2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stresli Zamanlarda Nasıl Beslenmeliyiz
MAKALE #17133 © Yazan Dyt.Gözde PATLAK | Yayın Eylül 2016 | 2,560 Okuyucu
Stres, çağımızın en büyük problemi ve vücudumuzu olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yaşadığımız hayat gereği de birçok stres faktörüyle karşı karşıya kalmaktayız, bu yüzden de bireyler stresten uzak yaşayamayacakları için stresle yaşamayı öğrenip bunu da hayata entegre etmek durumunda kalmaktadırlar. Böyle bireyler için de akla hemen şu soru gelmektedir "Stresli Zamanlarda Nasıl Beslenmeliyiz" , ben de bu yazımda sizlere bu konuda yardımcı olmak için yazmış bulunmaktayım.
Maalesef, yaşımız, boyumuz, kilomuz veya cinsiyetimiz ne olursa olsun hiçbir vücut strese karşı bağışıklık gösteremez. Stresli durumlar vücudumuz için ilk defa karşılaşılan durumlar gibi tepki görür. Vücudumuzda da stresli zamanlarımızda sinir sistemimizle birlikte en çok sindirim sistemimiz etkilenir. Bu etki bireyler arasında yeme davranışında farklılık oluştursa da çoğu bireyde hemen hemen aynı sonuç görülmektedir ve ne yazık ki strese bağlı fazla kilo problemleri ortaya çıkmaktadır.
Strese tepki bireyler arasında tabiki farklılık gösterir ve stres anında kendilerini iyi hissetmek adına kadınlar erkeklerden daha çok yemek yemeğe eğilimlidirler. Bununla birlikte, stresli insanlarda stressiz insanlardan daha çok obezite görülür, çünkü aç olmasalar bile stres anında kendilerini iyi hissetmek ve stresleriyle başa çıkabilmek, kaygılarını bastırmak için yemek yeme ihtiyacı hissederler.
Stresli zamanlarda öğün atlamak ya da yemek yemeği unutmak da görülen diğer problemlerdendir. Bazı bireyler stresli dönemlerde yemek yemeği reddedebilir. Fakat öğün atladıktan sonra gelen aniden acıkma hissi de daha sonrasında insanları abur cubur yemeye yöneltir.
Stresli bir yaşama sahip olan bireylerin dikkat etmeleri gereken asıl nokta, gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi ve aniden gelen atakları önlemek için düzenli olarak ara ve ana öğünler tüketmektir. Bu yeme rutini ile bireyler fazla ya da az yeme davranışının önüne geçmiş olurlar.
Strese bağlı yeme bozukluklarının ortaya çıkması da görülen problemlerdendir. Özellikle strese bağlı yeme bozukluklarından olan kilo kaybı ya da aşırı kilo alma gibi sorunların görülebildiğine yapılan araştırmalarda dikkat çekilir. Bu problemler uzun vadede Anoreksiya Nervoza, Bulimia Nervoza gibi yeme bozukluklarını tetikleyebilir. Stres, kaygı ve mutsuzluk ön planda olduğu zaman bu duygu durum, bireyi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketimine iter.
Hayatımızda stresin yüksek olduğu zamanlarda beslenmemize normalde dikkat ettiğimizden daha fazla dikkat etmeliyiz. Stres ve kaygı vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır. Dengeli olarak beslenmeli, yeterli miktarda vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat alımına özen göstermeliyiz.
Bu noktada özellikle B vitamini sinir hücrelerinin onarımında, sinir iletiminde kısaca sinir sisteminde önemli rol oynadığı için yeterli miktarda tüketmeliyiz. Diğer yandan stres anında ortaya çıkan zararlı moleküller olan serbest radikallerin vücudumuzdan uzaklaştırılması adına antioksidan dediğimiz A,C ve E vitaminlerini de besinlerden özellikle de sebze ve meyvelerden bol miktarda tüketerek karşılamalıyız.
Diyetisyen/ Beslenme Uzmanı Gözde Patlak
Moodist Psikiyatri& Nöroloji Hastanesi
KAYNAK: http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/
http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/
http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/
http://mood.ist/blog/stresli-zamanlarda-nasil-beslenmeliyiz/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stresli Zamanlarda Nasıl Beslenmeliyiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gözde PATLAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gözde PATLAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde PATLAK Fotoğraf
Dyt.Gözde PATLAK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde PATLAK'ın Makaleleri
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Stresli Zamanlarda Nasıl Beslenmeliyiz' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:16
Top