2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi?
MAKALE #10165 © Yazan Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN | Yayın Aralık 2012 | 3,554 Okuyucu
KIŞ AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ

Kış aylarında havanın erken kararması, olumsuz hava şartları, sürekli kapalı ortamlarda vakit geçirme zorunluluğu bireylerde fiziksel aktivite yoğunluğunu düşürmektedir. Aynı zamanda kış aylarında metabolizma hızındaki düşüş ve bireylerdeki yağlı ve şekerli besinlere yöneliş kilo almayı kolaylaştıran başlıca nedenlerdir. Peki hem daha sağlıklı bir kış geçirmek, hem de formu korumak için neler yapılmalı?


Düşen metabolizma hızını arttırmak için yeterli miktarda fiziksel aktivite yapılmalı!

Günde en az yarım saatlik tempolu yürüyüş faydalı olacaktır.

Pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli!

Kızartma yerine buğulama, haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli.

Sağlıklı atıştırmalıkları tercih edin!

Şerbetli tatlılar ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, kuru meyveler tercih edilebilir.

Bağışıklığı arttırmak için antioksidanlar yeterli miktarda alınmalı!


Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekmektedir. Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. E vitaminini de önemli bir antioksidan olup bağışıklık sistemini güçlendirir. E vitamininden zengin besinler olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.

Az da olsa Güneş ışığından faydalanmaya çalışın!


Kışın gelmesiyle yüzünü daha az gösteren Güneş ışığından faydalanılmaya çalışılmalı. Güneş ışığı D vitaminin en önemli kaynağıdır ve D vitamini kemik gelişimde etkilidir. Güneşli günlerde 20 dakika direkt Güneş ışığında beklenilmeli.(D vitamini öncülleri camdan geçmez, direkt vücuda temas etmeli).

Haftada en az 2 gün balık tüketilmeli!


Güneş ışığından yararlanımın azalmasıyla birlikte azalan D vitamini alımını arttırmak için balık tüketimine özen gösterilmeli. Balığı kızartmak yerine buğulama, fırında pişirme, ızgara gibi yöntemlerden yararlanılmalı.

Kabızlığı önlemek için su tüketimine ve lif tüketimine özen gösterilmeli!

Kışın azalan fiziksel aktivite ve düşen metabolizma hızı nedeniyle bireylerde kabızlığa daha sık rastlanılmaktadır. Bunu önlemek için günde 12-14 su bardağı su içilmeli, kurubaklagiller (nohut, kurufasulye, mercimek..) haftada 2-3 gün tüketilmeli, meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır.

Hekime danışmadan vitamin ve mineral desteği alınmamalı!


Vücudun gereksiniminden fazla vitamin ve mineral alınması kansızlık, sinirlilik, bulantı, saç dökülmesi gibi yan etkilere sebep olduğundan bilinçsizce preparat kullanılmamalı.
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için öğün sayısınıa ve sıklığına dikkat edilmeli!
günde altı öğün (3 ana, 3 ara öğün) şeklinde beslenmeye özen gösterin. porsiyon büyüklüğüne dikkat edip, aşırıya kaçmamaya özen gösterin. öğünleriniz arasında en fazla üç saatlik aralıklar ekleyin.

Örnek Beslenme Planı:

Kalkar Kalkmaz: iki su bardağı ılık su
Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta, 1 su bardağı yeşil çay, bol yeşil yapraklı sebze, tam buğday veya çavdar ekmeği.
1. Ara: 2 adet mandalina veya 1 adet portakal
öğle yemeği:1 porsiyon zeytinyağlı kış sebzesi yemeği, 4 yemek kaşığı yağsız yoğurt, tam buğday veya çavdar ekmeği
2.ara: 1 su bardağı yağsız süt, 1 avuç kuru üzüm
akşam yemeği: balık ızgara, roka salatası, tam buğday çavdar ekmeği
3.ara: 1 adet meyve, 2 adet ceviz
sağlıkla kalın..

beslenme ve diyet uzmanı
Feray Çağıran
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feray ÇAĞIRAN Fotoğraf
Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
Elazığ (Online hizmet de veriyor)
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN'ın Yazıları
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Yaz Aylarında Gebe Beslenmesi Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kış Aylarında Sağlığınız Ne Renk? Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:04
Top