2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme
MAKALE #12061 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 6,051 Okuyucu
TEMEL BESİNLER
• Sebze-Meyveler: Yararlı besinlerin ilk grubu sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyveler yararlı besinlerdir çünkü bu yiyeceklerde vücuda yararlı vitaminler bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, semizotu, taze fasulye gibi) ve bütün meyveler (özellikle portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller, çilek) ve domates C vitamini içerirler. Vitamin içerdikleri için bu besinler yenildiğinde hastalıklara karşı direnç artar.
• Kurubaklagiller-Yumurta-Et : Büyüme ve gelişmeyi sağlayan yararlı besinlerin ikinci grubu ise kurubaklagiller, yumurta ve et grubudur. Bunlar hastalıklara direnç kazandırırlar. Bu grupta en önemli yiyecekler baklagillerdir. Baklagillere nebati/bitkisel et de denir. Örneğin, kurufasulye, mercimek, nohut, bakla ve bezelye. Bu grupta bir de hayvansal et içeren yiyecekler vardır. Tavuk, balık ve kuzu, koyun, dana eti, kıymadan yapılan köfte, ciğer gibi yiyeceklerdir.
• Süt ve Sütten Yapılan Yiyecekler: Diğer yararlı yiyecek grubu da hücre çalışmasında önemli rol üstlenen süt ve sütten yapılan yiyeceklerdir. Peynir, tulum peyniri, çömlek peyniri, yoğurt, muhallebi, ayran, sütlaç, muhallebi ve sütten yapılan çorbalar gibi. Kalsiyum açısından zengin olup, diş ve kemik gelişiminde önemlidir.

• Tahıl ve Tahıldan Yapılan Yiyecekler: Bir diğer en temel besin grubu ise tahıllardır. Buğday, çavdar, yulaf, mısır unundan yapılan ekmek, hamur işleri, bulgur, pirinç, şehriye, makarna, börek gibi.
• Nişasta, Tatlı ve Yağ: Temel besinlerin son grubu da nişasta, tatlılar ve yağlardır. Bisküvi, pasta, tatlı, bal, reçel, pekmez, yağları örnek olarak verebiliriz.
Temel besinlerin yanında su ve diğer içecekleri de (ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi) unutmamak gerekir. Su, besinlerin vücutta öğütülmesini kolaylaştırır ve zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Vücudumuzun %72 sinin (yarısından fazlası) su olduğunu hatırlarsak, her gün bolca su ve diğer içeceklerden içmeliyiz.

VÜCUDA ZARAR VEREN YİYECEKLER
Şeker, gofret gibi yiyecekler, kızartmalar, tuz ve baharatlar, yağların fazlası, çay, kola, gazoz gibi gazlı içeceklerin fazlası ve açıkta satılan yiyecekler sağlığa zararlıdır.
• Şeker, çikolata gibi yiyecekler vücuda enerji verir. Ancak fazlası zararlıdır. Ayrıca çocukların öğün aralarında şeker, çikolata, gofret yediğinde iştahlarının kesilmesine, yararlı gıdları tüketmemesine neden olur. Üstelik şekerli yiyecekler yendikten sonra dişler fırçalanmazsa şeker dişleri çürütür. Bu nedenle şeker/gofret yerine öğün aralarında meyve, havuç, salatalık, peynir, pekmez, yoğurt, kuru meyveler tüketilebilir. Çocuklar, dişlerinin çürümemesi için şekerli yiyeceklerden hemen sonra dişlerini fırçalamalıdırlar.
• Kızartmalar vücuda gereğinden fazla yağ girmesine neden olur. Bu yağlar ilerde damar rahatsızlıklarına yol açabilir. Yiyecekleri yağda kızartma yerine yağsız tavada, ızgarada pişirebilir, haşlayabiliriz.
• Tuz belli ölçüde vücut için gereklidir ancak az miktarda kullanılmasında da fayda vardır. Sofrada tuz çocuğun yanına konmamalı veya zararı anlatılmalıdır. Yemeklere tad versin diye acı biber ya da baharat konulabilir. Ancak baharatların da fazlası çocuklar için zararlıdır.
• Yemeklerde mümkün olduğunca az margarin kullanılmalıdır. Margarin yerine zeytinyağı ya da ayçiçek yağı kullanmak çok daha sağlıklı olacaktır.
• Koyu çay fazla içildiğinde gelişmekte olan çocuğun boyu yeterince uzamayabilir. Fazla çay çocuğu sinirli de yapabilmektedir. Ayrıca yemekle birlikte içilen siyah çay çocuklarda kansızlığa da neden olmaktadır. Bu yüzden çocuğu küçük yaşlarda çay içirmeye alıştırmamalıyız. Eğer vermek zorunda kalınırsa da en erken yemeklerden 1 saat sonra, çok açık veya biraz süt veya limon ekleyerek vermek hatta siyah çay yerine ıhlamur veya adaçayı tüketmesini sağlamak çocuk sağlığı açısından çok daha yararlı olacaktır.
• Gazoz ve kola gibi asitli, sodalı içecekler çocuğun iştahını kapar ve dişleri çürütür. En sağlıklısı çocukları küçük yaştan itibaren bu tür çok yararlı olmayan şekerli içeceklere alıştırmamaktır.
• Özellikle açıkta satılan yiyeceklerden simit, şerbetli tatlıların ne şekilde korunduğu bilinmemektedir. Çocuklara bu yiyeceklerin sağlıksız koşullarda hazırlandığını, mikrop kapıp hastalanabileceği anlatılarak bu tip gıdaları tüketmeleri önlenebilir.
Sağlıklı/dengeli beslenme aynı zamanda vücut yağısına ve yaşa uygun miktarlarda besin tüketimiyle sağlanabilir. Ayrıca yiyeceklerin türü kadar miktarının da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Sadece sağlıklı yiyecekleri çocuğa yedirmek değil, onların yiyecekleri miktar kadar yemek yemesini sağlamak ta önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Antrenman Öncesi Beslenme Dyt.Zülal YALÇIN
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Düğün Öncesi Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:07
Top