2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Beslenme
MAKALE #17407 © Yazan Dyt.İrem BAŞAR | Yayın Kasım 2016 | 2,493 Okuyucu
KIŞ AYLARINDA BESLENME
Kış soğuklarının hissedilmeye başlandığı bu dönemde bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için yeterli ve dengeli beslenme büyük bir önem taşır.
Genel olarak kış aylarında yağlı ve şekerli yiyecek-içeceklere eğilim fazlalaşmakta, soğuklar nedeniyle evde daha fazla vakit geçirilmekte, yaz aylarına nazaran daha az hareket edilmektedir. Ayrıca soğuk, yağmur, havanın erken karaması insan psikolojisini de olumsuz etkilemekte ve daha fazla yemek yeme davranışına yöneltmektedir.
Bu ayları sağlıklı kilomuzu koruyarak, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek atlatmak için lif, vitamin ve mineral içeriği zengin besinleri tüketmeliyiz.
Vücut direncimizi artırmak için A, C, E vitaminlerine. Selenyum, çinko minerallerine ve omega-3 yağ asitlerine ihtiyacımız vardır.
C vitamini vücut direncimizi ve tokluk hissini artırır, vücutta demir ve folik asidin kullanımında rol oynar.
C vitamini içeriği yüksek olan besinler;
Portakal, mandalina, kivi, brokoli, greyfurt, kırmızı biber, havuç, kuşburnu ve kızılcıktır.
Kahvaltımıza ve ya ara öğünlerimize bu meyveleri ekleyerek, salatalarımızda bol bol brokoli ve kırmızı biber kullanarak C vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
A vitamin bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını artırarak vücut direncinin güçlendirilmesinde rol oynar. A vitamini içeriği yüksek olan besinler;
Kabak, marul, ıspanak, lahana, havuç, yumurta, karaciğer, brokolidir.
Bu aylarda kabak, ıspanak, lahana çorbaları yapılabilir.
E vitamin hücre duvarını kuvvetlendirerek vücut direncini artırır. Ayrıca kış aylarında yaşanan cilt kuruluğunu engeller. E vitamini içeriği yüksek olan besinler;
Ceviz, fındık, badem, zeytinyağıdır.
Çinko bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, açlık kan şekerinin düşürülmesinde ve kan lipit profilinin düzeltilmesinde önemli bir rol oynar. Obez hastalarda diyabet gelişim riskini azaltır.
Deniz kabukluları, balık, kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, yoğurt, bitter çikolata çinko bakımından zengindir.
Haftanın iki günü balık ve bol bol süt-yoğurt tüketerek çinko ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ara öğünlerimizden birinde 8 gr bitter çikolata tüketerek de tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Bu dönemde vücut ısısının dengelenmesi, yağ yakımının hızlandırılması, ciltteki nem kaybının önlenmesi için 2-2.5 lt su alımı önem taşır.


Kış aylarında günlük menümüzde neler olmalı?
Sabah kahvaltılarında koyu çay, kahve yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, kızılcık çayı bal ilave edilerek kullanılabilir. Soframızda mutlaka yumurta ve ceviz bulunmalıdır.
Ara öğünlerimizde greyfurt, kivi, armut, mandalina gibi lif ve C vitamini içeriği yüksek meyveler tercih edilebiliriz.
Bu aylarda artan iştahımızı ve tatlı isteğimizi baskılamak için sağlıklı tatlılar hazırlayabiliriz.
Örneğin; kabağı pişirip püre haline getirdikten sonra bal, tarçın, ceviz ekleyerek ara öğünümüzü tatlandırabiliriz.
Süt ve bir miktar yulafı pişirdikten sonra hindistan cevizi, bal, rendelenmiş elma-armut ekleyerek sağlıklı bir atıştırmalık hazırlayabiliriz.
Bu dönemde salataların renklendirilmesi vücut direncinin güçlendirilmesi anlamına gelir.
Kırmızı pancar doğal nitrat içerir ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder. Salatalarımıza haşlanmış kırmızı pancar kökü ve yaprakları ekleyebiliriz.
Lahananın bir kasesi sadece 8 kaloridir ve A, C, K vitaminleri bakımından zengindir. Kış aylarında çorbasını yapabilir ya da salatalara ekleyebiliriz.
Aynı zamanda salatalara eklenen keten tohumu, ceviz, badem ile omega-3 yağlarından faydalanabiliriz.
Bu dönemde selenyum, çinko, magnezyum, omega-3 içeriği yüksek olan deniz kabukluları ve balık haftada 2 gün mutlaka tüketilmelidir. Ancak unutulmaması gereken detay balığın kızartılma yöntemiyle pişirildiği zaman omega-3 değerini kaybetmesidir. Bu nedenle balık buğulama ya da ızgara olarak tercih edilmelidir.
Sadece kış ayları değil, her dönemde doğal beslenme sağlık için büyük önem taşır. Beslenme şeklimizle kendi sağlığımıza yön verdiğimizi hiçbir zaman unutmamalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Aylarında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İrem BAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İrem BAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İrem BAŞAR'ın Yazıları
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi? Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
► Yaz Aylarında Gebe Beslenmesi Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kış Aylarında Sağlığınız Ne Renk? Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:49
Top