdiklerinizi karıştırarak kalın demetler halinde meyve suyu sıkacağından geçirip içine biraz da limon katarak sebze suyunuzu oluşturabilirsiniz. 3 günlük örnek detoks planı aşağıdaki gibidir.
1.GÜN
SABAH Çiğ sebze suları
ÖĞLEN Yeşil Salata ve/veya sebze çorbası
AKŞAM Sebze çorbası

*İşlenmiş yiyeceklerden ve hazır gıdalardan uzak durun.
*Bol bol alkali su tüketin. Suyunuza limon ekleyerek alkali hale getirebilirsiniz.
2.GÜN
SABAH Çiğ sebze suları (içerisine az miktarda mevsim meyvelerinden ekleyebilirsiniz). Ayrıca en fazla 2 çeşit meyveden oluşan meyve salatası tüketebilirsiniz.
ÖĞLEN Yeşil Salata ve/veya sebze çorbası
AKŞAM Buharda az pişmiş bolca sebze


*Açlık hissettiğinizde gün boyu mevsime uygun yeşillikleri, salatalık, domates, biber vb. bolca tüketebilirsiniz.
*Bol bol alkali su tüketin. Suyunuza limon ekleyerek alkali hale getirebilirsiniz.

3.GÜN
SABAH Çiğ sebze suları (içerisine mevsim meyvelerinden ekleyebilirsiniz). Ayrıca en az 2 çeşit meyveden oluşan meyve salatası tüketebilirsiniz.
ÖĞLEN Yeşil Salata ve/veya sebze çorbası
AKŞAM Buharda az pişmiş sebze ve Yeşil salata

*1. ve 2. Güne ek olarak salatanıza 1 tatlı kaşığı kadar yağ ilave edebilirsiniz.
*Ara öğün olarak; ceviz, fındık, badem gibi kabuklu yemişler ekleyebilirsiniz.
*Bol bol alkali su tüketin. Suyunuza limon ekleyerek alkali hale getirebilirsiniz.


6. DETOKS SONRASI BESLENME NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?
Çiğneme yapılmayan detoks sürecinden normal beslenme düzenine dönmeye çalışırken, en doğrusu kolay sindirilebilir besinlerden başlayıp yavaş yavaş diğer besinlere geçiş yapılmasıdır.
Detoks İçerikli 3 günlük Örnek menü

Sabah Kahvaltısı: Mevsim Meyveleri salatası

Ara öğün: 10-15 adet çiğ badem veya fındık ile 1-2 fincan yeşil çay

Öğle Öğünü: Mevsim salatası (Soya filizi, domates, salatalık, kıvırcık marul, roka, semizotu, avokado ile yapılmış salata. Sos için; ½ yemek kaşığı zeytinyağı, ½ limon suyu, sarımsak ve pul biber kullanılabilir.)

Ara öğün: 1 adet yeşil elma ile 1-2 fincan yeşil çay

Akşam yemeği: Sebze çorbası (1-2 adet kırmızı biber, 1 adet havuç, 1-2 parça brokoli, 3-5 adet yeşil soğanı az suda haşlayın. İçine baharatlar koyabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içilebilir.)

***Bu menüde Gün içerisinde;
1 tam limonun suyu, 1 avuç maydanoz, 1 avuç dereotunu blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. 1-2 kez tekrarlanabilir.

3. günden sonra;
Kurubaklagil yemeklerini beslenme programınıza ilave edebilirsiniz (nohut, fasulye, mercimek vb.). Tam buğday unu, çavdar ve yulaf unu içeren besinleri de tüketebilirsiniz. Beyaz un ve kepekli undan yapılmış ekmek ve diğer besinleri tüketmeyin.
5. günden sonra;
Hayvansal kaynaklı besinleri tüketmeye başlayabilirsiniz. Balık ile başlangıç yaparak diğer et ürünleri ile süt ve ürünlerine geçebilirsiniz. Daha sonra bütün besinlere tam olarak geçebilir ve yaşam tarzınızı düzenleyebilirsiniz.

7.DETOKS DÖNEMİNDE EGZERSİZ YAPILMALI MIDIR?
Düzenli egzersiz detoks programının olmazsa olmazıdır. Detoks programı ile beraber yapılan egzersiz, toksinden arınma esnasında hücrelere giden oksijen miktarını arttırır ve bu sayede detoksun her aşamasında hücre yenilenmesini ve vücut alkalizasyonunu destekler. Gün içinde yapılan 45 dakikalık yürüyüş veya diğer egzersizler ter yoluyla toksinlerden kurtulmanızı sağlar. Detoks programı süresince yürüme, yüzme, bisiklete binme aerobik egzersizler ve dans tercih edilebilir.


8.DETOKS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER NELERDİR?
• Günde 5-6 defa idrara çıkacak kadar sıvı tüketin. İdrar renginiz açık soluk sarı renk hatta şeffaf renkte olmalıdır. Bunun için 2,5-3 lt. su için. Suyunuzun alkali olmasına dikkat edin.
• Salatalarınız çeşitli ve bol olsun. Her tür mevsim sebzesini salatanızda kullanabilirsiniz.
• Soda (maden suyu) tüketimine dikkat edin. Sınırsızca soda içmek doğru değildir. Günde 2 şişe soda (maden suyu) yeterlidir.
• Bitki çayı olarak; yağ yakıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olan yeşil çayı tercih edin. Diüretik ve detoks etkisi olan diğer bitki çayların tüketimine dikkat edin. Bitki çaylarının fazla tüketimi böbreklerinize aşırı yük bindirebilir. Günde 2-3 fincan yeşil çay uygundur.
• Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırıcı etkisi olan sinameki içeren bitki ve form çaylarını tüketmeyin. Sindirim ve boşaltım sisteminiz zarar görebilir.
• Doğal C vitamini kaynağı olan meyveleri bol bol tüketin.
• Kafein alımı detoks programlarında da önem taşır. Günde 1-2 fincan neskafe veya türk kahvesi tüketiminin metabolizmayı hızlandırıcı ve yağ yakıcı özelliği kanıtlanmıştır. Bu noktada aşırıya kaçmamak önemli. Aşırıya kaçıldığında vücutta toksin birikir ve vücutta su tutulumu artar.

9.DETOKS ÖNERİLERİ?
Sağlıklı detoks için yeterli besin alımının ve enerji dengesinin sağlanması önemlidir. Düşük kalorili ve tekdüze olmayan sağlıklı bir detoks programı oluşturulabilir.
Detoks esnasında serbest tüketilebilen gıdalar
• Alkali su
• Sebzeler
• Bitkisel proteinler
• Buğday filizi
• İşlenmemiş gıdalar
• Filizlendirilmiş gıdalar
• Bitki çayları
• Badem – keçi sütü
• Lor peyniri
• Limon
• Kestane

Detoksta serbest olmayan asitlenmeyi arttıran gıdalar

• Hayvansal protein
• Alkol
• Maltlı sodalı, kolalı içecekler
• Hazır gıdalar
• Şeker ve şekerli gıdalar
• İşlenmiş karbonhidratlar
• Konserveler
• Kızartmalar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Detoksu Nasıl Uygulanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu Dyt.Tuğba BALDEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kış Detoksu Nasıl Uygulanır?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:45
Top