2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar Aylarında Beslenme
MAKALE #18679 © Yazan Dyt.Kübra YABA | Yayın Ağustos 2017 | 2,223 Okuyucu
Kıştan yaza geçiş
Kışın soğuk günlerinden çıkarken baş ağrısı ,eklem ağrısı,bitkinlik gibi belirtilerle kendini gösteren bahar yorgunluğuna sık rastlanır.Bu sebeplerle bahar aylarında beslenmeye özellikle dikkat etmeli ve hızlı kilo verdiren sağlıksız yöntemlerden kaçınmak gereklidir.
Bahar da hem sağlıklı beslenmek hem de sağlıklı kilo vermek için altın kurallar;
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür
kahvaltı en önemli öğündür ve atlanmaması gerekir. Biz diyetisyenler, danışanlarımıza bu cümleyi sık sık kurarız. Gece uzun bir açlıktan çıkan metabolizma kahvaltı ile tekrar çalışmaya başlar. Bu sebeple kahvaltıda bol protein ,yağlı tohum ,tam tahıllı ekmek ,sağlıklı bitki çayları ve bol yeşillik tüketmek metabolizmayı daha doğru çalıştıracaktır.
kışın soğuk havalarda tüketmeye zorlandığımız suyu havaların ısınması ile birlikte tüketmek daha kolay olacaktır.su tüketimi hem metabolizmayı hızlandıracak hemde mevsim geçişlerinde enfeksiyondan bizleri koruyacaktır.bu sebeple günlük 2_2.5 litre civarı su tüketmek gerekmektedir.
bu dönemde meyve ve sebze çeşitliliği artar.meyve ve sebzeler antioksidan vitaminleri içerirler ve hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de vücudu tazeleyerek yaza hazırlar bu sebeple günlük 5 porsiyon meyve sebze tüketimine özen göstermek gerekir.
Kayseride bahar aylarında beslenme
Kayseri de doğmuş ve Kayseri 'de diyet ve diyetisyenlik hizmetleri veren bir diyetisyen olarak güneşin kendini göstermesi ile danışanlarıma dışarıda spor yapmalarını öneriyorum. Yapılacak en güzel aktivitelerden biriside açık havada yapılan yürüyüşlerdir.yürüyüş hem metabolizmayı hızlandırır hem de bahar yorgunluğunu engeller .
yaza girmeden ideal vücut ağırlığına gelmek önemlidir fakat sağlıksız ve düşük kalorili diyetler yerine dört besin grubunu içeren ,bağışıklık sistemini destekleyen uygun kalori,protein ve karbonhidrat değerlerini içeren diyetlerle zayıflamak en doğrusu olacaktır.
özellikle havalar ısınmaya başladığı için bir öğünde aşırı besin tüketmek ,işlenmiş besinleri ,aşırı tuz içeren besinleri,kızartılmış ve basit şeker içeren besinleri tüketmek bünyeyi daha fazla rahatsız eder bu sebeple bu besinlerin tüketiminden özellikle kaçınmak gerekir.
Sonbaharda probiyortiklerin bağışıklık sistemine faydaları
Sonbaharda bağışıklık sistemini güçlendirmek ayrıca önemlidir. Bunun için probiyotik besinlerin büyük desteği vardır. Günlük besin düzeninize probiyotik yoğurt veya kefiri; süt veya yoğurt yerine koyabilir, bu besinlerin olumlu etkilerinden yaralanabilirsiniz.
B Vitamininin Önemi
Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmek yararlı olacaktır; kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleritam tahıllı ekmekler gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan şekeri kontrolünü sağlamak ve oldukca bol balık tüketmek depresyon hallerine karşı fayda sağlayabilir.
En güçlü antioksidan kaynakları şu şekildedir;
A vitamini: Karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, kayısı, yumurta
C vitamini: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt
E vitamini: Soya yağı, bitkisel yağlar, yağlı tohumlar
Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler.
Çinko: Et, karaciğer, bulgur, balık, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller.
Magnezyum: Badem, ceviz, fındık, fıstık, muz, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; tahıllar.
Yazları dışarda yapabildiğimiz spor ve aktiviteleri zorunlu olarak özellikle Kayseri de iklim şartları sebebiye azaltmak durumuda kalıyoruz. Bu sebeple sonbahar günlerine beslenmemize iki kat daha fazla dikkat etmeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar Aylarında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Kübra YABA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Kübra YABA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kübra YABA Fotoğraf
Dyt.Kübra YABA
Kayseri
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kübra YABA'nın Makaleleri
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bahar Aylarında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:17
Top