2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Beslenme ve Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #18680 © Yazan Dyt.Kübra YABA | Yayın Ağustos 2017 | 2,621 Okuyucu
Gebelik döneminde beslenme her zamankinden daha fazla önem taşır
Sağlıklı bir gebelik donemi geçirebilmek , sağlıklı bebekler dünyaya getirmek saglikli lohusalik ve emzirme donemlerini gecirmek icin beslenmemize ekstra dikkat etmemiz gerekir. Bu donemde anne adayinin protein kalori sivi vitamin ve mineral ihtiyaci her zamankine göre artış gostermektedir.

Bu donemde bazı önemli noktalara deginicek olursak;
Protein ve enerji ihtiyacı ,gebelik döneminde enerji ihtiyacı ortalama 300 kalori artış gösterir protein ihtiyacında da artış vardır bu sebeple kırmızı et ,beyaz et ,balık eti,kurubaklagiller ,süt ve süt ürünlerinin tüketimini artırmak gerekmektedir. Bununla birlikte artmış protein ve kalori ihtiyacını tek öğünde karşılamak yerine 3 ara 3 ana öğünde tüketmek en doğrusudur.
Demir gebelikte onemli minerallerden birisidir.
demirden zengin besinler kırmızı et,pekmez,kuru uzum ve kurubaklagillerdir. Fakat gebelik donemi ilerledikce bu besinleri ne kadar tuketsekte yeterli olmaz bu sebeple ek demir preparatlari kullanmak gerekir.

Kalsiyum :gebeligin 8. Haftasinda bebegin kemik yapisi olusmaya baslar ve anne adayinin kalsiyum tuketimini artirmasi gerekmektedir.peynir ,sut yogurt ve yesil yaprakli sebzeler bu donemde ihmal edilmemesi gereken besinlerdendir.

folik asit eksikligi noral tup defekti adi verilen dogumsal anomalilere sebep olabilir.bu sebeple gebelik baslamadan 3 ay once ve gebeligin 13. Haftasina kadar folim asit kullanimi onemlidir.

lifli gidalar:gebelikte kabizlik sıkca yasanan sorunlardan biridir bu sebeple posadan zengin beslenmek gerekir.posadan zengin besinler kepekli besinler,yulaf ,taze ve kuru meyveler,sebzeler ve kurubaklagildir.

Gebelikte en onemli unsur sivi tuketimidir gunluk en az 10 bardak sivi tuketmek gereklidir

DİYETTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bitki çayları zayıflatır...bitki çaylarının sadece metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan etkileri vardır fakat hiç bir bitki çayı sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivite olmadan kilo vermeyi sağlamaz.

zeytinyağ kalorisizdir ve sınırsız tüketilebilir..bütün yağlarda olduğu gibi zeytinyağınıda 1 tatlı kaşığı 45 kalori değerindedir ve fazla tüketildiği takdirde kilo almaya sebep olur .

öğün atlarsam daha hızlı kilo verebilirim..öğün atlamak metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur.ayrıca öğün atlandığında kan şekerinde düşme olduğu için bir sonraki öğünde besin tüketimi artacak ve vücut yağ depolayacaktır.
kepekli ekmeğin kalorisi yoktur..kepekli ekmeğinde normal ekmeğinde 25 gramı (1 dilim) 70 kaloridir.sadece glisemik indeks dediğimiz kan şekerini etkileme hızları farklıdır.ikisinin de fazla tüketimi kilo alımına yol açar.
diyet ürünlerin kalorisi yoktur..diyet ürünlerin kalorisi sıfır değildir sadece kalorisi azaltılmıştır.yani normale göre kalorisi düşük olsa bile porsiyona dikkat ederek tüketmek gerekmektedir.ayrıca bazen diyet ürünlerde katkı maddesi ve yapay tatlandırıcı kullanımı arttığı için etiketi dikkatli okuyarak tüketmek gerekmekteidr.
akşam 18.00 dan sonra birşey tüketirsem kilo alırım..gece ile sabah arası en uzun öğün aralığıdır 18 00 dan sonra birşey tüketmemek bu süreyi dahada uzatacak ve kan şekeri düşmesine ve metabolizma yavaşlamasına yol açacaktır.
Her bireyin yaşam tarzı farklıdır ve sabah uyanma akşam yatma, iş saatleri değişkendir. Saat 20.00’de evine gelebilen bir birey bu kurala uyacak olsaydı, öğle yemeğinden sonra yediği küçük bir ara öğünle tüm akşamını geçirecekti. Bir süre sonra sürekli atıştırmalıklarla karnını doyurmayı tercih edecek ve hem sağlıksız hem de kilo yapıcı yiyecekler tercih edecekti. Akşam saat 21.00’de uyuyan bir birey için bu saat belki doğru olabilir. Ama gece 24.00 de uyuyan bir kişi için çok erken bir saat olacaktır. Diyetler bireye özgüdür ve onun günlük yaşantısına uyum sağlamalıdır.
açken spor yaparsam daha hızlı kilo veririm.spor sırasında insülin salınımı artmaktadır ve aç karnına spor yapıldığı zaman kan şekeri düşecek ve rahatsızlık hissi oluşacaktır en güzeli yemeklerden en geç 2 saat en erken yarım saat sonra yapılacak sporlardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Beslenme ve Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kübra YABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kübra YABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kübra YABA Fotoğraf
Dyt.Kübra YABA
Kayseri
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kübra YABA'nın Makaleleri
► Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış Dyt.Büşra DAYIOĞLU
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Beslenme ve Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Aylarında Beslenme Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:15
Top